Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста Петко Дюлгеров, който е подсъдим за подкуп заедно с бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Преди месец съдия Иво Хинов, който гледа делото срещу тримата в спецсъда, пусна незабавно Дюлгеров под „домашен арест“ и оттогава той е в дома си. Прокуратурата е протестирала изменението на мярката, но изпращането на делото в апелативния спецсъд се е забавило и едва днес въззивната инстанция го е разгледала и е решила да върне Дюлгеров в ареста.

От определението на състава с председател и докладчик Галя Георгиева става ясно, че според АСНС продължава да има опасност Дюлгеров да влияе на свидетели от общината, които още не са разпитани. С такива мотиви апелативните съдии отказаха наскоро „домашен арест“ за Иванчева и Петрова, като сега спецсъдът отново им наложи по-леките мерки и пак се чака краен акт на втората инстанция. Съдът посочва още, че предстои да бъдат разпитани и други свидетели, а освен това, никой от тримата подсъдими не бил дал обяснения.

„СНС прекалено стеснително и без да прецени отзвука на конкретното дело в обществото е възприел тезата на защитата на подсъдимия, че тъй като са разпитани една група свидетели, свързани служебно с Община „Младост“, е отпаднала опасността от неправомерно въздействие върху гласните доказателства по делото и това е преценено неправилно като промяна на обстоятелствата в полза на извода, че мярката на подсъдимия следва да бъде изменена в по-лека такава“, се казва в определението на съда, в което пише още, че подсъдимият е бил пуснат от ареста в драстично противоречие с доказателствата по делото.

В него е отделено внимание и на ролята на Дюлгеров в корупционната схема, в която той е бил подбудител. Съдът е изчислил, че от ареста на тримата подсъдими са минали само 7 месеца и 5 дни, а делото вече е в съдебна фаза, което показвало, че се развива бързо и срокът на задържане не прекомерен.

В определението на съда е коментирано и семейното положение на Дюлгеров, като се казва, че той има две малолетни деца, за които се грижи съпругата му. Тя е и негов защитник, но е пожелала Дюлгеров да не бъде в жилището, където живеят тя и децата. Именно там беше изпълнявана мярката „домашен арест“ в последния месец.

В тази връзка апелативният съд пише, че трябва „да се обърне внимание на СНС“, който допускал системно един и същи пропуск, свързан с контрола на домашния арест от МВР. Съдът пише, че за да бъде контролирана мярката, МВР и поделенията трябва да бъдат уведомени, което не било сторено, а освен това съдия Хинов не обсъдил и основанията да отложи изпълнението на по-леката мярка, докато се произнесе и въззивната инстанция.

Въпреки че Дюлгеров се явява на всички заседания по делото, апелативните спецсъдии казват, че това не е доказателство, че не нарушава мярката за неотклонение, защото нямало до момента кой да я контролира и дори поведението му да било примерно, това не можело да се провери.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Симо
Симо
22 ноември 2018 22:10
Гост

Това дело наистина се развива учудващо бързо.

Стоян
Стоян
22 ноември 2018 22:09
Гост

Добре, че е съпругата на Дюлгеров. Тя ще го вкара в правия път.

роман
роман
22 ноември 2018 21:54
Гост

кака Галя от старото ВСС се развирирала
тя затуй отиде там

Чочо
Чочо
22 ноември 2018 21:54
Гост

По скоро Иванчева и Петрова биха повлияли на свидетели.

Никой
Никой
22 ноември 2018 19:05
Гост

Дюлгеров е лицето получило парите. Дали това е подкуп или измама е въпрос на установяване, но Иванчева е невинна!