Данаил Кирилов и официално е новият министър на правосъдието, след като днес парламентът гласува рокадата в правителството.

Предложението беше включено като извънредна точка в програмата на Народното събрание, а кандидатурата на Кирилов беше представена от вицепремиера Томислав Дончев. Той подчерта, че Кирилов е подходящ за поста заради дългогодишната си юридическа практика и добрите познания в областта на българското законодателство. Дебати в залата нямаше, а за Кирилов гласуваха 120 от присъстващите депутати, докато против избора му бяха 15.

Процедурата приключи само за 5 минути, след като Кирилов положи клетва като правосъден министър.

Номинацията му беше представена вчера от премиера Бойко Борисов. До рокадата се стигна след оставката на Цецка Цачева заради скандала с апартаментите, който разтресе властта. Днес Цачева посрещна Кирилов в министерството, за да му връчи ключа от касата за държавния печат, след коеот му пожела успех. Кирилов я поздрави за постигнатото досега в съдебната реформа и каза, че ще разчита на приемственост. Новият министър оцени работата на екипа на министерството като добра основа, която да му послужи за по-бързо навлизане и ефективна работа на новия пост.

Първата задача на Кирилов като министър ще бъде ремонта на антикорупционния закон, в който да бъдат вкарани общинските съветници като публични длъжности, които декларират имущество и подлежат на проверки от КПКОНПИ. След избора днес, Кирилов обясни пред медиите, че във вторник работна група с участието на представители на КПКОНПИ и на сдружението на общините е постигнала съгласие за това общинските съветници да подават имуществена декларация.

„По отношение на основанията за несъвместимост приехме, че текстът трябва да бъде преработен, така че да има принципна забрана за допускане на корупционно поведение, т.е. да се фокусираме към корупционния риск, а всички основания и факти да бъдат обект на деклариране“, каза Кирилов. Той даде пример с общински съветник, който е и лекар, и е наемател на кабинет в общинско лечебно заведение. „Това няма да бъде предпоставка за несъвместимост, той няма да загуби качеството си на общински съветник, но ще бъде обявено обстоятелство в декларацията, за да може всички граждани и антикорупционният орган да знаят това обстоятелство“, обясни министърът.

Във връзка с имотните скандали във властта, Кирилов коментира, че законът трябва да се прилага еднакво за всички, а излизането в отпуск на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев дава  възможност за обективно разследване. По думите на Кирилов, искането на БСП за отстраняване на Георгиев опровергава твърденията, че опозицията няма възможност за контрол.

Преди да поеме министерския пост, Кирилов беше председател на правната комисия в парламента и водеща фигура в групата на ГЕРБ. Засега Борисов не е съобщил кой ще заеме мястото му в парламента. Очакванията са това да е депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров, който е бивш следовател и юрист с голям опит. Той обаче е председател на комисията за контрол на службите и използването на специални разузнавателни средства и ще трябва да се откаже от поста си там, за да оглави правната.

Като председател на правната комисия Кирилов беше особено активен през последните две години, а тя прие ключови изменения в основни закони като Гражданския процесуален кодекс, Административнопроцесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Преди да бъде избран за народен представител Данаил Кирилов беше областен управител на София от 2009 г. до 2013 г. Той е роден на 25 юни 1970 г. и е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет  “Св. Климент Охридски”.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 април 2019 11:01
Гост

Бойко дали мери с един аршин всички, номинирани от него.

Анонимен
Анонимен
05 април 2019 10:26
Гост

С нетърпение очаквам измененията в антикорупционния закон.

Анонимен
Анонимен
05 април 2019 10:29
Гост

Вече общинските съветници ще подлежат на проверка. Това би намалило корупцията в тези среди.