Шестима души – петима сирийци и една българка, са с обвинения след масовите арести вчера, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от „Фокус“.

Петима са задържани за 72 часа, а един е обявен за международно издирване.

„Обвиненията, които са повдигнати на шестте лица, са на всяко от тях по две обвинения за престъпления против републиката. Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии“, каза Арнаудова.

По думите ѝ всички тези действия са извършени от обвиняемите, които са предполагали, че парите ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.

„Второто обвинение, което всяко едно от лицата е получило, е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава“, обясни говорителят на главния прокурор..

Като посочи, че автомобилите, прекарани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100..

Всички задържани сирийци са законно пребиваващи в България – трима от тях постоянно, а двама временно.

Вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че при системата хавала, използвана от групата, парите се оставят при посредник в една държава и се получават от втори човек в чужбина. „При едно лице хавалдар, това е арабският термин, идват определени хора, които носят определени суми и ги дават на това лице и искат тази сума да пристигне примерно на другия край на света. Няма физическо преместване на пари. Оставят ги при това лице хавалдар, той им дава или код, или определена информация, с която лицето, което ще ги получи в другата държава, се легитимира пред друго такова лице хавалдар, което се занимава с тази ситуация. Може да си представите тая система като своего рода древна система за бързи преводи, като „Уестърн Юнион“, не точно по същия начин, но това дава някакво образно описание“, разказа Гешев.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 януари 2019 11:49
Гост

Надявам се на справедлив процес.

Спасимир Христов
Спасимир Христов
19 януари 2019 22:56
Гост

„Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии“, каза Арнаудова.“ Въпрос: къде са били родните контраразузнавачи, че „от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната“ са допуснали групата по интереси да си упржнява преспокойно… Покажи целия коментар »