Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци и то в много големи размери, е установила прокуратурата при акцията си в пет кабелни оператора, които покриват почти цяла Южна България.

Операцията, в която участваха и ГДБОП, и Комисията за регулиране на съобщенията, и данъчните, беше в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница.

„Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от няколко национални и чуждестранни телевизии, че у нас се разпространяват телевизионни програми без разрешението на носителите на авторското право“, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя разказа, че проверка на ГДБОП установила, не само че оплакванията на телевизиите са напълно основателни, но и че проблемът засяга и други медии и обхваща почти цяла Южна България.

Преди да подходят към явни действия, прокурорите направили анализ на старите разследвания и на съдебната практика, за да установят къде са допускани пропуски преди, за да не ги повторят. Освен това, за да се обхванат всички аспекти на престъпната дейност – а не само нарушаването на авторските права, в екипите били включени КРС и данъчните.

„КРС разполага с изключително добра техника и незабавно установява коя кабелна телевизия какви програми излъчва в ефир и дали е дадено разрешение за разпространяването им“, каза Арнаудова.

Тя подчерта, че след „скритата“ работа, екипите пристъпили директно към претърсване и изземване в помещенията с техниката и касите, в които се събират парите на абонатите,  за които са получили предварително разрешение от съдия.

„Не просто оперативната информация беше потвърдена с годни доказателствени средства, но установихме техника и устройства, които позволяват разпространение без авторски права и пари, които не са декларирани“, каза Румяна Арнаудова. Като посочи, че над 60 телевизионни програми са разпространявани без разрешение.

По думите ѝ до момента е установено, че на бТВ, Нова телевизия и HBO са нанесени щети за 10,5 млн. лв. Тепърва обаче ще бъдат назначени експертизи, за да определят точния размер на вредите от пиратското разпространение на съдържание.

Говорителката на главния прокурор специално припомни, че до 2018 г. България беше в т. нар. списък с пиратски държави, в които защитата на интелектуалната собственост не е на нужното ниво и този проблем се неглижира.

„Няколко пъти прокуратурата и ГДБОП са заявявали през годините, че обществената опасност на това престъпление е сериозна. През годините сме срещали множество затруднения, не само в процеса на доказване, но и на убеждаване на обществото, че престъпленията срещу интелектуалната собственост са с достатъчно сериозна обществена опасност. Правото на всеки човек стига до там от където започва правото на другия и затова са тези деяния инкриминирани и през годините санкциите за тях няколко пъти са завишавани“, заяви Румяна Арнаудова.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимус
Анонимус
02 септември 2019 15:40
Гост

Случайно всичко това се случва след като Домусчиеви купиха Нова … Интереса клати феса

Смешно
Смешно
26 юни 2019 10:21
Гост

Леле, прокуратурата е грода, че е прегледала всичките си глупости през годините и не ги е допуснала този път. С какво удовлетворение се казва „годни доказателствени средства“, един вид тоя път успяхме да си свършим работата професионално, за разнообрази.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 17:55
Гост

у македонско сме без интернет! не може с ботушите като есесовици – уж за абонатите било, за хората, хубаво, ама сме си платили за интернет и телевизия, а сега – три букви – първата е К, а последната Р

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 16:18
Гост

E, щом и HBO-то удариха. Въобще в БГ се краде както и колкото може.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 14:50
Гост

Добре свършена работа от прокуратурата. Да видим обаче какви ще са последствията за нарушителите.

Срам
Срам
14 юни 2019 14:49
Гост

Ако продължаваме така пак ще лъснем в списъка с пиратски държави.