Висшият съдебен съвет (ВСС) ще преценява дали да дава т.нар. кариерен бонус на бившите си членове след изтичане на мандата им.

Тази промяна в чл. 28, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) прие днес окончателно парламентът. В началото на годината законът беше изменен така, че ВСС безусловно удовлетворява молбата на бивш свой член да бъде възстановен на позиция с една степен по-висока от тази, която е заемал преди избора си.

Сега депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи текстът да бъде изменен така, че ВСС да може да преценява дали да назначи бившите членове на съвета на по-висока длъжност. Условията за това са да имат поне 15 години стаж и много добра оценка от атестация, но на тях по принцип отговарят всички членове на ВСС, като е известен само един случай на кадровик с по-ниска оценка.

„Заменяме императивна разпоредбата с „могат да бъдат“ назначени“, обясни днес Хамид.

Казусът с кариерните бонуси е висящ и в Конституционния съд, който беше сезиран от Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) през май. Върховните съдии поискаха чл. 28, ал. 1 от ЗСВ да бъде обявен за противоконституционен с мотив, че с бонусите за членовете на съвета, парламентът в разрез с основния закон е иззел компетентност на самия ВСС, създал е необоснована привилегия и е нарушил престижа и авторитета на съдебната власт.

Делото вече е допуснато за разглеждане и по него са представени множество становища, но няма такова от ВСС. През юли, при опит да бъде изразена позиция, отвод си направиха членовете на съвета, които биха могли да се възползват от кариерните бонуси. Така „падна“ кворумът и становище не беше прието.

Депутатът от БСП Крум Зарков призова днес да се гласува против промяната и да се върне по-стария текст на закона, според който членовете на ВСС се връщат на длъжността, на която са били преди да влязат в съвета. Според него предложената корекция не показва осъзнаване на грешка, а реакция именно на становището на ВКС до Конституционния съд (КС). Хамид му отговори, че не е чул за такова дело, а Зарков каза, че с новата редакция проблемът се задълбочава, защото повишение може да не получат само онези, които са изказвали различни мнения.

„Не става дума за осъзнаване на грешка, а за поредна конюнктурна промяна. От награда за вярна служба, сега ще има и наказание за онези, които са си позволили да изкажат различно мнение“, заяви Зарков и призова, когато КС потвърди очевидното, „да се върнем към нормалността“ и всеки член на ВСС да продължи кариерата си оттам, откъдето е започнал.

Искането му обаче не беше подкрепено и редакцията в закона беше приета с гласовете на 91 депутати, като само трима бяха против, а седмина се въздържаха.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
един от системата
един от системата
04 септември 2020 11:02
Гост

Много добро лобистко решение! По този начин ще дадат поощерение само на тия, които са го заслужили с правилното си гласуване и послушанието, а опозиционерите си остават на място!

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 11:42
Гост

Известният като Хамид от Бари /Хамид Бари Хамид/ е най-големият проводник на откровено лобистките промени в ЗСВ, отявлен стожер на Каскета и крепител на съдебната номенклатура. Историята помни неговите предложения и изказвания за ограничаване на съдийското самоуправление, за разширяване властта на адм. ръководители, както и за въвеждането на т.нар кариерни бонуси за любимите му членове на ВСС и на ИВСС. Последното всъщност е обещаната на членовете на ВСС награда за „достойното“ изпълнение на поръчкана за избора на Каскета. На Марчева и Димитрова е обещана апелативно място, на Кояджиков – върховно и то във ВКП, където ще се сберат с благоверната… Покажи целия коментар »

Паралелепипед
Паралелепипед
03 септември 2020 18:16
Гост

От кого е обещано? Щото не са ми известни имената на членовете на следващия ВСС. Стана ми интересно и затова питам, вероятно знаете повече от нас останалите.
А, само между другото, възможността не е точно възможност, защото на практика ЗСВ отново обвързва в рамки какво да е решението на ВСС. Така че тук законът обещава, а не съответните хора.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 19:49
Гост

А законът не е ли приет от съответните хора – да не е паднал от небето, като Мойсеевите скрижали.
Същите съответни хора, които ще избират и пионките от бъдещия ВСС.

Филип
Филип
03 септември 2020 11:02
Гост

С тези поредни конюнктури промени ни направиха на нищо нормативната уредба.

Сашо
Сашо
03 септември 2020 10:59
Гост

Този Хамид Хамид в последно време дава много адекватни предложения.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 11:58
Гост

Така му е наредил Господаря.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:55
Гост

Добро решение. Тия са по-запознати кой е за бонус и кой не, а не депутатите

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:55
Гост

Успех им желая. Дано им дават по свършена работа, а не защото са наши хора

Георги
Георги
03 септември 2020 11:04
Гост

Е, винаги ще има и субективизъм.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 12:56
Гост

Блажени са верующите.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:54
Гост

категорично смятам, че ако човек се е справял добре в рабоптата си, то той трябва да бъде подкрепен

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:54
Гост

Е така е. Раздават се едни блага, а бедните са си бедни. Тия са средна и нагоре класа все пак. Как ще се оставят

Боби Босов
Боби Босов
03 септември 2020 10:54
Гост

Чак кариерен бонус. Че сме много богати

Златимир
Златимир
03 септември 2020 10:53
Гост

Парламента да не се прави на ударен ми да си ходи.

Стаматова
Стаматова
03 септември 2020 10:53
Гост

Еми да им дават бонуси бе. Ако си вършат добре рработата защо да са без бонуси

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:53
Гост

Според мен положението е страшно и парламента абдикира

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 11:59
Гост

Е, хайде, де! От кога го чакам този момент.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2020 10:52
Гост

Само и само да не е тяхна работа

Силва
Силва
03 септември 2020 10:57
Гост

Да, че така е най-лесно.