Предвиденият кариерен бонус за членовете на Висшия съдебен съвет пряко посяга на независимостта на съдебната власт и заобикаля принципа на разделение на властите, като дава възможност на политическата класа пряко да се намесва при формирането на персоналния състав на всички органи на съдебната власт. Това се казва в становище на Пленума на Върховния касационен съд по повод едно от предложенията за промени в Закона за съдебната власт.

Между първо и второ четене на проекта депутати от ГЕРБ предложиха да се въведе т.нар. „кариерен бонус“ за кадровиците като им се даде възможност след края на мандата им да бъдат възстановени на длъжност, с една степен по-висока от заеманата преди избора им за членове на ВСС.

Срещу тази промяна вече възразиха членове на самия съвет, както и Съюзът на съдиите.

Днес и Пленумът на ВКС излезе с отрицателно становище по въпроса, като то е подкрепено единодушно от присъствалите на заседанието върховни съдии – 63-ма. Становището ще бъде изпратено на правната комисия на Народното събрание.

Предлаганата допълнително промяна, отново показваща конюнктурното отношение към проблемите на съдебната система и тенденциозно несъобразяване становището на върховните съдии за изменения в устройствения ú закон, накърняващи престижа на съдебната власт, е в пълно несъответствие и с прогласените в мотивите към настоящия законопроект за изменение и допълнение на ЗСВ цели за максимално отстояване принцип за независимост на съдиите, прокурорите и следователите при контрола над дейността им“, казват върховните съдии.

Те отбелязват, че предложението за кариерния бонус е извънредна привилегия, несъвместима с принципите на една демократична и правова държава, изискващи тя да е обществено необходима и социално оправдана.

ВКС посочва, че няма никакво разумно правно обяснение защо една категория съдии, прокурори и следователи са изключени от установеното в ЗСВ конкурсно начало в кариерното развитие и свързаното с него атестиране. По думите им предложението за промяна нарушава баланса за справедливост сред магистратската общност, действа ѝ демотивиращо и поставя под съмнение персоналната независимост на привилегированите – предходна и бъдеща.

В същността си така предлаганото наградно удостояване на членовете на ВСС с възстановяване на длъжност със степен по-висока от заеманата преди избора се явява и заобикаляне на основополагащия, за всяка демократична държава, принцип на разделение на властите, прогласен от Конституцията. Осигуряващо непрозрачен кариерен растеж и на избраните от парламентарната квота членове на ВСС, различен от установеното към този момент за всички магистрати конкурсно начало, визираното поощрение позволява пряко вмешателство на политическата класа при формиране персоналния състав на всички органи на съдебната власт и посяга на независимостта ú, какъвто не е смисълът, разумът и целта на чл. 130, ал. 3, във вр. с чл. 130а, ал. 3 и ал. 4 от Конституцията“, се казва още в становището на ВКС.

Пленумът определя като изцяло неприемливи и неприсъщи на законодателната власт на държава от ЕС мотивите на това предложение, защото:

  • „Висококвалифицираните съдии, прокурори и следователи, всякога ноторни в магистратската общност, не се нуждаят от привилегирован кариерен бонус, който различаващ се по обективни критерии от приетия модел за кариерно развитие на магистрати, води до игнориране и обезличаване на доказаните им високи професионални качества.
  • Като коректив на доброволно и временно отнетата им възможност за кариерно израстване изборните членове на ВСС, както многократно Пленумът на ВКС е подчертавал, получават най-високите възнаграждения в съдебната система – тези на председател на Върховен съд и на главен прокурор, но без да изпълняват техните конституционни и законови функции. Участват и в редица проекти, финансирани или съфинансирани от ЕС, за което свое участие получават съответното, значително по размер, възнаграждение. На идващите от друго населено място изборни членове на ВСС, за разлика от всички останали магистрати, се предоставят и безплатни квартири.
  • Изборните членове на ВСС през времетраене на 5-годишния им мандат престават да бъдат магистрати и не правораздават. Като членове на орган, призван по Конституция да администрира съдебната власт през този период от време те не повишават професионалната си квалификация и за разлика от съпоставяните в предложението съдебни инспектори, чийто „кариерен бонус“ също беше отречен от съдиите от Върховния касационен съд като неприемлив, не извършват планови ревизии на съдилищата и нямат задължение да следят формираната задължителна съдебна практика“.

