Пенсионирането на съдия Бранислава Павлова от Върховния касационен съд (ВКС) предизвика вълна от емоции сред членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС).

Съдия Павлова, която е и председател на Първо гражданско отделение в Гражданската колегия на ВКС, се пенсионира от 25 април т.г.

По този повод председателят на ВКС Галина Захарова я предложи за отличие „личен почетен знак първа степен – златен“ и 1500 лв., което беше единодушно подкрепено от колегията.

Но то предизвика силни емоции у някои от кадровиците, които не скриха своето вълнение като се обърнаха към съдия Павлова с „Брани“ – галеното име, с което към нея се обръщат колегите ѝ.

Още един забележителен колега, който заема особено място в сърцата на съдиите, ще напусне ВКС“, отбеляза Галина Захарова. Тя допълни, че Бранислава Павлова работи в съдилищата от 1993 г. като през цялото време не е допуснала нито едно изключение от високия авторитет на съдийската професия. „Представила се е като отличен професионалист и до последно подпомага дейността на ВКС. За всичките тези години правосъдието е било за нея не служебно задължение, а кауза и отдаденост“, изтъкна Захарова.

Така се случи, че в нашия мандат, а и след неговото изтичане, правосъдната система и конкретно съдилищата напусна цяло поколение съдии, които дълги години бяха гръбнака на правораздаването в страната, оформяха и диктуваха практиката, даваха физиономията на съдебната система. Бранислава Павлова или Брани, както всички съдии с дълбока симпатия я наричат, е един от тези съдии“, каза на свой ред Олга Керелска.

Допълни, че става въпрос за човек, който през целия си съзнателен живот е бил съдия, който 41 години е отдал на съдийската професия.

Тя действително е един отличен професионалист, с изграден през годините впечатляващ усет за спора. Бранислава Павлова е един изключително толерантен, балансиран, диалогичен и прям човек и се ползва с уважението на всички съдии във ВКС. Притежава високо чувство за справедливост“, посочи Керелска и допълни, че през всичките 41 години съдия Павлова е носила съдийската тога с чест.

Брани, пожелавам ти да си жива и здрава, да отделяш повече време на семейството, да те очакват много хубави мигове, а ако решиш за друга реализация, от това ще има ползва и обществото“, завърши емоционално Керелска.

Цветинка Пашкунова развълнувано сподели: „Познавам Брани от първия ден в съдебната система, когато бях младши съдия. Няма да повтарям казаното от колегите, само ще допълня, че това са заслужени почести и отличия за образцов, професионален, с безспорен авторитет и развито чувство за справедливост прекрасен човек с безупречен морал. Пожелавам ѝ здраве, дълголетие, безброй поводи за радост и усмивки“.

Пенсионирането на съдия Павлова предизвика емоционална реакция и у Стефан Гроздев: „Брани, да си жива и здрава, да живееш дълги и качествени години в обич и хармония. Бог да те поживи. Светли празници, Брани“.

Атанаска Дишева посочи, че не е имала възможност пряко да работи с Бранислава Павлова, но я познава, защото е забележим съдия със своите значими професионални позиции, преценки на казуси, с изключителната си толерантност и разбиране както за правната страна на един казус, така и за човешката му страна. „Аз също ѝ пожелавам здраве. Тя със сигурност ще остане в съзнанието на юристите като съдия. Пожелавам ѝ успех в предстоящите лични и професионални начинания“, каза Дишева.

Вероника Имова изтъкна, че се е запознала с Бранислава Павлова докато е била съдия в СРС и през годините са поддържали прекрасни отношения. „Бранислава Павлова е част от плеядата колеги, които оставиха следи в юриспруденцията, с приносно значение за правото. Само почит и уважение към такива колеги като нея. Желая ѝ здраве и да отдаде силите си за това, което не е успяла да направи поради отдадеността си към професията и ако желае, да намери форма и да продължи да бъде полезна за правото“, изтъкна Имова.

 

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lucy Frewer
Lucy Frewer
19 май 2023 15:38
Гост

An insight account is judged and approved for the middle of the offers. The target of the Dog Training is ensured for the ways. The matter is filed for the approval of the document for the tings for the challenge for all individuals.

