Парламентът няма да спази сроковете в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за откриване на процедурата за избор на съдебни инспектори, установи проверка на „Лекс“. Той вече излезе във ваканция до 15 януари, а ден по-рано изтича срокът за стартиране на избор на нови членове на ИВСС.

Четиригодишните мандати на десетимата инспектори изтичат на 14 март 2020 г. Според ЗСВ процедурата за избор се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на мандата, т.е. в случая най-късно на 14 януари 2020 г.

Петгодишният мандат на Теодора Точкова изтича на 9 април 2020 г., което пък означава, че най-късно до 9 февруари догодина трябва да започне процедурата за избор на нов главен инспектор. По информация на „Лекс“ двете процедури ще вървят паралелно.

Очаква се след парламентарната ваканция да започнат консултации между партиите за това кой колко места ще има в следващия инспекторат. Предварителните разговори се оправдават със заложеното в ЗСВ квалифицирано мнозинство за избор на инспектори – необходими са поне 160 гласа.

При предходния избор на съдебни инспектори парламентът отново пропусна сроковете и откри процедурата след изтичането им.

Според ЗСВ за главен инспектор се избира човек с най-малко 15 години юридически стаж, от които поне 10 години като съдия или прокурор от окръжно ниво нагоре, както и като следовател.

Законовото изискване към кандидатите за инспектори пък е да имат поне 12 години юридически стаж. Петима от тях трябва да са граждански, търговски или административни съдии от окръжно ниво нагоре, като трима трябва да имат поне 8 години стаж като такива, а двама – поне 5 години. Други двама пък трябва да са наказателни съдии – единият с поне 8 години стаж, а другият с най-малко 5 години.

За останалите трима инспектори изискването е съответно – един да е с поне 8-годишен стаж като прокурор от окръжно ниво нагоре или като следовател, а двама – с поне 5 години стаж като такива.

Всеки депутат може да номинира кандидати, като това може да стане най-късно до два месеца преди избора.

 

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 декември 2019 11:23
Гост

Точкова със сигурност след края на мандата ще отиде във ВАС. Другите също ще се възползват от кариерния бонус

Въй
Въй
23 декември 2019 11:24
Гост

Точно това исках да отбележа – ще видим кариерен бонус в действие

Анонимен
Анонимен
23 декември 2019 10:57
Гост

Нека разпуснат хората. Идват светли празници. Този избор може и да изчака. Те се разбързват само когато трябва да прокарат лобистките си идеи.

Любопитко
Любопитко
23 декември 2019 10:42
Гост

Я по-добре кажете кой ще е следващият главен инспектор

Анонимен
Анонимен
23 декември 2019 10:55
Гост

А, със сигурност се знае вече.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2019 10:36
Гост

Сигурно предложените от управляващите ще имат най- много места.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2019 10:33
Гост

Въобще не ме учудва. Надали ще си нарушат спокойствието, за да си спазят сроковете.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2019 10:14
Гост

Ееее, пак ще се търси квотен принцип и скрити договорки. Докога бе, хора. Толкова ли не може да има истинско състезание на личности

евала
евала
23 декември 2019 10:14
Гост

Какво ти състезание. Никой не иска да изпусне кокала

Хмхм
Хмхм
23 декември 2019 10:45
Гост

Борбата няма да е само в НС, но и между Гешев/Цацаров, от една страна, и Чолаков, от друга. Всеки иска да сложи свой човек на мястото на Точкова