Пленумът на ВКС посочва, че кариерният бонус пряко посяга на независимостта на съдебната власт и генерира напрежение в магистратските среди, той ще доведе и крайно негативни последици за качеството на правораздаване, поставяйки на по-високите нива в системата магистрати без необходимата обективна атестационна оценка на техните професионални качества към момента на възстановяването.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Горд
Горд
07 ноември 2019 9:46
Гост

Браво! Достойна за уважение позиция! Време е мафията да срещне отпор от професионалистите, носещи и човешко достойнство.

Духам супата
Духам супата
05 ноември 2019 21:42
Гост

Аз на мястото на ВКС бих се замислил дали да дразня така членовете на съвета. Имам предвид, че данните за не-случайното разпределение на дела във ВКС са в чекмеджетата на членове на съвета. Дано да ги изкарат и да направят една акция „чисти ръце“.Колко места тогава ще се освободят за върховни съдии….

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 9:58
Гост

Лозан Панов толкова ги дразни с ваденето на показ на мафиотските им договорки, че дори най-малкото компроматче срещу него да имаха – несъмнено щяха да го извадят и да го раздухат! Ама нямат.

Гражданин
Гражданин
07 ноември 2019 9:47
Гост

Факт, колкото пъти се опитват да го замесят в някой скандал, толкова пъти се самоунизяват и наяве излиза неговата почтеност и лично достойнство!

Валери
Валери
05 ноември 2019 21:05
Гост

Хм, Лозан е организирал становище на ВКС, брей. Много лично е приел тази мисия. Интересно, кого от членовете на СК иска да уцели? Или всички?

Баба ми
Баба ми
05 ноември 2019 21:39
Гост

Както и да се напъва, точно тази СК ще го смени скоро. И като си изберат председател, а да видим дали няма директно да се качат във ВКС тези членове на съвета дето не са върховни съдии.
Лозан само си рита стола. На въжето, имам предвид.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 10:03
Гост

Уважаеми тролове на Делян Пеевски, моля да обърнете внимание, че това е форум за юристи, които знаят, че пленума на ВКС и председателя на ВКС са 2 меко казано различни неща, и като се опитвате да насаждате впечатление за обратното (че едва ли не Лозан Панов отговаря за мнението и становището на всички съдии във ВКС), единствено може да предизвикате присмех и презрение, че срещу заплащане се опитвате да подкрепяте задкулисието в съдебната ни власт и същевременно неуспешно се опитвате по подобен нелеп начин да подкопавате авторитета на хора, които се ползват с висок авторитет в юридическите среди (но просто… Покажи целия коментар »

Rose
Rose
05 ноември 2019 21:03
Гост

ВКС много се притесняват някой да не кадрува вместо тях, щото с плахият опит на този съвет да разбута картите на някои масонски ложи във ВКС при кадруването, което те изцяло правят и без срам нареждат свои хора, дори и жалкият брой членове на СК, които могат да се възползват от кадровия бонус, им се свижда. Така де, как ще допуснат някой, който не им е задължен, да се „качи“ в по-горна инстанция.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2019 10:06
Гост

ВКС не кадруват, а правоприлагат и спазват закона максимелно точно, независимо от страните по конкретен спор. Именно това дразни няКОЙ, свикнал да става винаги неговото – както става във ВСС чрез подставените му кукли на конци там – и затова явно се вземат мерки, ако не за промяна, то поне за оплюване на неудобните.

Тотал щета
Тотал щета
05 ноември 2019 16:45
Гост

Срам и позор е това предложение. Освен лобистко, разбира се. Всички съдии за 5 години губят тренинг. Никой не може да ме убеди, че един съдия, особено наказателен не се деквалифицира за това време на рахат във ВСС.

Възмутен
Възмутен
05 ноември 2019 16:48
Гост

И после за капак ще ги уредят във въззивна инстанция, докато аз правя всичко възможно да решавам делата си в срок.

Кико
Кико
05 ноември 2019 16:41
Гост

А тези от ВКС къде би трябвало да ги телепортират по тяхната логика. Може би в КС? Там няма свободни щатни бройки, а и никой не е пред пенсия.

Антинапукопетин
Антинапукопетин
05 ноември 2019 16:35
Гост

Значи отива някой си за 5 години във ВСС. Ползва маса облаги. Междувременно е абсурдно да повиши професионалната си квалификация, защото не практикува и за капак трябва да получи кариерен бонус.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 16:29
Гост

ГЕРБ загрижени за кариерния бонус на кадровиците. Това от всякъде мирише на политическо вмешателство.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 16:30
Гост

Те обичат да дават, само ако после получават. Как ли ще им се отблагодарят после магистратите.

