Партията на вицепремиера Валери Симеонов – Национален фронт за спасения на България (НФСБ), се разграничи от новата шефка на Агенцията по вписванията Габриела Козарева в специална позиция.

От НФСБ дори говорят за лансиране на кадри през „задния вход“ и заявяват, че то е недопустимо поведение, което руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата.

„Кандидатурата на Козарева за шеф на Агенцията по вписвания не е обсъждана на Политически съвет на управляващата коалиция ГЕPБ и Обединени патриоти. Тази кандидатура не е обсъждана и предлагана и на Коалиционния съвет на Обединени патриоти – НФСБ, ВМРО и АТАКА, както изисква подписаното коалиционно споразумение. За това назначение е отговорна единствено партия „Атака“, пишат членовете на ръководството на партията Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

И категорично възразяват срещу „лансиране на кадри ”през задния вход” и то от името на коалиция Обединени патриоти“.

Няколко часа по-късно Волен Сидеров отговори с позиция, в която заяви, че Козарева е назначена по негов предложение, съгласувано с премиера Бойко Борисов. „Подкрепям нейната кандидатура. Козарева е доказан специалист, не е партиен активист на никоя партия. Държавната администрация има остра нужда от такива кадри“, се казва в позицията. И се напомня, че по предложение на Валери Симеонов ген. Кирил Войнов е бил назначен за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

„Премиерът Бойко Борисов се съобразява с коалиционните предложения и винаги търси баланс в тях. В случая „Козарева“ няма никакви основания за обструкции, освен ако някой политик, държавник или член на правителството се страхува, че от Агенцията по вписванията могат да станат ясни данни за негово участие във фирми и конфликт на интереси. Но това е негов проблем и не е повод за коалиционни интриги“, се казва в позицията.

Борисов обаче официално не застана зад назначението на Козарева, което формално става със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева. В единствения си коментар за новата шефка на Агенцията по вписванията той заяви: „Аз не я познавам. Днеска се запознах и с нея за първи път. Питайте хората, които са я предложили – Патриотичния фронт. Когато имаш коалиционно правителство, имаме разписани отговорности по назначаването на длъжностни лица. И това ми беше подадено. Аз не мога сам да ги назначавам. Не е и редно. Мисля, че ще се справи“.

Преди да поеме Агенцията по вписванията в разгара на кризата с Търговския регистър Козарева беше шеф на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. Този пост тя зае през февруари, а преди това беше зам.-министър в Министерството на младежта и спорта. Тя е юрист и е започнала кариерата си като съдебен помощник във Върховния административен съд.

Междувременно две седмици след срива си Търговският регистър все още не работи, а премиерът уверява, че това ще стане до края на седмицата. За момента е възстановена само възможността да се правят справки по ЕИК на юридическите лица и по ЕГН на физическите лица.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Zalams
Zalams
25 август 2018 9:45
Гост

Ние предлагаме всички видове заем
имате ли нужда от заем?
Вашата фирма, фирма или индустрия се нуждаят от финансова помощ?
имате нужда от финансиране, за да започнете бизнеса си?
имате ли нужда от личен заем?
заем за подобряване на дома ви,
ипотечен заем,
заем за консолидиране на дълга,
търговски заем,
образователен заем,
кола заем,
заем за активи.
 
пишете ни: info@mainonefinanceco.com

Анонимен
Анонимен
23 август 2018 12:32
Гост

Борисов как така реши, че ще се справи. Работила е малко тук, малко-там. За тази работа си трябва човек с опит.

Цъфнал гербер
Цъфнал гербер
23 август 2018 12:34
Гост

E, kak? Нали я препоръча „майката на нацията“.

Анонимен
Анонимен
23 август 2018 11:47
Гост

Доверието в управляващата коалиция отдавна е разрушено.

Възмутен
Възмутен
23 август 2018 11:42
Гост

Господин Симеонов,
Вие за първи път ли чувате, че много кадри сe назначaват през „задния вход“? Или само сега решихте да заемете тази позиция, понеже сте опоненти на партия „Атака“?