Парламентът гласува единодушно със 197 гласа „за“ оставката на Сотир Цацаров от 1 март като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Той обяви, че подава оставка още в началото на януари, но поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на антикорупционната комисия и тогава да обяви мотивите си. Цацаров обаче загатна за тях и при изслушването му в антикорупционната комисия миналата седмица.

В един момент безкрайните упражнения с името ми за това кой е виновен за всички неудачи в държавата ми дойдоха в повече. Всеки човек има достойнство. В продължения на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, свързани с отговорността на трима-четирима души. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни за „Шенген“, за трите мониторинга, за какво ли не. Христо Иванов обвини мен и още няколко длъжностни лица за всички неудачи в държавата“, заяви тогава шефът на КПКОНПИ, който днес не беше в парламента.

И без него обаче депутатите дебатираха обстойно по темата за корупцията, като на моменти оставката на председателя на КПКОНПИ оставаше на втори план.

Преди да се стигне до там, Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ разгневи опозицията, като допусна, че половината депутати може да станат „клиенти на прокуратурата“. Изказването му започна с несъгласие с Цацаров, който виждал проблем с преследването на корупцията само в законодателната рамка, но не и в „провала на своето управление“. Арабаджиев припомни също, че Цацаров поиска да бъде възстановен на работа като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

„Аз приветствам да остане в системата, но бих бил по-доволен, ако остане като защитен свидетел, защото е натрупал много информация“, каза Арабаджиев и добави, че тази информация можела да послужи за това „половината народни представители да станат клиенти на прокуратурата“.

„Но без оставката на Гешев ще са само клиенти“, подчерта депутатът.

Думите му предизвикаха остра реакция от ГЕРБ и Десислава Атанасова заяви, че много отдавна не се произнасят присъди от парламентарната трибуна и може би това е „промяната“, която новото правителство носи.

„Доживяхме да гласуваме оставката на онзи, чието име доскоро не се споменаваше тук. И вие много добре знаете защо. Защото се превърна в символ на завладяната държава“, заяви и Мирослава Петрова от ПП.

Първоначално от ГЕРБ поискаха Цацаров да бъде изслушан преди да бъде гласувана оставката му, като Тома Биков упрекна управляващите: „Скрихте си под килима и решението, и за енергетиката, и решението за Цацаров. После и съдебната реформа ще скриете. Килимът ще се окаже тесен“.

Константин Бачийски от „Продължаваме промяната“ отговори, че Цацаров вече е изслушван в антикорупционната комисия.

„Комисията на Цацаров направи повече светци отколкото Българската православна църква за 100 години. Проверяваните излязоха с ореол, въпреки данните за някои като например по закона „Магнитски“. Вярвам, че следващата комисия ще има по-голяма ефективност“, каза Бачийски.

Според Биков пък дебатът бил „другарски съд“, след като едната страна я няма.

„Сотир Цацаров със сигурност знае много неща и е хубаво да чуем какво има да ни каже. Аз пред човек, който е бил седем години главен прокурор и шеф на КПКОНПИ, имам респект“, подкрепи го и колегата му Радомир Чолаков.

В обсъждането се включи и зам.-председателят на парламента от „Има такъв народ“ Ива Митева и каза, че при подадена оставка парламентът няма за какво да дебатира, тъй като не може да не я приеме.

„След като му изтече мандатът като главен прокурор, Сотир Цацаров намери пристан в тази комисия, защото ГЕРБ така направи закона. Оставката е предизвестен акт, след който бързо е необходимо качествено законодателство и хора, които да го изпълнят със съдържание“, заяви Крум Зарков от БСП.

„Днес слагаме край на един от най-ярките символи на завладяната държава, на модела „Ти си го избра“. Имаме още много работа, но днешното решение е първа стъпка. Надявам се г-н Гешев да вземе повод от своя ментор и да можем да обсъждаме и неговата оставка“, каза и  председателят на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Александър Иванов от ГЕРБ му отвърна, че сега правителството назначава близки и роднини по бордове, а Хамид Хамид от ДПС предложи да даде на управляващите проекта им за промени в Конституцията, ако още нямат свой.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 19:29
Гост

Какво го превъзнасят тоя посредствен първоинстанционен съдия, „специалист“ по пловдивско наказателно право и процес, който просто бе любимец на Цецо Ухото с правилната глава! Една елементарна проверка на съдебните му актове показва, че повечето от тях са отменени или изменени, а по доста и държавата е осъдена! Прокурор така и не стана, а 7г.всички го разбраха кого пази и защо!

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 10:59
Гост

Тролове с каскети, сър!

Папов
Папов
02 февруари 2022 16:22
Гост

А корпуцията на малкия човек как ще се спира? Тази дето сам си иска къде 20 лв къде 50 лева?

Вера
Вера
02 февруари 2022 16:21
Гост

Някой почнаха да бркат корупцията с други неща.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 16:21
Гост

Абе по-добър главен прокурор беше пък не знам.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 16:20
Гост

И цацаров е един…

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 16:15
Гост

Тоест пак депутатски циркове и излагация

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 16:15
Гост

Браво

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 16:04
Гост

Започна рустификацията на държавните институции ив резултат на диктатурата на невежото мнозинство…..