Анонимен
Анонимен
25 април 2023 6:20
Гост

Невероятен Човек, безупречен Съдия, безспорен авторитет в Правото! Чест и почитания!

Станчев
Станчев
13 април 2023 14:06
Гост

Огромна благодарност към съдия Павлова! Благодаря за справедливостта и професионализма й! Да е здрава и да се радва на живота дълги години! Винаги ще я споменавам в молитвите си!

Беки
Беки
13 април 2023 0:02
Гост

Трудно ми е да повярвам, че и Бранислава си отива – една от плеядата истински и стойностни съдии. Невероятно благ човек, отдаден на професията и вечно търсещ хармонията в отношенията сред колегите .

аз съм
аз съм
12 април 2023 12:01
Гост

упс – гарван гарвану око не вади …. ако съм на преклонна възраст и ми викат „Брани“ ще трябва да си премисля живота … , хамстерът ми се казва Брани. ;)))

galvindi
galvindi
12 април 2023 6:22
Гост

thanks! Поздравления за нейните постижения.
Всички хвалят weaver

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 22:18
Гост

Няма несменяеми и незаменими хора.Със здраве да си харчи пенсията и да обикаля света

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 21:36
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Пенка
Пенка
11 април 2023 20:17
Гост

Най после , аман от лицемерие. Много уникална, нали баща и беше в Главна прокуратура на НРБ.

Съдия
Съдия
11 април 2023 18:43
Гост

Леле, безгласните букви в този състав (които са болшинство), взели, че се изказали.. бре-бре! Интересно ще се намери ли някой да каже няколко добри думи при желаното от много хора пенсиониране на Дишева, Керелска и Пашкунова?! Или чак такова лицемерие да не очакваме!

Рики
Рики
11 април 2023 17:06
Гост

Безкрайно стойностен човек и колега. Жвлая й много бъдещи успехи.

Лазар
Лазар
11 април 2023 17:05
Гост

Жива и здрава да е.

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 16:40
Гост

По време на Безмандатните ще се пенсионира не само гръбнака на системата, но и цялата система. Само те ще се вечни. Помнете ми думата.

Положително
Положително
11 април 2023 15:39
Гост

Да е жива и здрава съдия Павлова и да се радва на заслужен отдих! Наистина положителни емоции и последици е предизвикало пенсионирането й, щом е довело и до това думата да вземе Стефан Гроздев – нещо изключително рядко през годините от мандата му.

Анонимен
Анонимен
11 април 2023 16:37
Гост

Не само през мандата, а и след мандата…

Захарин Чолаков
Захарин Чолаков
11 април 2023 15:31
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Хършев
Хършев
11 април 2023 15:06
Гост

Желая и здраве и дълголетие

Пулев
Пулев
11 април 2023 15:04
Гост

Е да се надяваме, че уважението им няма да се ограничи само до тази жена

Любен
Любен
11 април 2023 15:03
Гост

Трябва си уважение към заслужилите

Гърбовска
Гърбовска
11 април 2023 15:01
Гост

Хубаво беше да и дадат повече пари на жената

Ростислав
Ростислав
11 април 2023 17:00
Гост

Не е важна сумата, а жестът. А и тя сега ще вземе достатъчно запкати.

Щаревска
Щаревска
11 април 2023 14:59
Гост

Надявам се да има успехи и в бъдеще жената

Никифоров
Никифоров
11 април 2023 14:58
Гост

Успех и желая в бъдеще

Бранимира
Бранимира
11 април 2023 14:58
Гост

Желая и здраве и успех

Паолина
Паолина
11 април 2023 14:58
Гост

1500 лв? Много бее

Kamenica
Kamenica
11 април 2023 14:57
Гост

Драматично е.

Ирина
Ирина
11 април 2023 14:56
Гост

Мило ВСС

Лозан
Лозан
11 април 2023 17:02
Гост

По някога е и такова. Не че му се случва често.

критик
критик
11 април 2023 14:56
Гост

Дано предсрочно се пенсионира Захарова, да дойде някой способен да се
завеме сериозно с нещата

Огорчен
Огорчен
11 април 2023 17:46
Гост

ВКС престана да съществува, има вече ново отделение на ВАС.