Парламентът гласува отново за промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се дава възможност уведомяването на близък при арест да бъде забавено с до 48 часа и така преодоля ветото на президента Румен Радев.

За промените гласуваха 137 депутати от ГЕРБ, ДПС, „Воля“ и „Обединени патриоти“, а против бяха единствено 43-мата народни представители от БСП. Социалистите дори се заканиха да пратят промените в Конституционния съд.

По време на днешните дебати шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че няма притеснения. По думите му, дори и секретарят на президента по правните въпроси проф. Емилия Друмева е казала на обсъждането в комисията вчера, че текстовете не са противоконституционни.

„Аз останах спокоен от това, което чух от проф. Друмева, която е конституционалист“, каза днес Кирилов. Той добави, че в последните седмици е потърсил мнението на най-изтъкнатите специалисти по наказателно право, а един професор му казал: „Това вето е извън правото, обърнахте го в плашене на хората“.

Дебатът в парламента отново се съсредоточи върху това дали ограниченията за уведомяване на близък означават, че задържаните ще бъдат лишени от адвокат, или пък задържаните непълнолетни (при които ограничението за уведомяване е за до 24 часа) няма да могат да известят родителите си.

Приетата още в края на миналата година поправка в чл. 63, ал. 7 от НПК предвижда, че за задържане се уведомяват не само семейството и работодателя на обвиняемия, но и друго посочено от него лице. След това депутатите създадоха и нова ал. 9 в чл. 63 от НПК, в която записаха, че „Уведомяването по ал. 7 по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или когато е наложително предприемане на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство. Отлагането на това уведомяване се прилага с оглед на особените обстоятелства на всеки конкретен случай, като не надхвърля необходимото и не се основава само на вида или тежестта на извършеното престъпление“.

Днес Данаил Кирилов подчерта, че мярката не се отнася за всяко задържане, а само за мярката „задържане под стража“, която е постановена от съд и няма отношение към задължителното уведомяване на адвокат или на родители на непълнолетен.

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ опита да успокои колегите си от БСП и каза, че защитник на обвиняем може да бъде и негов роднина и няма как близките на задържан да не разберат за неговия арест.

„Чисто житейска ситуация. Мислите ли, че вашият адвокат няма да уведоми близки ви?“, попита Митев.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Милиционер
Милиционер
16 януари 2019 16:55
Гост

И все пак става въпрос за случаи, когато е на лице мярката „задържане под стража“. Има резон тогава уведомяването на близки да се забави до 48 часа.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 16:57
Гост

Ако сте на мястото на родител на малолетен и сте в неизвестност за състоянието на детето си, друга песен ще пеете.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 16:31
Гост

Не очаквах друга реакция от тях. Те си приеха промените и сега не може да се откажат от това, въпреки ветото на Радев.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2019 16:27
Гост

Най-добре да сезират КС. Дано те да проявят здрав разум.