Точка трета от дневния ред на Народното събрание за четвъртък е за персонални промени в Министерския съвет, предложени от премиера Бойко Борисов. От формулировката, изчетена от председателката на парламента Цвета Караянчева при откриването на есенната сесия на депутатите, не стана ясно какво включва тя и дали става дума единствено за оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Парламентът започна заседанието си при пълна обсада от протестиращи. Стигна се и до сблъсъци между тях и полицията, граждани бяха задържани. Напрежението доведе до използването на лютив спрей от страна на служителите на МВР.

Това се случи след като група граждани опитаха да пробият полицейския кордон като същевременно по силите на реда бяха хвърляни домати, бутилки, яйца, бали със слама, и др., както и бомбички и димки. За да бъдат разпръснати протестиращите, полицията използва флакони с лютив спрей като дори напръска присъстващите на място журналисти и фоторепортери. До пробив на кордона не се стигна, но имаше пострадали и полицаи.

От СДВР обявиха, че ще използват физическа сила, ако напрежението ескалира. След сблъсъците общо 38 души са пострадали, от тях 17 са обслужени от Спешна помощ на място. Сигналите за пострадали са над 50.

Очаква се протестът да продължи до вечерта, когато да се съберат повечето хора, които искат оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Нов министър на прависъдието от утре

Кирилов обяви, че иска да напусне поста си след среща с премиера, а в последствие заяви, че решението за това е лично негово.

Има различни спекулации за това кой ще заеме поста след Кирилов. Една от тях е за бившия служебен премиер и професор по конституционно право Георги Близнашки. Има и предположения, че министър ще стане някои от заместниците на Кирилов. Днес Десислава Ахладова заяви, че подобни разговори не са водени с нея. Публикации твърдят, че новият правосъден министър ще е магистрат.

Словото на президента и напускането на управляващите 

Изявление пред депутатите, които заседават за първи път в новата си сграда – тази на бившия Партиен дом, направи президентът Румен Радев. Той дойде в Народното събрание пеша, като мина през протестиращите. Премиерът Бойко Борисов не е в залата и от БСП поискаха да бъде извикан.

След като Радев излезе на трибуната депутатите от управляващата коалиция напуснаха залата. „С това показвате, че истинският парламент е отвън. Българските граждани са ни избрали да решаваме проблемите им и най-малкото да се изслушваме“, заяви Радев.

„Времето за промяна неумолимо изтича“, заяви Радев. И напомни, че преди година е предупредил, че или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще помете статуквото и думите му са били пренебрегнати. Той говори и за пълни с валута шкафчета, намеквайки за снимките от спалнята на Бойко Борисов.

„Има и нещо още по-разочароващо от загубата на доверие – то е загубата на достойнство. Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на премиера, а никой не се осмели да зададе нито един въпрос на главния прокурор Иван Гешев при изслушването му“, каза Радев.

И продължи: „Очаквам от парламента да не влиза повече в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя, да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова Конституция и Велико Народно събрание, които имат за цел единствено спасяване на правителството. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората“.

Президентът каза, че ако депутатите не иска да чуят него, трябва поне да чуете избирателите си, които са отвън и да не гласуват каквото и да е правителство в мандата на това Народно събрание и предлаганите промени в избирателния закон.

От парламентарната трибуна Радев се обърна към протестиращите и полицията и ги призова да не допускат насилие и да не се поддават на провокации.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че няма да се запомни с добро политик, който зове за метежи.

„Това, в което сме се клели е да спазваме Конституцията и законите на страната. В тази конституция е ясно е разписано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява държавния суверенитет. Всеки политик обаче има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната. Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост и воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метежи и бунт, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези“, каза Дариткова.

За нас този парламент е делегитимиран и има само една задача – машинно гласуване и разпускане, каза Корнелия Нинова. Тя заяви, че БСП няма да се възползва от връчен мандат за съставяне на кабинет в този парламент и няма да участва в съставянето на ново правителство в това НС.

ДПС поиска оставка на всички и експертен кабинет

Оставка на правителството, оставка на президента и експертен кабинет. Това поиска от парламентарната трибуна лидерът на Мустафа Карадайъ.

„От едната страна се искат оставки и служебен кабинет без ясна визия какво се случва след това. От другата – се иска импийчнмънт на президента и се твърди, че ще си изпълнят мандата и служебен кабинет няма да има“, каза той. И обяви, че влезлите в остра конфронтация изпълнителна власт и президент трябва да се оттеглят, а Радев да си регистрира партия и да участва на следващите избори.

Карадайъ обяви, че трябва експертен антикризисен кабинет, който да изпълни спешни мерки и да организира честни и свободни избори. „Министри да бъдат онези експерти от съответните сектори, които са наясно с приоритетите на ЕС за следващия оперативен период“, каза той. И предложи премиерът да бъде посочен от най-голямата партия, т.е. ГЕРБ, а вицепремиерът от втората по големина политическа сила – т.е. БСП и двамата да отговарят за произвеждането на честни и демократични избори.

За разлика от останалите партии, от Обединени патриоти очертаха приоритетите си в новата сесия на Народното събрание.

