С почти пълно единодушие Пленумът на Върховния административен съд е подкрепил идеята на председателя на съда Георги Чолаков да поиска от правителството да оттегли искането за извършване на техническа помощ за анализ на системата на административното правосъдие, научи „Лекс“. Всичките 28 административни съдилища са изразили същата позиция в становища до ВАС.

От 81 присъстващи съдии на Пленума, само осем са били против оттеглянето на искането за извършването на външния анализ, един се е въздържал, а 72-ма са подкрепили идеята на Чолаков.

През лятото на м.г. Съдийската колегия първоначално взе решение да поиска техническа помощ, но после се отказа.

Така на 18 октомври миналата година правителството реши все пак да има мониторинг на административното правораздаване и на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

По отношение на административното правораздаване кабинетът поиска помощ от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК за „осигуряване на експерти за подготовка на функционален анализ на Върховния административен съд и на системата на административните съдилища“, както и за „изготвяне на предложения за оптимизиране и регулиране на натовареността на Върховния административен съд и на системата на административните съдилища, включително чрез промяна на подсъдността на определени видове дела и структурни мерки“.

В края на февруари т.г. у нас е бил екип на Службата за подкрепа на структурните реформи, който е провел срещи с ръководството на ВАС и с представители на ИВСС за изготвяне на документацията за предоставяне на техническа помощ, в съответствие с отправените искания от страна на България. Мониторингът трябваше да започне през май.

Междувременно обаче председателят на ВАС изготви предложение до Съдийската колегия с искане тя чрез Министерството на правосъдието да поиска правителството да оттегли искането си. От административните съдилища пък започнаха да пристигат становища във ВАС в подкрепа на идеята на Чолаков като изразяват сериозна загриженост, че това е първа стъпка към закриването на някои от тях.

На Пленума днес един от основните аргументи на съдиите да подкрепят Чолаков е бил, че след тълкувателното решение на Конституционния съд на чл. 125, ал. 2 от основния закон, вече не се налага извършването на външен анализ.

Освен това са казали, че „структурна реформа в системата на административните съдилища не е необходима и би била изключително вредна за бързината, качеството и ефективността на българското административно правораздаване“, става ясно от съобщение на ВАС. И още: „Подобен изолиран анализ, който не обхваща цялата съдебна система, би бил непълен и неадекватен. Също така като цяло няма да доведе до желаните положителни резултати за съдебната система, и от друга страна ще бъде отделен значителен финансов и кадрови ресурс от Службата за подкрепа на структурните реформи, което ще затрудни одобряването на последващи искания за подкрепа в разработването и осъществяването на мерки за цялостната съдебна реформаИнформационното табло на ЕС за поредна година нарежда българското административно правораздаване на челни позиции в ЕС по качество, бързина и ефикасност на административното правораздаване„.

Другата новина от Пленума е, че бившият председател на ВАС Георги Колев ще оглави Второ отделение на съда. Днес той само е бил изслушан, а колегите му не са му задавали въпроси.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
5-ко
5-ко
26 април 2018 16:41
Гост

Айде административните съдилища пак спасиха кожата.

Anonimen
Anonimen
26 април 2018 16:39
Гост

Добре, че ВАС се съобразиха с Чолаков

Anonimen
Anonimen
26 април 2018 15:58
Гост

Pozdravlenia za sydia Kolev

5-ко
5-ко
26 април 2018 15:57
Гост

Разумно решение