Висшият съдебен съвет (ВСС) замрази заплатите на всички магистрати и служители, своите, на председателите на Върховния касационен и Върховния административен, на главния прокурор и на инспекторите. Мораториумът е в сила до края на 2020 г.

Това означава, че размерът на възнагражденията на всички остава в сегашните нива. Направената от началото на годината актуализация на заплатите остава, т.е. нито един магистрат или служител няма да връща пари.

На заседанието днес имаше възражение за това дали Пленумът има правомощие да замрази заплатите на тримата големи в съдебната система, на членовете на съвета и на инспекторите. Причината за това е, че те са обвързани с възнаграждението на председателя на Конституционния съд.

За това напомни шефът на ВАС Георги Чолаков. Той обаче предложи алтернатива – заедно с колегата си Лозан Панов и с главния прокурор Иван Гешев да се откажат от допълнителните възнаграждения, които получават са участие в заседания на колегиите и на Пленума.

Атанаска Дишева даде друго предложение – вместо да правят това, което означава тези пари да се върнат в съдебния бюджет, да ги дарят за някоя кауза.

Нейната идея беше одобрена, но не с гласуване, защото всеобщото мнение беше, че това е личен акт.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обаче беше на мнение, че Пленумът може да замрази всички заплати, без изключения, защото макар и обвързани с тези на младшите магистрати, възнагражденията на съдиите, прокурорите и следователите се определят с Таблица №1, която се приема от ВСС.

Олга Керелска обаче заяви, че предложението за мораториум на актуализацията на заплатите през 2020 г. е нон сенс, защото те вече са увеличени.

Същото позиция застъпи и председателят на ВКС Лозан Панов. Той заяви, че практически решенията за ръст на заплатите се вземат през януари и нито един магистрат не очаква до края на годината да има ново увеличение.

Тук Панов влезе в сблъсък с главния прокурор Иван Гешев, който е инициатор на мораториума върху възнагражденията. „Практически предложението няма стойност, освен ако не се търси популизъм. Популизмът е този, който е мотивирал вносителя. Бих го подкрепил, ако той не беше проявил двоен стандарт. Явно се търси нещо различно от това да демонстрираме някакъв жест към обществото. И когато един човек дарява нещо, той не го прави като сигнализира на всички. Не вярвам в искрените мотиви на вносителя“, заяви Панов. И обясни какво има предвид под двоен стандарт – актуализацията на заплатите на служителите в Бюрото по защита, която беше предложена от главния прокурор и одобрена вчера от Прокурорската колегия.

Гергана Мутафова му каза, че не е прав и това е така, защото за разлика от съдебните служители, заплатите на тези в бюрото въобще не са актуализирани тази година.

„Това, че не ми вярвате, ме ласкае, щях да се притесня, ако ми вярвате. Това какво говоря и какво правя са две еднакви неща. Важно е какво прави прокуратурата. Надявам се и вие като председател на ВКС ще организирате същото, каквото прави прокуратурата за даренията и кръводаряването. Гордея се с прокурорите и служителите. Някои съдилища, като този в Плевен, също се включиха. Те не ползват политическа риторика и популизъм, а работят и даряват“, заяви на свой ред Гешев.

„Главният прокурор сигурно ще се изненада, но аз съм съгласна с него“, започна Атанаска Дишева. И обясни, че би било добре във ВСС да се организира пункт за кръводаряване. И ако това стане, обеща да е първата на опашката.

В началото на днешното заседание Пленумът реши, че няма да обсъжда друго предложение на главния прокурор, а именно административните ръководители да „изпратят“ в отпуск магистрати и съдебни служители, както и тези, на които им предстои пенсиониране до края на 2020 г.

Това е така, защото мнозинството реши, че компетентни да вземат това решение са колегиите, а не Пленумът на ВСС.

Вчера Гешев предложи, а Прокурорската колегия прие, следното решение: да препоръча на всички административни ръководители на съдилища и прокуратури да се възползват от правомощията си по чл. 7, ал. 2 от закона за извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие. Това да стане по график, като целта е да се осигури нормалното протичане на работния процес в съдилищата и прокуратурите. Наред с това ПК на ВСС реши да предложи на Пленума да препоръча да се предоставя целият платен годишен отпуск на всички магистрати и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до 31 декември 2020 г.

Днес обаче Гергана Мутафова обясни, че след като Прокурорската колегия е взела това решение, сред членовете ѝ е възникнал дебат дали това е от компетентността на Пленума, или на съответната колегия. Тя обясни, че част от Прокурорската колегия е застъпила становището, че все пак става дума за бюджетна дисциплина, а освен това според чл. 30, ал. 2, т. 20 от Закона за съдебната власт в правомощието на Пленума на ВСС е да „решава и други общи за съдебната власт организационни въпроси“.

Председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков, както и Атанаска Дишева застъпиха позицията, че този въпрос е от компетентността на колегиите.

Чолаков обясни, че не е правомощие на Пленума на ВСС да решава за отпуските на съдии и съдебни служители. Той добави, че въпросът не се отнася директно до бюджета, а става дума за организацията на работата на съдилищата.

