Петко Дюлгеров, който е подсъдим като посредник по делото за подкуп срещу отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, се отказа от първоначалните си показания, които беше дал пред разследващите.

Това стана в края на делото в Специализирания наказателен съд, когато Дюлгеров, Иванчева и подсъдимата с тях нейна заместничка Биляна Петрова даваха обяснения.

Според обвинението Иванчева е поискала общо 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Дюлгеров 70 000 евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева. На 17 април м.г. Дюлгеров беше задържан с 14 000 евро, а в колата на Иванчева бяха открити останалите пари.

След задържането Дюлгеров, който е бивш кмет на „Младост“, казал, че Ваклин се свързал с него, за да търси помощ заради забавените преписки. След това се видял с Иванчева, която му обяснила, че приема лично случая с Ваклин, защото е завел дело срещу нея, но се разбрали да му поискат подкуп. Дюлгеров уведомявал Ваклин за разговорите и парите, които трябва да плати, като цената за всичките му преписки първоначално излязла 1 млн. евро, но после била намалена до 500 000. Белязаните 70 000 евро пък били само първи транш, а Дюлгеров сам казал, че намерените у него 14 000 са част от дадения подкуп.

Днес той заяви пред съда, че показанията му са дадени под натиск, в присъствие само на служебен защитник и затова не ги поддържа.

„Аз съм подписал протокола, но не подкрепям дадените от мен показания, защото те бяха дадени под натиск“, каза Дюлгеров и обясни, че служители на антикорупционната комисия му казали, че ще бъде освободен при правилни показания.

Още след арестите на тримата на 17 април м.г. стана ясно, че Дюлгеров е очаквал да не бъде обвиняван или поне да не бъде задържан и затова е дал показания срещу Иванчева и Петрова. Тогава обаче прокуратурата държеше на ареста и на Дюлгеров, но въпреки това той все още не се отказваше от показанията.

„За момента това остава. Означава, че може и да говори повече, означава, че може и да се откаже. Обещавано му е, че ако съдейства за разкриване на това престъпление, ще бъде освободен и няма да бъде задържан“, обясни тогава адвокат Мариана Тодорова, която защитава Дюлгеров.

В специалните разузнавателни средства по делото пък е записан негов разговор с Ваклин, в който Дюлгеров му казва условията си.

„Аз, по принцип, нали, горе-долу, работя за 15% от сумата, зависи каква е. Но това ще го уточним с тебе, това не е проблем“, са част от думите на Дюлгеров, в които той след това обяснява, че в случая може да вземе и 20%, като това зависело от сложността на задачата.

В обясненията си днес Иванчева и Петрова пък настояваха, че са искали само доброволни дарения от бизнесмените, включително и от Ваклин, но никога не е ставало дума за подкуп.

„Няма как да пипам нещо, което не знаех, че го има в колата.“

С тези думите пък днес Иванчева за пореден път каза, че не е докосвала белязаните 56 000 евро, които бяха открити в автомобила ѝ след ареста.

Съдия Иво Хинов насрочи пледоариите по делото за неделния 14 април.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Удивен юрист
Удивен юрист
10 април 2019 10:55
Гост

Чудо невиждано! Никога досега не е било българската цацаратура да не може едно доказано и издържано обвинение да вкара в съда, а вместо това да разчита на манипулирани свидетели, на които е обещала да не ги закача, ако кажат каквото е угодно на обвинението!

Още малко
Още малко
10 април 2019 10:34
Гост

Малко по малко истината ще лъсне и в тоя случай. Приседна им на ГЕРп и строителните обръчи, че една независима от тях жена, може да бъде избрана за районен кмет от нормалните хора, на които им писна от далавери и презастрояване, а не от купените гласове на братята от гетото, които не могат името си да напишат.

Октопод
Октопод
09 април 2019 15:19
Гост

Eй, ръцете на мафията успяха да докопат и този свидетел.

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 15:18
Гост

Тоя вместо да свидетелства, за да се измъкне по-лесно, лъже на поразия. Нали е записан, какво се обръща като фурнаджийска лопата.

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 15:17
Гост

Не може да бъде! Някой го е притиснал, за да се откаже. Как така чак сега споменава за натиска?

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 15:16
Гост

Това дело взе неочакван обрат. Кой ли дърпа конците?