От името на парламентарната група Борис Ячев заяви, че ще работят за окончателното приемане на промени в редица закони, с които да се сложи край на фигурата на вечния длъжник, за прозрачност по отношение на финансирането и разходването на средства от неправителствените организации, за намаляване на данъка на 50% за автомобили с газова уредба, за въвеждането на обществено полезен труд за извършителите на нарушения, за разширяване на предмета за неизбежната отбрана и т.н.

Ячев изброи и мерките, които правителството предприе за справяне с икономическата криза вследствие на коронавируса – намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристическия бизнес, за мярката 60/40 и др.

След речите на лидерите на парламентарните групи парламентът започна нормална работа.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лилияна
Лилияна
02 септември 2020 14:30
Гост

ОСТАВКА

Кики
Кики
02 септември 2020 13:57
Гост

Президентът Румен Радев дошъл пеша, а Бойко не слиза от джипа си.

Бойко
Бойко
02 септември 2020 12:11
Гост

Проектът на ГЕРБ наистина е образец за неграмотни упражнения за нова Конституция.

Бисер
Бисер
02 септември 2020 12:06
Гост

Радев е напълно прав за Гешев. Никой от управляващите не се осмели да му каже че не става за главен.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 12:02
Гост

ДПС все повече се преориентира към разграничаване от политическата смърт на Борисов и запазването на всичките им хора в цялата съдебната система. Включително е видно и от малоумните изказвания на троловете, които работят за тях. Жестоко необходимо е непрекъснато да се насочва вниманието към хлебарките, които се опитват да преживеят бурята. ВСС, цялата прокуратура, всички специализирани съдилища, огромна част от членовете на ВАС (начело с председателя) и някои съдии от ВКС е необходимо да бъдат изметени заедно с правителството. Необходими са дълбоки системни промени за премахването на позицията на главния прокурор и на ВСС, въвеждане на ротационно председателство на всеки… Покажи целия коментар »

Огнян
Огнян
02 септември 2020 11:55
Гост

Ако смятат да минат с оставката на Данаил Кирилов като промяна…Трябва целият кабинет да се смени.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 12:02
Гост

Нужно е да се смнени много повече от целия кабинет.

обективен
обективен
02 септември 2020 10:49
Гост

Колкото и да не ги харесвам, предложението на ДПС изглежда най-разумно. Всъщност така би следвало да работи истинската демокрация – населението избира парламента, за да иска отчет и да държи отговорно правителството, а то трябва да е съставено на експертен принцип и да ни управляват компетентни хора. Другото са олигархични модели, тоталитаризъм и кимащи мисирки от банките в НС. Е видяхме им резултата, стига за пример колко кадри от т. нар. „патриоти“ влязоха по арестите защото идея си нямат какво правят в министерските кабинети. Очевидно този модел на управление не работи добре.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 11:43
Гост

ДПС са енциклопедичен пример за олигархия и задкулисие, а предложенията им са ориентирани изцяло в посока така да се развият нещата, че след следващите избори да продължат да дърпат конците задкулисно, независимо кой е отпред на фасадата.

обективен
обективен
02 септември 2020 10:41
Гост

Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на премиера, а никой не се осмели да зададе нито един въпрос на главния прокурор Иван Гешев при изслушването му“, каза Радев.“
Ами това се отнася и за неговите хора от бесепе. Ама на тях не им иска оставките, м?

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 11:45
Гост

Г-н контрапротестиращ трол, бихте ли ми обяснили как се подава оставка от опоцицията, която не е на власт?

обективен
обективен
02 септември 2020 10:40
Гост

„За нас този парламент е делегитимиран и има само една задача – машинно гласуване и разпускане, каза Корнелия Нинова“
Щом целия парламент е делегитимиран, като участник в него Нинован също трябва да носи лична вина..

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 9:31
Гост

ОСТАВКА!
ОСТВАКА!
ОСТАВКА!

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 9:30
Гост

Последното което смятам, че е правилно е Радев да ни е президент!

Боби Босов
Боби Босов
02 септември 2020 9:30
Гост

Вие на Борисов вярвате ли? А на Радев? Яхва „президента“ протеста!

Manoleva
Manoleva
02 септември 2020 9:29
Гост

Тия са толкова смешни и прости всичкте депутати. И не знам как става така, че всеки от тях има собствен бизнес. Говорим, че не са тъпи, а са простовати. Разбирате ли. Ето това трябва да се промени.

Олександра
Олександра
02 септември 2020 9:29
Гост

Колкото и да се подскача се дърпат конците на Борисов и Радев от други места. Те последно се интересуват от народа и вижданията му

Stratiev
Stratiev
02 септември 2020 9:28
Гост

Виждам как са ги склецали през парламента. Яко народ има. Е не знам какво ще правят сега

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 9:28
Гост

МАСКИ ДОЛУ – МУТРИ ВЪН!

Мика
Мика
02 септември 2020 12:00
Гост

Дано протестът днес да доведе до оставката на тези.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 9:28
Гост

Набийте си го в простоватите глави. Нито Радев е нашия президент, нито кабинета и управляващите са нашите управляващи

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 9:27
Гост

Ма те започват с думите, че на новото място трябва да са обединени, а се явява Радев, ГЕРБ се махат, Радев дудня за разединение. Какво да говорим.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 9:27
Гост

Идиоти. Нищо няма да направят