Мамин Дебелянчо
Мамин Дебелянчо
05 ноември 2019 16:27
Гост

ВКС, начело с неговия председател, отказват да играят по свирката ми, както ВСС например. Значи трябва спешно да се вземат мерки да се понапълни и този съд с „калинки“, които знаят, че качественото правоприлагане и правоаздаване е на второ място и ако неотлъчно съблюдават моя личен интерес, което е тяхната основна задача, няма да имат никакъв проблем с кариерното израстване, колкото и да са некадърни.

Калинка Калиновска
Калинка Калиновска
05 ноември 2019 17:04
Гост

Панов, Цацаров, Гешев-открийте двете съществени разлики.

Джуна
Джуна
05 ноември 2019 17:08
Гост

Делю, не ти ли стигат медиите. Казват, че са четвъртата власт. Не, че не си си топнал пръста в кацата и при останалите три. Що не вземеш да се обърнеш към Слави. Има си нова телевизия човекът. Току-виж израстне кариерно, че той финансово си е добре. Ама май не се разбирате много, а?

а върховните
а върховните
05 ноември 2019 16:09
Гост

да го погледнем от друга страна, макар и малко на шега, ама няма ли тук дискриминация – в този съвет има много върховни съдии, те какъв бонус ще получат? председатели на вкс и вас ли ще станат всичките?

киселец
киселец
05 ноември 2019 16:15
Гост

На ротационен принцип, защото местата са две, а мераклиите повече. През три години, а ако са повече, може да се сменят на две 🙂

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 16:21
Гост

Или може би заместници на Панов. Само че той вече си има трима.

душата в рая
душата в рая
05 ноември 2019 16:07
Гост

Сега ще чуем Хамид Хамид да обяснява колко отговорна е работата във ВСС, как за 5 години те не могат да растат в кариерата, как ако няма бонус няма да има желаещи да влязат във ВСС, ама как бе – с тези заплати по 5 бона как няма да има желаещи. много силен аргумент е, че именно това им е компенсацията за 5-е години. Те искат хем … докрая, хем душата в рая

киселец
киселец
05 ноември 2019 16:10
Гост

Малка корекция. Заплатите са 7 бона, наред с другите облаги. А на Хамид да му се запуши устата.

душата в рая
душата в рая
05 ноември 2019 16:11
Гост

Извинявам се, аз съм в шок! А техните души явно вече са в рая… а това докрая е за нас

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 16:24
Гост

За пет години добре си израстват, ама финансово. Това да не е КАК. Там е ясно защо не искат да ходят хората.

анонимен
анонимен
05 ноември 2019 16:05
Гост

Не стига, че членовете на ВСС сега си клатят краката, а след промените в ЗСВ и създаването на ПАК-овете съвсем ще се измързеливят, не стига, че получават огромни заплати, че имат и куп други облаги като дълги отпуски, пари за дрехи, командировчици, проекти, не стига, че могат и сега да изберат къде да бъдат възстановени на работа, въпреки че поне имаше ограничение за нивото, сега ще намажат и по-висока позиция. И как това кореспондира с техните професионални и нравствени качества? Като се види и езикът, който използват някои, обидите, които отправят, арогантното и лично отношение към магистрати. Как не ги… Покажи целия коментар »

киселец
киселец
05 ноември 2019 16:08
Гост

Не се коси. Те взимат пари точно за такова отношение и за да обслужат някой и друг интерес.

анонимен
анонимен
05 ноември 2019 16:02
Гост

Много е хубаво становището, но защо по този въпрос. А какво ще кажете за ограничаване на финансирането на професионалните организации и въобще за забраната за членство.

грозно, дами и господа
грозно, дами и господа
05 ноември 2019 15:55
Гост

значи караш си едно мандатче 5 години – там заплата като на цар, а после и щото много си поумнял и си се развил юридически, хайде от окръжен съд в апелативен, все пак във всс си бил, не може да се излагаш нали… грозна работа!

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 16:27
Гост

Да, а през това време колегите се скъсват от работа, образуват им дисциплинарки за незавършени актове, а и се явяват по конкурси. Дали е справедливо, а!