Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри план за поетапно въвеждане на Единната информационна система в съдилищата. Той е на регионален принцип, съобразен с натовареността и беше одобрен във вторник от Съдийската колегия.

Кадровиците единодушно приеха следния график:

От 1 януари работата в ЕИСС възобновяват съдилищата във Великотърновския съдебен район и военните съдилища, както и всички, които пожелаят за сторят това.

От 1 март системата започва да се използва в Бургаския и Варненския район, както и от специализираните съдилища.

От 1 април магистратите от Пловдивския район ще започнат да въвеждат новообразуваните дела в ЕИСС.

От 1 май всички съдилища от Софийския район ще се включат към ЕИСС.

А от 1 юни това ще стори и Върховният касационен съд.

Графикът е изготвен според данните за натовареност по апелативни райони.

Същевременно ще продължи да действа работната група, която ще отговаря за синхронизиране и усъвършенстване на ЕИСС.

Съдиите и служителите задължително ще минават през обучение, като им се препоръчва активно да използват системата в тестова среда.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков благодари на всички участници в работната група, които са отделили от времето си, за да се подобри ЕИСС

Гергана Мутафова изрази надежда, че работната група ще продължи да работи със същата добронамереност и безкористност и така ЕИСС да се подобрява и усъвършенства.

Атанаска Дишева обърна внимание на един правен въпрос. Позовавайки се на Закона за съдебната власт, тя отбеляза, че Пленумът на ВСС одобрява информационните системи в съдебната система, което е сторил, защото ЕИСС вече е одобрена. Според нея от сега нататък Съдийската колегия е тази, която трябва да решава кога, как и къде ще се въвежда и прилага системата.

Тя постави въпроса и кой точно ще извършва по-нататъшното обучение на магистратите и служителите.

Мутафова обясни, че фирмата-разработчик „Информационно обслужване“ е обучила не само магистрати и служители, но и обучители, а нейният договор с ВСС вече е приключил.

Боян Новански пък допълни, че по проект обучението ще продължи в Националния институт на правосъдието (НИП), където има отдел „ЕИСС“.

Даниела Марчева обаче посочи, че е останала с впечатлението, че обучението ще се извършва от фирмата, още повече, че се очакват допълнителни нови версии (до момента са 26), а само разработчикът може да ги разясни. Освен това Марчева изтъкна, че обучението „на живо“ е по-добро от дистанционното и заради това е добре да има и такова.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов я подкрепи, като каза, че и той е останал с впечатлението, че „Информационно обслужване“ ще продължи с обученията.

Гергана Мутафова напомни, че от средата до ноември до 10 декември са извършени още обучения на магистрати. Тя поясни, че вече не може да се говори за първоначално обучение, защото то отдавна е приключило, като и тя изтъкна, че в НИП също ще има такива.

Атанаска Дишева изрази учудване от някои изказвания на свои колеги, които проявяват загриженост за интересите на „Информационно обслужване“, но не и на ВСС, който също е страна по договора. Тя напомни, че съветът трябва да брани интересите на съдиите и служителите и заради това дебатът трябва да се „обърне“ в смисъл да се защитават интересите на ВСС и на магистратите.

Дишева добави, че съдиите от ВКС и служителите не са имали никакво обучение, защото там все още не работят с ЕИСС. А Марчева посочи, че обученията в НИП ще бъдат за младшите съдии и новоназначени магистрати и служители.

Гергана Мутафова се съгласи, че дебатът трябва да бъде обърнат и ако „Информационно обслужване“ имат някакви възражения, ще ги кажат, пък ВСС вече ще спори с тях, ако се налага.

По предложение на Марчева в крайна сметка ВСС възложи на работната група, съгласувано с „Информационно обслужване“, да изготви график за задължително обучение на съдии и служители.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Dali
Dali
19 декември 2020 21:16
Гост

То и заплатите трябва да са според натовареността…

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:45
Гост

Какъв рестарт? Да я спират направо докато не си оправят бъговете.

Харакири
Харакири
17 декември 2020 10:45
Гост

Кога някой ще излезе и ще каже истината за ЕИСС : „Уважаеми съдии и съдебни служители , целта на ЕИСС не е да ви улеснява работата. Наясно сме , че да се работи с него означава да губите повече време и да имате по-малка производителност . Ще работите повече и при по-кофти условия , но за същата заплата . Обаче искаме да ви дисциплинираме , защото досега сте антидатирали актове и сте правели фалшификации на официални документи . Много ни е важно да ви следим постоянно , особено в коя секунда си постановявате актовете . Също е важно всички чернови… Покажи целия коментар »

Унчев
Унчев
17 декември 2020 10:43
Гост

Дано всичко е наред, че стана смешно врече

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 12:58
Гост

Направо си е тъжно според мен.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 10:43
Гост

Надеждите са ни в това да се случат нещата както трябва и да няма някъде по веригата проблем, който наново да забави целия процес

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 10:42
Гост

Добра идея. Дано се осъществи

Занев
Занев
17 декември 2020 10:42
Гост

Подкрепям този план график и се надявам тази пародия с ЕИСС да свърши час по скоро

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 13:00
Гост

Зависи ИО колко бързо ще си оправят кашата.

Daniela
Daniela
17 декември 2020 10:41
Гост

Графика изглежда приятен. Имат достатъчно време едните да видят от предходните дали всичко върви наред

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 13:05
Гост

Стига да спазят графика и да изчистят грешките в тази система, всичко ще е в ред.

Серафим
Серафим
17 декември 2020 10:41
Гост

Софийски районен чак на 01.05 ще се включи.

Drob4ev
Drob4ev
17 декември 2020 10:38
Гост

Дбър план, но да видим реализацията дали ще е успешна

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 10:37
Гост

Да се надяваме този рестарт на ЕИСС да бъде успешен, че голям зор видяха всички.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 10:36
Гост

Тоест има светлина в тунела

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 13:06
Гост

Но тунелът е много дълъг.