Почти единодушно – само с един глас „против“, Народното събрание реши да поиска доклад от главния прокурор Иван Гешев за дейността на държавното обвинение откакто го ръководи. Изготвянето на този своеобразен отчет за свършеното от началото на годината ще отнеме време и затова депутати изразиха очакване, че може да бъде внесен през септември.

Искането за него беше на депутати от БСП. Те стъпват на Конституцията, която предвижда, че „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“.

При обявяването на искането си за отчет на Иван Гешев вчера от левицата заявиха, че настояват и за оставката му. Малко след това пък лидерът на „Да, България“ Христо Иванов внесе в Министерския съвет искане премиерът Бойко Борисов да разпореди на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да задвижи процедурата по освобождаване на главния прокурор, заради уронване на престижа на съдебната власт. Тя може да бъде инициирана от трима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет или от правосъдния министър.

Главният прокурор на няколко пъти заяви, че няма да подаде оставка.

Днес премиерът Бойко Борисов коментира искането на Иванов така: „Аз знам мечтите на Христо Иванов отдавна за главен прокурор… Да овладееш всички… Това, което услужливо се забравя – да получаваш предварително съдебни решения, е много приятно. Който може да го постигне – ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите също, което ние не сме могли. Ето, колегите са тука (Красимир Каракачанов и Валери Симеонов – бел. ред,) и като са ме питали защо арестуваха министър на екологията или зам.-министър, аз съм им казвал, че и аз съм го научил от медиите. Така че… Да, категорично съм против всякакви показни акции, категорично. И оттук нататък си има институции, които избират по демократичен път, след това има повторен етап за издаване на укази от президента – всичко това е извървяно“.

Процедурата и мотивите

Правилникът на парламента предвижда, че доклад на главния прокурор, като този, който за първи път се иска сега, се обсъжда по реда, по който и годишните доклади за дейността на съдилищата, прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

Така, когато Иван Гешев внесе доклада си, до 3 дни председателката на парламента Цвета Караянчева трябва да го разпредели на комисия – по правило правната. А самата комисия обсъжда доклада не по-късно от 15 дни от разпределението му и представя на председателя на Народното събрание становището си, като предлага и проект за решение по доклада. Той може да съдържа и препоръки към прокуратурата.

Освен това правилата изискват докладът да бъде включен в дневния ред на Народното събрание в едномесечен срок от внасянето му и да бъде разгледан не по-късно от три месеца.

При обсъждането главният прокурор може да направи изложение до 10 минути пред пленарната зала. После депутатите правят изказвания, в които могат да има и въпроси към обвинител №1, който е длъжен да им отговори. При обсъждането на доклада народните представители може да поставят и въпроси, постъпили писмено от граждани, институции и неправителствени организации във връзка с доклада.

В мотивите към предложението за решението 66-имата вносители от БСП заявяват: „В последните месеци прокуратурата извърши серия действия, които привлякоха широко обществено внимание и породиха множество въпроси. Бяхме свидетели на безпрецедентни случаи на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести и нахлувания. Много от тях, както и изявленията на главния прокурор Иван Гешев, създадоха напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията. Причината за това се коренни и в усещането, че действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в Глава втора на Конституцията основни права на гражданите“.

Гешев отговори: Мога да съм готов или в началото на август, или в края на октомври

Иван Гешев днес е изпратил писмо на Караянчева, в което е обяснил, че данните за дейността на прокуратурите се обобщават на тримесечия. Обобщената информация за образуването, движението и приключването на преписките и делата за първото полугодие на 2020 г. ще бъде изготвена в началото на август 2020 г., затова главният прокурор е заявил, че може да представи резултатите още тогава.

„В случай че Народното събрание прецени за необходимост представянето на доклад за дейността на ПРБ за деветмесечието на настоящата година, обобщената информация за този период ще е изготвена след средата на месец октомври 2020 г. Поради това същата може да бъде представена на народните представители в края на месец октомври“, обяснява Гешев.

В писмото си той е заявил: „България е република с парламентарно управление и Народното събрание е най-висшият ѝ орган, призван да осъществява народния суверенитет. Изразявам уважението си към избраните да представляват българския народ и в качеството си на главен прокурор на Република България имам честта периодично да Ви информирам за резултатите от дейността на ръководената от мен структура, на която Конституцията е възложила да следи за спазването на законността в защита правата и законните интереси на българските граждани“.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
27 юли 2020 22:52
Гост

Ех, каква зловещо-мъжкарска снимка са подбрали на кооператорския труженик с каскетчето.. За задоволяване на патологичното състояние- стремеж постоянно да е по телевизии и новини и да е много велик.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 18:47
Гост

В парламента няма нито една хлебарка, която да не заслужава линч. Това е пълна гавра със ситуацията… Протестиращите искат затвор за Гешев, а „опозицията“, която ги „подкрепя“, иска изслушване от него, при това след 2 месеца, за да не го безпокоят по време на летния му отпуск… СРАМ

гневен
гневен
23 юли 2020 11:28
Гост

Любопитен съм дали единствения против не е бил Гърневски, но който и да е, му отправям всичко най-обидно, което съществува в българския език !

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 10:25
Гост

Какво ли ще скалъпи каскета относно реализирането на наказателната политика.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 10:23
Гост

Ей, дано Кирилов да го освободи.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 10:21
Гост

И какво ще пише в отчета каскета-селски туризъм.

Ася
Ася
23 юли 2020 10:19
Гост

Интересно кой е бил против Гешев да даде отчет.

Гравкосен
Гравкосен
23 юли 2020 10:13
Гост

В Европа няма по-некадърен и глуповат главен прокурор

Гнувс
Гнувс
23 юли 2020 10:10
Гост

Надяваме се на пълното падение на Гешефатурата

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 10:20
Гост

Няма как да се опткаже Гешев.

Филипа
Филипа
23 юли 2020 10:10
Гост

Пълно падение. Нямам думи.

Цветков
Цветков
23 юли 2020 10:10
Гост

За този се каза много. Защо да го търпим повече. Той се заяжда с тези, които са анти ГЕРБ

Емилиева
Емилиева
23 юли 2020 10:09
Гост

Пълна пародия е господин каскета. ПР рекламните обикаляния из страната не му вършат работа

Drob4ev
Drob4ev
23 юли 2020 10:08
Гост

На всички е ясно, че показните му разкарвания по села и паланки да търси цигани крадци на 50 лева си е ПР ход. Тия неща трябва да ги прави полицията и тя да е ефективна, а не главния прокурор да ходи в Джебел и Меричлери!

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 10:08
Гост

Оронва престижа и на държавата

Анонимен
Анонимен
23 юли 2020 10:07
Гост

Надяваме се после да иска и да си ходи!

Asparuhov
Asparuhov
23 юли 2020 10:07
Гост

Ако отчета е прелюдие към оставката то супер

Обретенов
Обретенов
23 юли 2020 10:06
Гост

Това е бошлаф работа. Да му иска оставката