Рали пилотът Николай Георгиев, който е неделя се вряза в публиката по време на планинското рали „Мемориал Валери Великов“ в Шумен и рани шестима зрители, от 5 години е издирван, за да влезе в затвора.

Това съобщиха днес от Апелативна прокуратура-Варна, след като Георгиев сам се е предал в Областната дирекция „Съдебна охрана“. Оказва се, че издирването на Георгиев е започнало преди 10 години, когато Окръжната прокуратура във Варна издала Европейска заповед за арест и той е обявен за издирване в ЕС.

На 3 октомври 2008 г. от Интерпол – Мадрид уведомили български власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено във връзка с трафик на наркотици. Мъжът обаче се представяло под името Наин Сабан Сабан от Прищина.

Преди това Георгиев е бил локализиран в Северен Лондон. С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил три превода към своя сметка в България. На три пъти той превел общо 17 850 британски лири, но тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

Издирването му било във връзка с дело за документна измама за 79 500 долара, по което ефективната му присъда от 3 години затвор е влязла в сила през 2013 г.

45-годишният варненец е бил признат за виновен за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от Варненския окръжен съд. Според обвинението, от 23 септември до 24 септември 1999 г.  чрез използване на неистински документи, Георгиев изтеглил парите, които били чужда собственост.

Делото срещу него и съучастника му Петър Петров било неколкократно спирано и възобновявано. Процесът срещу Георгиев е проведен задочно, а от 9 юли 2013 г. когато присъдата влязла в сила, започнал да тече давностният срок за привеждането ѝ в изпълнение.

На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание, а Окръжната прокуратура във Варна издала втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г.

От развръзката на казуса става ясно, че Георгиев не е бил търсен старателно от властите, след като в крайна сметка сам е станал причина да се заговори за него и сам се е предал. Срещу него в районната прокуратура в Шумен се води разследване и за инцидента на ралито, при който за щастие нямаше тежко пострадали. Случаят от неделя обаче показа, че Николай Георгиев не се е и крил. Той е член на сдружение „Автомобилен спортен клуб Флат-Аут“ от 2 години, през които е записал участия и победи в 11 състезание. Това обявиха вчера от клуба в официално изявление в защита на пилота. За това, че Георгиев е бил дори популярен в спортните среди в България, говори и следното съобщение на клуба му:

„За опита му зад волана на неговия автомобил говорят и двете призови места в годишното награждаване на Българска федерация по автомобилен спорт: 

ІІ място, годишно класиране, клас HC2 – Шампионат по затворен маршрут и писта /2017г./

ІІ място, годишно класиране, клас HC2 – Шампионат по планинско изкачване /2017г./

От ръководството на АСК „Флат-Аут“ заставаме зад Николай Георгиев, т. к. той е пилот с богат опит и доказан професионализъм“, се казва в изявлението на клуба.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
неизвестен
неизвестен
18 април 2018 9:44
Гост

Сега да не вземат да го вкарат в затвора. Човека, явно известен, какво е виновен, че никой не го търси. Европейска заповед пуснали , а той си е в България. Те не го търсят тук, ама искат другите да го търсят. Хахаха. Момчето, следва да бъде на свобода.

Анономен
Анономен
17 април 2018 22:21
Гост

Няма такава държава

Anonimen
Anonimen
17 април 2018 22:20
Гост

Totalno izgubih viara v pravosudoeto ni

Memento
Memento
17 април 2018 19:11
Гост

Това наистина е виц. Дори не се е наложило да им пише по фейсбука, както предния.

Нямам думи
Нямам думи
17 април 2018 18:40
Гост

Грамофон свири, майка плаче е положението. Клета България.

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 17:55
Гост

В ралито на живота всички сме състезатели, но някои катастрофират комично

roman
roman
17 април 2018 17:50
Гост

Pred tazi istoria arestat na kmetizata blednee. Roman!

Макинен
Макинен
17 април 2018 17:47
Гост

Е, това вече е виц безподобен. Да закриваме държавата

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 17:58
Гост

Колега, не е виц, кошмар е. илюстрация на държавата ни – той издирван за измама от 5 г. и си кара и си се състезава, никой не го търси и си жевее живота