1.35 млн. почти готови фалшиви щатски долари са открити при акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Евксиноград в първите дни на ноември. Тогава е била разкрита печатница, намираща се в гараж на къща в квартала във Варна, съобщи директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов на пресконференция днес.

Задържани са трима души, те са обвинени за участие в организирана престъпна група за производство на неистински парични знаци и за документни престъпления.

Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова разказа, че мастилото на банкнотите имитирало магнитно такова, което правело парите с високо качество. По думите й качеството на доларите менте било толкова добро, че трудно се разпознавали дори от банкомат или преброяващо устройство.

Банкнотите се печатали с машина „Хайделберг“, която работела много безшумно, твърди Ивайло Спиридонов. Добави, че парите не се печатали всеки ден, а от време на време, като така тримата са искали да избегнат подозрения с какво точно се занимават в гаража на къщата. Те били разкрити заради допусната от тях грешка – поръчали през куриерска фирма материали за производството на банкнотите, стана ясно от думите на шефа на ГДБОП.

Групата действала от март 2017 г. до момента. Тепърва ще се установява дали има вече разпространени фалшиви щатски долари.

У задържаните са били намерени и служебни знаци на МВР, Морската администрация и други институции като на този етап прокуратурата не знае за какво са били използвани.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Печатар
Печатар
05 ноември 2018 16:28
Гост

А какво стана с колегите от Слънчев бряг? Много шум за нищо. До сега трябваше да са ги осъдили.

Митко
Митко
05 ноември 2018 16:19
Гост

Тия се издъниха като Ал Капоне с данъците. Да печатят повече от година и накрая да поръчат през куриерска фирма материалите за производството на банкнотите.

Иван
Иван
05 ноември 2018 16:29
Гост

И най-умният си е малко прост 🙂

Митничар
Митничар
05 ноември 2018 16:16
Гост

Интересно е как тези машини минават през граница. Защото това не е първият случай.

Ирен
Ирен
05 ноември 2018 16:15
Гост

Кой знае колко хора са изгоряли. При това качество доларите са като истински.