Известната в близкото минало певица Лиляна Деянова – ЛиЛана, е задържана и обвинена за участие в престъпна група за злоупотреби с еврофондове. Снощи Специализираният наказателен съд я остави в ареста, заедно с ръководителя на групата Мартин Димитров.

Заедно с тях обвинени са още трима души, между които и братът на певицата – Александър Деянов, известен като бийтбоксърът SkilleR. Той обаче беше освободен от съда срещу гаранция от 100 000 лева. За останалите двама и прокуратурата не искаше постоянен арест, като те също бяха освободени срещу парични гаранции.

Според магистратите може да се направи обосновано предположение, че Димитров, Деянова и Деянов са извършили престъпленията, за които са обвинени, а за първите двама има опасност и да извършат друго престъпление, ако са на свобода.

Според бТВ прокуратурата проверява дали Деянова е подставено лице на избягалия в Обединените арабски емирства Васил Божков.

От държавното обвинение съобщиха днес, че петима души са участвали в престъпна група за незаконно усвояване на пари по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална дейност), усвоявали пари по програмата, като декларирали покупка на един и същ софтуер от фирма, регистрирана в чужбина, която също нямала дейност.

„Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми“, обявиха от прокуратурата.

Преди 5 години Деянова и Димитров представят и приложението на пътната агенция – Lima, което дава информация за трафика и проблемите по пътищата у нас. Мобилното приложение е разработено с европейски пари от фирма „Декарт“ ООД. Половината от капитала на тази компания към 2015 г. е собственост на Васил Божков, а останалата на баща и син Борис и Лука Бекярови, съобщи „Медиапул“.

Пред бТВ адвокат Николай Хаджигенов, който защитава Деянова обясни, че е направен обиск в ИТ-компанията, в която тя е съдружник. Тя и Мартин Димитров са съоснователи на „Нованор“, която разработва продукти за транспорта. „Нованор“ е разработчик и на приложението Civi, което се използва за подаване на сигнали за нередности към общините.

Фирмата участва и в обединението „Телетол“, което беше кандидат за изграждането на тол системата за 180 млн. лв. Обединението беше обявено като национален доставчик на електронни винетки, но впоследствие не получи разрешение да ги продава и заведе дело срещу АПИ. На специална пресконференция тогава, Деянова обвини пътната агенция в корупция и създаване на изкуствен монопол на пазара.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 април 2020 21:16
Гост

Изроди. Вече и жени не се свенят да репресират поголовно. Скоро може и на деца да започнат да посягат под оправданието „може да се укрият или да извършат друго престъпление“. Целта неминуемо е една и съща – не осъждане, а репресиране и слашване на останалите „да внимават в картинката“. Всички ги държат в ареста, за да им смачкат психиката, за по няколко месеца и след това ги пускат и никога не ги осъждат. Няма ли кой да направи подписка за закриване на този не бих го нарекъл съд, дори не и обслужващо ведомство, а чиста проба подлога на Каскетното ведомство,… Покажи целия коментар »

ГигенВиген
ГигенВиген
27 април 2020 9:24
Гост

НЕ е единствената. Но им е най-удобна. И каква певица е тя. Но е факт- че бих и пръснал плодчето

advokat
advokat
26 април 2020 15:10
Гост

Въпросът е – това са имитационни действия, парите отдавна са някъде – в Рио де Жанейро, какъв Божков, какви 5 лева, ошушкали са всичко. По тази схема не са работили само те – нали и някой им е давал акъл – адвокат, чиновник. Това Сиртаки – го плащам аз – с трудолюбивите си ръце, плаща го една жена – с ненакърмено и ненахранено дете, плаща го една пенсионерка – с 200 лева пенсия. К`во ми пука, че ще влезе някаква цаца в затвора, даже и дотам няма се стигне. Парите къде са. Човек явно затова е произлезъл от маймуната –… Покажи целия коментар »

Z.Z
Z.Z
26 април 2020 14:40
Гост

Да чакаме ли пак Цеките за основни свидетели и срещу тази група.

123
123
26 април 2020 14:41
Гост

Обвинението е, че не спазват дистанция и са се движели на групичка из София.

Fiasko
Fiasko
26 април 2020 14:35
Гост

Е, уж щяхме да спасяваме малките, средни и семейни бизнеси, а то какво става…

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
26 април 2020 14:31
Гост

Деянова участва и в протестите, организирани от „Правосъдие за всеки “ срещу избора на главния прокурор Иван Гешев. Не, че нещо, ама да го имаме предвид при последващите анализи.

OMG
OMG
26 април 2020 14:34
Гост

Искаш да каже, че Инструментът забавя, но не забравя?

444
444
26 април 2020 14:48
Гост

Тя подава и някакви сигнали в прокуратурата след провала за тол системата, ама май са се обърнали срещу нея.

SIxtoR.
SIxtoR.
26 април 2020 14:25
Гост

Ако се окаже вярно, схемичката е доста нагла.

999
999
26 април 2020 14:22
Гост

Аз пък не бях чувал за такава певица, ето сега вече става известна.

Анонимен
Анонимен
26 април 2020 14:22
Гост

Направо я затисна славата

Vivan
Vivan
26 април 2020 14:51
Гост

Е, то не ѝ се получи много, затова се е и пренасочила към друго.

Сенека :)
Сенека :)
27 април 2020 10:00
Гост