Отборът „Пена Максима“ на студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ спечели тази неделя второто национално състезание за решаване на наказателноправни казуси, организирано от Юридическия факултет на университета.

В него се включиха студенти по „Право“ от УНСС, Нов български университет, Варненския свободен университет, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и СУ, които сформираха общо десет отбора.

Състезанието се проведе под формата на симулиран наказателен процес, при който студентите представят обвинение в ролята на прокурори или защита като адвокати по казус, адаптиран от реално наказателно дело. Надпреварата беше в четири етапа на елиминационен принцип. След първия останаха осем отбора, а след втория – четири.

Така в полуфиналите един срещу друг се изправиха „Пена Максима“ от СУ срещу „Логос“ на Нов български университет и „Астрея“ от УНСС срещу „Темида“ на СУ.

А на финала пред журито – съдебен състав, председателстван лично от ръководителката на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Галина Захарова, с членове Татяна Грозданова от Софийския апелативен съд и Анелия Щерева от Софийския градски съд, пледираха два отбора на СУ.

Финалът – в ролята на защитата отбор „Темида“, а на обвинението – „Пена Максима“

Един срещу друг застанаха „Пена Максима“ и „Темида“, а победата беше за прокурорите от „Пена Максима“. Екипът на обвинението беше с капитан Петър Баев и членове на отбора Вили Дацов, Илия Ласин, Дебора Динева, Крум Динев и Николай Недялков. Защитата беше представена от отбор „Темида“ – Илина Василева, Василена Мидова, Даяна Василичина, Димана Митева, Цветалина Коцева и Недко Радев.

На трето място се класира отборът на УНСС „Астрея“ с капитан Кристиян Хаджиев, който успя да се пребори с отбора на Нов български университет „Логос“.

Казусът, избран за финала на състезанието беше за убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Делото е реално и миналата година приключи с окончателно решение на Върховния касационен съд (пълния текст на решението на ВКС по делото, послужило за казус, можете да видите тук). Става дума за  убийството на сочения за наркопласьор Иван Попов, с прякор Костов, който през 2016 г. беше прострелян в центъра на Поморие.

В ролята на жури по време на състезанието влязоха само действащи съдии. Освен зам.-председателката на ВКС Галина Захарова, жури бяха и колегата ѝ от съда Галина Тонева, както и съдиите Татяна Грозданова, Анелия Щерева, Руси Алексиев, Даниела Талева, Иво Хинов, Елена Попова, Даниела Врачева, Николай Урумов, Георги Крушарски, Велизар Костадинов, Екатерина Николава, Владимир Пензов, Насуф Исмал, Филип Радинов, Албена Момчилова, Доника Тарева, Павел Панов, Катя Боева, Гергана Лазарова и Мария Дончева.

Наградите на победителите бяха връчени от зам.-декана на Юридическия факултет на Софийския университет доц. д-р Камелия Цолова.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 май 2019 21:43
Гост

Нагласена работа както винаги, СУ винаги ги тикат напред, тези които са били на състезанието виждат истината.

Пипи
Пипи
13 май 2019 23:26
Гост

Къде ги тикат? Пред истински съдийски състав. Тикат ги от НБУ, защото там семестриалните такси са солени.

Katniss
Katniss
14 май 2019 9:44
Гост

Аз бях на състезанието и не мога да се съглася с твърдението Ви. Участницити бяха изключително добре подготвени, бяха положили много усилия в продължение на месеци и авторитетните съдии наред с градивната си критика, бяха впечатлени от представянето им. Отборите на СУ бяха наистина добри, за мен и четирите отбора стигнали до малък и голям финал са победители.

Добро начало
Добро начало
13 май 2019 16:43
Гост

Вече има доволно много състезания за студентите по право. Лошото е, че отборите са малки, а на всички студенти им трябва практика. Затова подобни симулации е задължително да се правят по време на упражнения, в самите ВУЗ-ове, като част от задължителната учебна подготовока. Не става дума за награди или дори за оценки, но поне за някаква практическа насоченост на занятията.

Бай Иван
Бай Иван
13 май 2019 16:25
Гост

„Пена с Максима“ -ок,ама „Пешо с Големия“ – що не са го поканили?

Анонимен
Анонимен
13 май 2019 12:42
Гост

Хубаво е, че този симулиран наказателен процес се е провел в такава адекватна обстановка. Така всеки от студентите може да покаже реалните си възможности.

Анонимен
Анонимен
13 май 2019 12:40
Гост

За сетен път студентите от СУ показват превъзходството си пред другите.

Анонимен
Анонимен
13 май 2019 12:28
Гост

Alma mater forever!