Милка Панчева получава награда от Съюза на юристите през 2016 г.

Пленумът на Върховния административен съд одобри днес Милка Панчева за заместник-председател на съда. Тя беше предложена за поста от шефа на ВАС Георги Чолаков, след като Надежда Джелепова беше избрана за конституционен съдия.

63-ма от 80 присъстващи върховни съдии са гласували в нейна подкрепа.

Милка Панчева има повече от 30 години стаж като съдия, над 20 години от които са във ВАС. Завършила е „Право“ в СУ „Климент Охридски“. Тя ще навърши 65 години през юни 2020 г.

Същевременно днес Пленумът на ВАС по предложение на Георги Чолаков му е определил 20% натовареност, както и да участва в разглеждането на дела в петчленни състави. Освен това е бил намален процентът на натовареност на председателите на отделения – от 60% на 40 на сто.

Решен е бил въпросът и с натовареността аналитичното звено в съда, което предстои да бъде създадено. Магистратите в него ще работят на 50% натовареност.

Въпросното звено ще се състои от петима членове – по двама съдии от двете колегии и един външен експерт, който ще е специалист по административно право. Магистратите ще имат срок до края на месеца да се самопредложат за членове на звеното. То ще извършва анализ на противоречивата практика, ще подготвя становища по конституционни дела и предложения за законодателни изменения.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съефка Костадинова
Съефка Костадинова
21 ноември 2018 22:05
Гост

През своя мандат съдия Надежда Джелепова доста вдигна летвата.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 19:06
Гост

Георги Чолаков постъпва много лоялно към колегите си с натовареността, която поема.

kolega
kolega
21 ноември 2018 18:26
Гост

Поздравления за съдия Милка Панчева!