Частните лотарии вече са окончателно забранени, след като днес парламентът прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, с които държавата става монополист в лотарийните игри чрез „Българския спортен тотализатор“.

Законопроектът на лидера на НФСБ Валери Симеонов беше приет без дебати в парламента и влиза в сила след обнародването му в „Държавен вестник“.

Той предвижда, че от деня на влизането му в сила, лицензите за организиране на лотарийни игри на частните оператори се прекратяват, а удостоверенията се обезсилват. Промените не засягат единствено игрите томбола, бинго, кено и техните разновидности.

Издадените до момента билети и талони, които още не са продадени, трябва да бъдат унищожени до края на годината. От влизането на закона в сила трябва да бъдат прекратени разпространението и продажбата им.

„Българите да спрат да си купуват талони, защото спирането на продажбата им става след обнародването на Закона за хазарта следващата седмица. Очакваме следващата седмица законът да бъде публикуван и да се прекрати и да се изземат всички талони от всички места, където се продават в момента, освен тези на спортния тотализатор“, каза Симеонов след приемането на промените.

Депутатите отказаха да гласуват текстове, с които да въведат мерки за специална защита на спечелилите до момента по-големи суми от частните лотарии, които не са изплатени напълно.

В промените е записано само, че печалбите, които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра.

„Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата“, каза по този повод Симеонов.

Така, ако президентът не наложи вето на промените, окончателно ще бъдат отнети лицензите на „Национална лотария“ и „Лотария България“, в които мажоритарен дял има бизнесменът Васил Божков, който от миналата седмица е обвиняем за ръководство на престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи.

Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като държавното обвинение твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси на държавата за над половин милиард лева. Обвинение получиха още четирима души, в ареста е и бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.

Божков беше арестуван в ОАЕ преди седмица, но тепърва ще стане ясно дали ще бъде екстрадиран.

Министърът на културата ще проверява законна ли е колекцията с антики на Божков

Министърът на културата Боил Банов ще трябва да провери законността на антиките, стопанисвани в частния музей на фондация „Тракия“, собственост на Васил Божков. Проверката е възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) с оглед спазването на Закона за културното наследство.

Според ВАП трябва да се изяснят произхода на антиките, начините на придобиването им, идентифицирането им и тяхното регистриране.

Министърът на културата има два месеца да извърши въпросната проверка.

След като миналата седмица разследващите влязоха в музея, от фондация „Тракия“ обявиха, че всички предмети са законни, за което имало съответните документи. Освен това казаха, че няма никакво законово основание антиките да бъдат изземани. От фондацията обясниха и какъв е редът за транспортиране на културно-историческите ценности така, че те да не бъдат увредени.

Властите обявиха, че предметите ще бъдат преместени в Националния исторически музей.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на културата Боил Банов създават работна група от прокурори, инспектори и експерти за противодействие на престъпленията свързани с културни ценности. Целта е да се изготви констативен доклад за съществуващите проблеми в тази област и да се предложат необходимите промени.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 февруари 2020 14:03
Гост

Дори в банановите републики не ликвидират години наред успешно развиван частен бизнес за милиарди буквално за няколко дни.

Нико
Нико
08 февруари 2020 22:34
Гост

Е това отдавна се очакваше! От създаване на т.нар. „Национална лотария” (трите 7-ци) и начинът, по който изплащаха по-големите печалби, плащайки част от сумата, а останалата част за еди колко си години по еди колко си лева, беше ясно, че това е „балон”, който ще се спука… Само дето, не успях да прoрокувам начинът, по който ще изиграят хората и не вярвах, че това ще стане с помощта на държавата и най-вече др. В. Симеонов в качеството му на законо”творец”. Мислех, че ще измислят някакъв фалит, несъстоятелност и нещо от сорта, като ще минат в неплатежоспособност, и който взел взел,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 12:17
Гост

Добре, че оставят спорт тото, иначе „Левски“ съвсем ще го закъсат.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 12:16
Гост

От цялата тази история единствено ми е мъчно за Захари.

анонимен
анонимен
07 февруари 2020 11:44
Гост

Каква евроатлантическа принадлежност, другари в НС. По-добре си признайте къде ви сърби

Тато
Тато
07 февруари 2020 11:44
Гост

Сега ще трябва да измислят бързо държавни билетчета, които да продават в Лафката на Онова.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 11:43
Гост

И къде хората да си търсят печалбите? Пратиха ни за зелен хайвер.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 11:51
Гост

Въобще не сте за жалене. Ревете, че нямате пари, а търкането на билетчета вече ви е като тик.

анонимен
анонимен
07 февруари 2020 11:43
Гост

Държавата заграби бизнес, който след някой и друг месец ще даде на Пеевски. Преди няколко дни се опитах да обясня ситуацията на сина ми. Не само около лотарията, но и около президента, около други подобни случаи. Той мълча, мълча и после ми вика – хайде да отидем да живеем в нормална държава. Как да не го послуша човек.

анонимен
анонимен
07 февруари 2020 11:41
Гост

Бойко Борисов е новият Тато. Връща ни във времена, които искам да забравя.

Щеше да е смешно...
Щеше да е смешно...
07 февруари 2020 11:40
Гост

Патриотите изпълниха поръчката, с която прецакаха преди всичко избирателите си

UpiTon
UpiTon
07 февруари 2020 11:42
Гост

Нека видим и колко са действителните печеливши, защото информацията, че са фантоми или големи длъжници, съвсем не е такъв кьорфишек.

GGG
GGG
07 февруари 2020 11:36
Гост

И какво излезе, златните пирамиди си се оказаха баш пирамиди.

Чичо Сам
Чичо Сам
07 февруари 2020 11:33
Гост

Представям си как чичо Петко от Чепеларе погва Черепа за едни 200 000 лева, които му дължи.

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 12:14
Гост

И пътем се набутва за разноски по делото.

съветска власт
съветска власт
07 февруари 2020 11:33
Гост

Това, ако е правова държава… Национализация през 21 век. Не вярвах, че ще го преживея

Айдеее
Айдеее
07 февруари 2020 11:32
Гост

Честито на печелившите