Мнение на студент в 5-ти курс на ЮФ
Мнение на студент в 5-ти курс на ЮФ
02 февруари 2022 15:59
Гост

Според проф. Маргарита Чинова Стори Цацаров е много подготвен юрист и има завидни умения по наказателно-процесуално право!

Щерев
Щерев
02 февруари 2022 16:07
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 16:16
Гост

много ти е писала

Юрист
Юрист
02 февруари 2022 16:37
Гост

Ха-ха. Много като теб има в ЮФ, вкл. и в моя курс имаше такива, които мислят, че знаят всичко, а накрая се дънят като пълни аматьори! Много ви е самочувствието – да кажеш на най-уважавания юрист по наказателен процес в момента, че е „изключително надменна, груба инезачитащи други мнения“! Убеден съм, че не си издържал изпита, а са ти го „дали“ по милост.

Стар следовател
Стар следовател
02 февруари 2022 16:49
Гост

Честно казано….аз не мога да видя кой знае какви постижения на Чинова в науката за наказателния процес. Да………като мнения и методика на преподаване може и да е впечатляващо, но като приноси в Процеса – Слаба работа.

Юрист
Юрист
02 февруари 2022 17:33
Гост

Това е така, защото всички знаем депутатите колко ,,слушат“ експертите. Много от моите преподаватели в университета са ми разказвали как действат депутатите – все едно говориш на стената. Затова ни е и толкова калпаво законодателството. Много актуален пример може да се посочи и сега с бързането да се закриват цял съд и прокуратура. Защо не се потърси мнение от уважавани юристи – теоритици и практици? Обществото наясно ли е, че под ударите на тези структури има вероятно стотици обвиняеми и подсъдими, които ще излязат от арестите и ще настане война за територия, а не само шепа олигарси, които чрез адвокатите… Покажи целия коментар »

Г-н Иванов
Г-н Иванов
02 февруари 2022 17:34
Гост

Съжалявам, но за мен най-голямото име в Наказателния процес на РБ, си остава акад. Стефан Павлов, който ми четеше лекциите по Наказателно-процесуално право през 87-ма година в ЮФ на СУ. Наистина беше над 70-годишен тогава, но с такава свежа памет, с такива солидни и креативни тълкувания на НПК, а и се търсеше неговото компетентно мнение при предприемането на промени в НПК. Неговите трудове и особено – неговият Курс по Наказателен процес на НРБ, си остава и актуален до днес, само ако човек знае къде да отсява информацията, която е типично правносоциалистическа, много ще му помогнат тези трудове на акад. Павлов,… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
02 февруари 2022 17:38
Гост

Няма спор. Но проф. Павлов не е сред живите. Безспорен е неговия капацитет и актуалността на неговите трудове и до ден-днешен. Имах предвид обаче сред нас-живите, че проф. Чинова е един от най-уважаваните теоритици в наказателнопроцесуалната доктрина.

Пенсиониран прокурор от ВКП
Пенсиониран прокурор от ВКП
02 февруари 2022 17:50
Гост

Прав сте! Маргарита ( позволявам си да я наричам така, защото ми беше състудентка, а и бяхме в един поток и в една група) има много ценни научни публикации по въпросите на досъдебното производство, неотложните следствени действия, на мерките за неотклонение, които се цитират и в практиката. Тя беше аспирантка и асистентка на акад. проф. Стефан Павлов, така че няма спор в нейния принос, качества и умения, като нещата ги коментирам от обективна гледна точка.

Свидетел
Свидетел
02 февруари 2022 19:30
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Юрист
Юрист
02 февруари 2022 19:55
Гост

Не всеки е за право, колега. Трябва си психика за тази професия.

Lex specialis derogat generali
Lex specialis derogat generali
02 февруари 2022 22:38
Гост

Ама вие сериозно ли обсъждате един от най-акуратните преподаватели в българското наказателно процесуално право в днешно време? Проф. Чинова е доказан експерт, тя е сред най-изявените учени днес. Като сте толкова компетентни колко публикации, монографии и статии издадохте в областта? А колко от тях изобщо се четат и се използват? Вие дали сте наясно, че на всяко бюро на орган в ДП стои неин учебник? Дори на един от сборниците от закони стои нейното име като съставител. Много голямат част от младите прокурори, съдии, следователи и пр. са се учили от лекциите на проф. Чинова. Нейните лекции са осъвременявани според… Покажи целия коментар »

Харс
Харс
02 февруари 2022 22:54
Гост

На тази дърта кукуфелница й мина времето…време е младите процесуалисти да се докажат, кой знае- може някой от тях да е бъдещ академик!

Вики
Вики
02 февруари 2022 15:57
Гост

Напълно съм съгласна с Мирослава Петрова.

Димчо
Димчо
02 февруари 2022 15:46
Гост

Един дол дренки са с Гешев. Нямат място в такива ръководни постове.

Заки
Заки
02 февруари 2022 15:48
Гост

Е, Цацаров поне е умен безспорно. Докато другият само ръси бисери и става за смях.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 15:44
Гост

И защо не каза нищо за мотивите си?

Лазар
Лазар
02 февруари 2022 15:45
Гост

Защото просто си оплете кошницата другаде.

Асен
Асен
02 февруари 2022 15:40
Гост

Естествено, че ще са единодушни. Не виждам от това правителство кой би се застъпил за Цацаров.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 15:42
Гост

Не става въпрос за застъпване. Това е по негово желание. А и не е единствен и неповторим, особено за този пост.