Бившият министър на здравеопазването Петър Москов отива на съд по три обвинения, свързани с бартера с ваксини с Турция, съобщиха от прокуратурата.

Москов е обвинен в престъпление по служба, защото през юли 2015 г. е приел дарените от Турция ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс Б“, които не са разрешени за ползване в България. Според прокуратурата от това са настъпили вреди за над 325 000 лева от платен ДДС за ваксините, а отделно е било създадено недоверие във възможността на Министерството на здравеопазването (МЗ) да контролира лекарствената политика и е било породено недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на децата.

Разследването започна преди две години, а Москов през цялото време твърди, че няма проблем с ваксините и дори настояваше прокуратурата да разследва кой е създал напрежението и атаката срещу министерството. Според него ваксините „Пентаксим“ от Турция са идентични на използваните в България и има разрешение за употребата им, но не и за търговия с тях.

Ваксината „Еувакс Б“ пристигна като добавка към дарението и тя не е разрешена за ползване у нас, като МЗ още тогава обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск. Като част от договорката с Турция, България се задължи да дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът се наложи тогава заради системни проблеми с доставките, които се задълбочиха през пролетта на 2015 г.

Ваксините, които България дари, са произведени от държавното дружество „Бул Био“ и министерството е трябвало да му плати над 440 000 лева, изчисли прокуратурата. Задължението обаче отпаднало, след като бил сключен договор за дарение, с който фирмата дарява ваксините на МЗ. В тази връзка Москов е обвинен, че в съучастие като помагач е улеснил сключването на тази неизгодна сделка.

Третото обвинение на ексминистъра е свързано с произведените над милион неетикирани ампули от ваксината „Тетадиф“ в „Бил Био“, които подлежат на унищожаване. Според прокуратурата Москов не е упражнил контрол върху управлението на държавното дружество, от което са произлезели щети за над 110 000 лева, колкото са разходите за производството на ампулите.

Подсъдим с Москов ще е и заместникът му в МЗ по това време Адам Персенски. Той е обвинен като помагач на Москов за сделката с Турция, защото се срещал с представители на турското посолство в България, където било договорено двустранното споразумение за размяна на ваксини. Обвинени по делото са и управителят на „Бул Био“ Любомир Димитров, предшественикът му Росен Алексиев и двама служители от дружеството.

Персенски е обвинен и затова, че подбудил Димитров да сключи неизгодната сделка с МЗ, според която „Бул Био“ дарява ваксините на министерството. Любомир Димитров пък ще отговаря и за безстопанственост за производството на ваксината „Тетадиф“, предназначена за Турция, без да е наличен изричен договор и разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
бг данъкоплатец
бг данъкоплатец
12 март 2018 20:48
Гост

Москов разпореди да се ваксинират българските деца с ваксина,която не е разрешена за употреба.Това е престъпление.А производство на ваксини на място без лиценз е друг вид престъпление.Очевидно ставаше дума за криминални сделки,от които е гушнал значителен по размер рушвет.

Анонимен
Анонимен
12 март 2018 16:58
Гост

Танто за кукуригу… Явно е имал някаква далавера докторът Москов

Mila
Mila
12 март 2018 17:09
Гост

Да видим, ама не ми се вярва точно за бартера да има осъдени