В крайна сметка с 13 на 6 гласа Пленумът не включи тези предложения в дневния ред, което означава, че с въпроса ще се занимаят двете колегии, ако решат.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
беззаконие
беззаконие
10 април 2020 7:26
Гост

Това решение е БЕЗОБРАЗИЕ и НЕЗАКОННО. Замразяват се заплатите на сегашните високи нива, а така се гарантират да не им спаднат заплатите. В следващото тримесечие на всички заплатите ще спаднат, а заради чл. 218 ал. 2 от ЗСВ-и задължително и в съдебната система. Вместо да има спад на заплатите-по закон, те замразяват заплатите на сегашното високо ниво. И го представят като пестене на пари. Пестене на пари ще има, ако не се замразят заплатите, и спаднат-както е по закон.

iv5558545
iv5558545
10 април 2020 8:41
Гост

Високо ниво за някои, за обикновените служители заплатата е доста под минималната, ако трябва да сме честни…

марин
марин
09 април 2020 21:59
Гост

изключително и силно решение.
Голям юридически труд
виж – http://www.vss.justice.bg/page/view/105003
Заслужава ДМС.

advokat
advokat
09 април 2020 20:26
Гост

Те така или иначе не вършат работа – една ненужна администрация – има арбитраж – там трябваше да се насочи паразитлъка.

Пълна – думата е – знаете я сами, това представлява съвременната Съдебна система.

Анонимен
Анонимен
10 април 2020 8:25
Гост

Иване, недей така – освен арбитража, теб и държавния съд те храни

Kolu
Kolu
09 април 2020 19:32
Гост

А кога наистина всички членове на ВСС ще се откажат от заплатите си по време на кризата, за да отидат за борба с вируса? Всички на високи държавни позиции го направиха, освен тях. Нямат ли малко срам, с този безмислен мораториум никого няма да излъжат.

Човек с мнение
Човек с мнение
09 април 2020 11:38
Гост

Популизмът на Гешев няма край. Очевидно май след 7 годишния си мандат се готви за изборна длъжност на политическата сцена. Но нека не забравяме, че размерът на заплатите на служителите и магистратите в съдебната система е законово уреден, а Кодекса на труда (чл. 118, ал. 3 ) ясно отговаря на щенията на Гешев – Забрана за едностранно изменение на трудовото правоотношение Чл. 118. (1) (Изм. – ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят или работникът или служителят не могат да променят едностранно съдържанието на трудовото правоотношение освен в случаите и по реда, установени в закона. (2) (Изм. – ДВ, бр.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 април 2020 11:46
Гост

Ей, така се надявах да не изкара до края мандата си.

Анонимен
Анонимен
09 април 2020 21:07
Гост

Блестящо, колега!
Адмирации

Хаха
Хаха
10 април 2020 8:16
Гост

Човек с мнение, ама без лице…
Много е сладко анонимно да коментирате по форумите, трудно е обаче да се вземат решения, когато трябва да ги подпишете с името си. Но бъдете спокойни, това едва ли ще ви се наложи, просто защото вие сте безименни форумни герои

Todorini КулИ!
Todorini КулИ!
09 април 2020 10:42
Гост

Умни неща предлага Гешев. Браво на каскета. Умно моче ще излезе.

Димитров
Димитров
09 април 2020 11:47
Гост

Ще, ама друг път. Кое му е умното точно?

U55
U55
09 април 2020 10:42
Гост

Не подкрепям. Хората после трябва да излизат в отпуск за да могат да подпомогнат икономиката

Луканков
Луканков
09 април 2020 10:41
Гост

Подкрепям сега да са в платен отпуск. После ще избутат до Коледа някак си.

Оперов
Оперов
09 април 2020 10:40
Гост

Да, но някой замисля ли се за другия ефект? Сега ще пуснат в платен отпуск хората. После, като свърши всичко това те няма да могат да отидат на почивка, ще се изнервят, а това ще вреди на работния процес. В прибавка и към това, че няам да харчат пари за да подпомогнат тирузъм и хотелиерство

Щефан
Щефан
09 април 2020 10:41
Гост

Ще харчат. Ти не ги мисли. Като почнат после да се влачат на едни протяжни срещи по курортите за обмяна на опит и прочие. Като почнат едни свалки. Това и за депутати говоря и за държавни органи и за адвокати и съдии и всякакви.

Симо
Симо
09 април 2020 11:48
Гост

Не виждам въобще как ще се оправим до лятото. А и почивката ми е последния проблем.

Равиоленска
Равиоленска
09 април 2020 10:39
Гост

Определено никой не би искал сега да си вземе годишната отпуска, но няма как. Трябва да протича нормално работата.

Кирил
Кирил
09 април 2020 11:49
Гост

Това въобще не е нормално протичане.

Григориос
Григориос
09 април 2020 10:38
Гост

Най-логичното нещо на света е сега да се пуснат в отпуск. Не е приятно, но какво да се прави. Трябва да има нормално протичане на работния процес.

Щефан
Щефан
09 април 2020 10:36
Гост

ПЛЕНУМЪТ беее.. Тия на ниво ПЛЕНУМ ли са още?

Равиоленска
Равиоленска
09 април 2020 10:39
Гост

А ти още на ниво кроманионец ли си ?

Анонимен
Анонимен
09 април 2020 12:46
Гост

Тия въобще нямат никакво ниво, ако питаш мен.