Идеята, че представителите на една от властите в страната не могат да бъдат критикувани и следователно са априори непогрешими нарушава всички демократични принципи, на които се основава Европейският съюз, от който България е част. Тази идея за непогрешимост не би следвало да се толерира, независимо дали произтича от представител на законодателната, изпълнителната или съдебната власт“. Това заявява председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев в писмо до председателя на Народното събрание, Висшия съдебен съвет и Европейската комисия.

Писмото на Пламен Георгиев

Писмото на Георгиев е в отговор на становище на Съюза на съдиите от вчера, в което организацията заявява, че той упражнява недопустима намеса в работата на съда. Позицията на ССБ беше изпратена до същите тези институции и беше по повод коментар на шефа на антикорупционната комисия на преюдициалното запитване, оправено от Софийския градски съд по делото за конфискация на имуществото на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Ищец по него е ръководената от Георгиев комисия.

Днес Пламен Георгиев заявява, позовавайки се на Конвенцията за защита правата на човека, че всеки има право на свобода на изразяване на мнения, а позицията на ССБ е била в разрез с този принцип. Концепцията, че ръководител на висш държавен орган трябва да търпи ограничения в свободата на мнение, нарушава чл. 14 от Конвенцията, според който упражняването на права не може да бъде обект на дискриминация по никакъв признак, посочва Георгиев.

И добавя: „Текстът на Конвенцията в чл. 10 дава възможност на държавите да ограничават свободата на словото чрез законодателство, което забранява увреждането на репутацията и нарушаването на правата на другите, както и такова, което способства за поддържане на авторитета и безпристрастието на правосъдието. Но тези ограничения в не по-малка степен важат и за съдиите и техните организации, които по дефиниция са призвани да бранят както авторитета на съда, така и безпристрастността на правосъдието“.

Нататък той опровергава отделни пасажи от писмото на ССБ. Цитира следните: „Господин Георгиев съвсем еднозначно изразява своята позиция, че това запитване е било ненужно за правилното решаване на делото, че също така ненужно ще го забави“, както и че „институтът на преюдициалното запитване е в тежест на Българската държава“.

И посочва, че не е казвал това, защото подобни твърдения, ако бяха верни, биха били груба намеса в работата на българския съд и неуважение към съда в Люксембург. Припомня, че в неговата позиция няма дори намек за това кое би било „правилното“ решаване на делото, а единственият му коментар по сроковете е, че „времето, за което ще се стопира дейността на Комисията, е голямо“. „Колкото до мнението ми за съда в Люксембург, от думите ми, че „това е много сложно производство“ трудно може да се направи предположение, че го смятам за процедура, която е „в тежест за Българската държава“, казва още Георгиев.

Като извод в сферата на личното мнение и усещане, с които законите не боравят, шефът на антикорупционната комисия определя друг пасаж от писмото на ССБ, а именно, че „може да се приеме, че в цялост интервюто внушава, че българският съд е некомпетентен, зависим, обвързан“.

В отвореното си писмо Съюзът на съдиите в България припомня чл. 4 ал. 1 т.1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който постановява, че в работата си оглавяваната от мен Комисия трябва да се ръководи от принципите на законност и обективност. Същевременно чл. 4 от Закона за съдебната власт постановява, че „Органите на съдебната власт изпълняват функциите си безпристрастно.“ Същото би трябвало да важи в не по-малка степен за съдиите и техните организации, а изопачаването на думите ми хвърля съмнение върху тази безпристрастност“, казва още Пламен Георгиев.

Накрая сочи, че също се обръща към Европейската комисия, Народното събрание и Висшия съдебен съвет с призив за защита на правовия ред и на прокламираните в Европейската конвенция основни права.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
05 април 2018 16:40
Гост

Този пък на всяка манджа мерудия.

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 16:37
Гост

Живеем в демократична държава и всеки има право на мнение.

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 16:31
Гост

Какво опровержение, какви пет лева. Казаното от Пламен Георгиев за преюдициалното запитване е долна манипулация и всеки трезвомислещ човек го разбира.