Решение за задължаване на министър-председателя в оставка Бойко Методиев Борисов да представи на 21 април 2021 г. пред Народното събрание Националния план за възстановяване и устойчивост, гаслуваха днес депутатите.

То беше прието със 145 гласа „за“, като зад него застанаха „Има такъв народ“, БСП, , ДПС, „Демократична България“ и „Израви се! Мутри, вън!“. Противопоставиха му се само от ГЕРБ.

Борисов трябваше да се яви пред парламента още днес, но обяви, че излиза в отпуск, за да мисли върху предложението на ГЕРБ за ново правителство.

„За трети път премиерът беглец избяга от това Народно събрание, но сега има нов парламент с ново ръководство“, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри, вън!“.

И се обърна към депутатите от ГЕРБ с думите: „Гаврата с парламента ще спре и вие няма да опазите Борисов да се яви тук!“.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов застъпи тезата, че след като премиерът е в оставка, няма как да бъде задължен да се яви в пленарната зала. И направи енигматично обръщение към Манолова: „Помните какво се заклехте в името на вашето здраве. Не може с такава злоба и така жлъч от тази висока трибуна да се говори за министър-председателя. Това ще ви доведе нова болест“.

Отговори му преподавателят по конституционно право и депутат от ДБ Атанас Славов. „В деня на Конституцията и юриста ясно трябва да кажа, че министър-председателят е длъжен винаги да се яви в Народното събрание, когато бъде поискано това, независимо дали е в оставка, или  дали планира воаяж до Барселона. Парламентаризмът не се суспендира от подаването на оставка на Министерския съвет“, каза той. И изтъкна, че в други държави за отказ за явяване пред НС се налагат глоби и може би това трябва да влезе в правилника на новия парламент.

Филип Станев от ИТН пък се обърна към Иванов така: „Нервите не са добър съветник, моля ви, не кълнете Мая Манолова от трибуната. Вие сте интелигентен човек, неслучайно носите прозвището „мозъка“!“.

А Иванов му отговори, че си го харесва и помоли за извинение Манолова, ако не бил разбран, че само предупреждава за опасност от заболяване.

Междувременно стана ясно, че в понеделник президентът Румен Радев ще проведе консултации с всички парламентарно представени групи преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

Първи ще са от ГЕРБ-СДС като срещата им с държавния глава е насрочена за 9 часа. Преди дни пемиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че ще предложи кабинет начело с Даниел Митов.

От 10.15 ч. президентът ще разговаря с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Срещата с БСП е от 11.30 ч., а от 13.30 ч. ще са консултациите с ДПС.

Румен Радев ще разговаря с парламентарната група на „Демократична България“ в 14.45 ч., а с „Изправи се! Мутри вън!“ – от 16 часа.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 април 2021 6:54
Гост

И къде заминаха мажоритарният избор и субсидиите за партиите? Към кошчето!

Анонимен
Анонимен
17 април 2021 19:58
Гост

Абе за едни пари иде реч, ама …

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 19:48
Гост

Е, като как ще го задължат да се яви в парламента при положение, че си е взел отпуска, не е депутат и не са го избирали ? Защо ги играят тези циркове? След два – три месеца ще сме забравили за Тиквата и после какво ще се случи? Мая Манолова и Татяна Дончева ще диктуват дневния ред на обществото! Да, бе! Виждали сме ги – едната зам. председател на Народното събрание при Орешарски, а другата говорител на парламентарната група на БСП и кандидат за кмет на София от същите маймуни. Е, мерси! Това сме го гледали вече и не ви… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 21:23
Гост

Какво предлагате, да назначим Тиквата за пожизнен премиер? Тия двете, Манолова и Дончева, сме ги виждали за малко, а тоя го гледаме над 10 години. Орешарски беше направо цветенце в сравнение с гербавите.

Анонимен
Анонимен
17 април 2021 6:57
Гост

Абе тия двете ги гледаме май повече от десет години, но явно не ни пречи да ги съзерцаваме още десет!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 април 2021 9:05
Гост

Обвиняемият в тежко престъпление, например убийство, може ли да откаже на разследващия орган или на съда да се яви на разпит? За удобство на сравнението приемаме, че е в отпуск, че не е следовател и не са го избирали. Или пък работник в завод да откаже да изпълни заповед под предлог, че е сменен началникът на цеха, а него го бил назначавал предишния началник? И накрая, в чл.176 на Кодекса на труда е предвидена възможност работодателят да отложи ползването на отпуската. Понеже работодател на въпросния неуморен бачкер, който сам с голи ръце, кирка и лопата магистрали строи, се пада въпросното… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
16 април 2021 18:29
Гост

А Лъчезар Иванов на пророк ли се прави.

Sveta
Sveta
16 април 2021 18:32
Гост

Чуди се и той как да лъсне имиджа на Борисов.

