Петима зъболекари са обвинени, че са източили над 120 000 лева от Здравната каса с подправени амбулаторни листове на деца.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че става дума за схема, която е действала в продължение на 3 години от 2015 г. Медиците работели в София и не се познавали помежду си, но всички имали сключени договори с НЗОК и ползвали софтуерния продукт, разработен от здравната каса за отчитане на дейността им – „Хипократ“.

Те ползвали услугите на шестия обвиняем по делото – компютърен специалист, който регистрирал в програмата изготвените амбулаторни листове. През 2015 г. служител при един от лекарите започнал да му предоставя здравните книжки на различни непълнолетни от Ямбол. След това лично съдействал на този зъболекар да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало извършване на прегледи и дентални манипулации на тези пациенти.

Изготвените документи били с невярно съдържание, тъй като непълнолетните пациенти изобщо не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и лично подпис в графата за „родител“ на лица, посочват от прокуратурата. Предстои и на него да му бъде повдигнато обвинение.

След това документите били предоставяни на компютърния специалист, който ги регистрирал в системата „Хипократ“. След това в схемата се включили и останалите зъболекари.

Всички били наясно, че документите са с невярно съдържание, тъй като нито един от непълнолетните не бил посещавал кабинетите им и родителите на децата не са ги подписвали.

В резултат на представяните пред здравната каса амбулаторни листове, петимата зъболекари получавали всеки месец по банковите си сметки пари от касата за отчетените дейности. От прокуратурата изчисляват, че един от зъболекарите е получил за последните три години над 44 000 лева, а други трима над 20 000 лева. Общата сума, с която е бил ощетена Здравната каса надхвърля 120 000 лева.

Шестимата обвиняеми остават на свобода срещу парични гаранции. Ако вината им за документните измами бъде доказана, те могат да получат от 2 до 8 години затвор.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
22 май 2019 13:19
Гост

Не стига, че държавата е абдикирала от здравеопазването, ами и лекарите източват здравната каса. Така ще е, докато не се вкара ред. Но той ще дойде чрез комбинация от наказания и държавно инвестиране в здравеопазването.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 18:33
Гост

До тук я докарахме- да се кълнеш, че ще се грижиш за здравето и живота на хората, а да крадеш от тях.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 18:30
Гост

Нагли до безобразие. Не стига, че здравната каса поема няколко амалгамени пломби на година за пациент, ами и тези крадат от децата.

5-ко
5-ко
21 май 2019 18:31
Гост

Не са първите за съжаление. Ефективна присъда и нещата ще влязат в ред.