Апелативният съд в Пловдив върна в ареста надзирателя, който в пияно състояние блъсна с автомобила си 16-годишно дете, което почина. Георги Доков бе задържан още в съдебната зала.

На 30 август вечерта надзирателят се движил с автомобила си „Опела Астра“ по пътя между селата Сарая и Ивайло, където блъснал 16-годишния велосипедист Станислав Стоянов. В резултат на удара детето починало. Разследването установило, че Доков шофирал в пияно състояние, пробата показала 1.58 промила алкохол в кръвта на надзирателя.

Веднага след инцидента надзирателят бе отстранен от длъжност и срещу него започна дисциплинарно производство. Впоследствие бе уволнен.

Прокуратурата на свой ред му повдигна обвинение и поиска от съда да му наложи постоянен арест. Пазарджишкият окръжен съд обаче му определи мярка „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Определението предизвика протести в града. Миналата седмица над 200 души се събраха пред съдебната палата в Пазарджик с искане надзирателят да бъде задържан, а впоследствие да получи и справедливо наказание.

Днес близки и приятели на загиналото момче отново се бяха събрали, този път пред сградата на съда в Пловдив.

Апелативният съд отмени определението на първата инстанция и наложи на Доков мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Магистратите прецениха, че от събраните до момента доказателства по делото може да се направи обосновано подозрение, че Доков е извършил деянието, в което е обвинен. Съдът прие, че при друга по-лека мярка за неотклонение има опасност той да извърши престъпление, защото отново може да употреби алкохол и да кара автомобил.

Определението на апелативния съд е окончателно.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешеходец
Пешеходец
11 септември 2018 17:14
Гост

Омръзна ми катастрофите да минават по параграфа за неумишленост. Щом си пил и си седнал зад волана, си умишлен престъпник.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2018 16:01
Гост

Как може да се определи мярка „парична гаранция“ за убийство?

Анонимен
Анонимен
11 септември 2018 12:52
Гост

Понякога апелацията е полезна, поправя гафовете на колегите си. В случая обаче не знам доколко определението е плод на вътрешно убеждение и закон или на уличен натиск.

Анна
Анна
11 септември 2018 16:05
Гост

Каквато и да е причината, решението е абсолютно правилно. Може би в случая по- скоро натискът е допринесъл за това.