аяь
аяь
17 април 2021 19:46
Гост

Значи дали трябваше Мая Манолова да му падне до нервното ниво и да му каже ,че и болна не се е отказала от детето си-за разлика от Г-н Лъчезар Иванов. И като оставим тия грозни изпуснати нерви-питам Иванов ще има ли нерви да е хладнокръвен като гласува закони, определящи вероятно и бъдещето на внуците ми…..Нямам много вяра ,че ще се справи ……крайно време е крайната неморалност да напусне Парламента….този човек от морален гаф на морален гаф и лошото,че това ми минава през погледа на новините искам или не….дали е удобно да се концентрира върху сериозността в поведението си на мъж,… Покажи целия коментар »

Лазар
Лазар
16 април 2021 18:28
Гост

Права е Манолова. Бойко бяга нагло от отговорност.

Дидо
Дидо
16 април 2021 18:06
Гост

Ех, горкият Боко. Къса ми се сърцето. Толкова се е уморил, че излиза в отпуск.

Зара
Зара
16 април 2021 18:08
Гост

От какво? Да не е копал с кирката докато строят поредната магистрала.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 16:38
Гост

Къде е предвидена и каква е санкцията, ако мин. председателя в оставка не изпълни „решението“ за явяване пред НС? Този план за възстановяване може да го изготви премиера, пък да се внесе и представи от друг министър пред парламента на 21.04.21 г. Или не е така 🤔!?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 април 2021 9:08
Гост

Кодекс на труда
Чл. 186. Виновното неизпълнение на трудовите задължения е нарушение на трудовата дисциплина. Нарушителят се наказва с предвидените в този кодекс дисциплинарни наказания независимо от имуществената, административнонаказателната или наказателната отговорност, ако такава отговорност се предвижда.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 16:32
Гост

Е, не му ли отива на Борисов прякора Джипко Бибитков. Много му приляга 🙂

Asparuhov
Asparuhov
16 април 2021 16:32
Гост

Крайно недостойно поведение от Борисов. Това не може да продължава. Да не уважава институцията и хората, които са гласували. Защото той не е министър на 700 000 гласували за него, а и на останалите, които също са си дали гласа и искат да чуят някакъв отчет за свършената работа. Не става отчета да се прави от джипа на магистралата и да се казва “ Еми вижда се колко много сме свършили и как нищо не са направили тия преди него“. Хайде стига глупости.

Симо
Симо
16 април 2021 18:17
Гост

О, да. Свършиха много за себе си.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 19:52
Гост

Достойно – недостойно …. какво заначи това? Недостойно е да се откажеш от мажоритарни избори и партийна субсидия от левче! Защо си вътре в парламента, след като се отказваш от идеите на референдума? Заради това Тошко да е депутат и да си придава важност?

Йосиф
Йосиф
16 април 2021 16:31
Гост

ГЕРБерите се чудят как да оправдаят факта, че не иска Борисов да отиде там и да бъде изслушан. Да отговаря на въпроси. Какво значи „В отпуска е“. Ами ще си я прекъснеш за един ден бе. Или наистина има вояж към Барселона?

Мишо
Мишо
16 април 2021 18:13
Гост

Разграбиха държавата. Сега ще видите как ще орежат бюджетите.

XNL
XNL
16 април 2021 16:30
Гост

Поради тази причина повече никога Бориосв начело на станата!

Борислав Томов
Борислав Томов
19 април 2021 21:31
Гост

Не само тази, но „ДА“!

Десислава
Десислава
16 април 2021 16:29
Гост

Да, Манолова предложи да го задължат да иде, а човек от ИТН каза, че в други страни има санкции за неявил се и възпрепятстващ работата на парламента министър-председател.

Харизанов
Харизанов
16 април 2021 16:29
Гост

В парламента стана пълен цирк днес. Но на мен ми е забавно.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 16:28
Гост

Предвид, че не иска да даде отчет, говори за това, че има какво да крие. Защо не си представи плана за освояване на тия милиарди, дето за тях се слюнчеше и по време на изборната нощ?

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 16:28
Гост

Борисов пак няма да иде. Той няма никакво уважение към парламента. Това е позорно!

Бисер
Бисер
16 април 2021 18:19
Гост

Той сякаш уважава единствено себе си.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 16:27
Гост

Следя ги цял ден, докато работя от дома си. Много се радвам, че там пратих хора, които са опозиция и разказват играта на ГЕРБ.

Flarken
Flarken
16 април 2021 16:27
Гост

Е после какво уважение да има народа към институция или в частност към Парламента, когато министър-председателя не отива там за да каже каквото има да каже

Темелкова
Темелкова
16 април 2021 16:25
Гост

Ние за Консултациите разбрахаме. Ама е неуважително Борисов да не се яви

Фики
Фики
16 април 2021 18:20
Гост

Той е безскруполен. Не му пука.