Със 116 гласа „за“ и 89 „против“ депутатите гласуваха промените в състава на третото правителство на Бойко Борисов.

Така министър на финансите вече е Кирил Ананиев вместо Владислав Горанов. Мястото на Ананиев в здравното министерство зае проф. Костадин Ангелов, който бе директор на Александровска болница.

Лъчезар Борисов е новият министър на икономиката. До вчера той бе заместник на Емил Караниколов.

На мястото на Младен Маринов, начело на МВР застана Христо Терзийски, който бе директор на „Националната полиция“.

Вицепремиерът Мариана Николова пое от Николина Ангелкова министерството на туризма.

Премиерът Бойко Борисов не присъства за пореден път в Народното събрание. Промените в състава на правителството бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев.

Дебатите в Народното събрание минаха под възгласи „Оставка“, с обвинения към държавния глава Румен Радев, че иска президентска република, с упреци към протестиращите, които вече 15 дни искат оставката на цялото правителство и на главния прокурор.

Миналата седмица, именно под напора на протеста, премиерът Бойко Борисов поиска оставките на Горанов, Караниколов и Маринов. Тогава от ГЕРБ съобщиха, че решението е взето след среща на Борисов с областните координатори на партията. По време на заседанието те са поискали освобождаването на тримата, за да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и конкретните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпяла негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС.

Също тогава вицепремиерът Красимир Каракачанов предположи, че ремонтът на кабинета ще е сериозен.

Вчера стана ясно, че си отиват четирима министри.

Премиерът беше под карантина

Премиерът Бойко Борисов и екипът му са под карантина заради положителната проба за Covid-19, която е дала началничката на кабинета му Деница Желева. Това съобщиха по-късно днес от Министерския съвет като по този начин обясниха и отсъствието на Борисов от пленарната зала при гласуването на смяната на министри.

От правителствената информационна служба уточниха, че са били направени тестове на всички служители в администрацията, както и на членовете на политическия кабинет на премиера. Така е установен и положителният резултат на Деница Желева.

Заради него всички контактни лица от тази сутрин са под карантина до излизането на всички резултати от пробите. На Желева е направен втори тест.

Министър-председателят Бойко Борисов също е тестван тази сутрин, както и членовете на екипа му. Правителствената информационна служба ще информира за повторната проба на началника на кабинета на премиера и за резултатите от теста на министър-председателя Борисов“, се казва в съобщението.

Час по-късно от правителството поясниха, че резултатите както на Борисов, така и повторният тест на Желева, са отрицателни. Същевременно пък са открити положителни на двама служители. Така общият брой на хората в администрацията на МС с Covid-19 стават четирима, след като в началото на седмицата бе съобщено, че двама служители са дали положителна проба. Това стана и причината в сряда заседанието на МС да се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Същевременно от ВМА уточниха, че след завръщането на премиера Бойко Борисов от Брюксел, където участва в преговорите за европейския бюджет, както на него, така и на останалите членове от делегацията са направени тестове за коронавирус. Всички са били отрицателни, с изключение на началника на кабинета му Деница Желева, чийто резултат е бил „съмнително положителен“.

Подобни резултати (съмнително положителни) се отчитат по 4-5 на ден в лабораторията на Военномедицинска академия и съгласно процедурата се повтарят с различни тестове и в други лаборатории, а лицето се поканва за повторна проба на следващия ден с препоръка да избягва контакти и да предупреди контактните лица до потвърждаване на окончателния резултат„, посочват от ВМА.

Затова както на Борисов и Желева, така и на останалите от екипа са направени повторни тестове, изпратени са били в Националната референтна лаборатория, която не е установила наличието на коронавирус. На всички е препоръчано да избягват контактите с хора като в следващите дни на премиера и на началника на кабинета му ще бъдат направени отново тестове.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
протестиращ
протестиращ
24 юли 2020 15:42
Гост

Тиквочът за пореден път ни прави на ахмаци ! Затова довечера протест, а в сряда блокаж по кръстовищата на цялата страна. Ще клекне, казвам Ви. А после-рано или по-късно в панделата, където му е мястото.

Ники
Ники
24 юли 2020 12:16
Гост

Много жалко за Деница Желева. Дано другите проби да са отрицателни.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 12:10
Гост

Маха вътрешния министър на ДПС и слага нов вътрешен министър, който лично ръководеше полицията по време на протестите в Росенец – пускаше активистите на ДПС, а протестиращите бяха изблъсквани и арестувани. Наглеци! Оставка!

Възмутен
Възмутен
24 юли 2020 11:53
Гост

ГЕРБ и конкретните министри не били в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски? Кого ще лъжете вие?

Геле
Геле
24 юли 2020 11:52
Гост

Борисов 3? Не го искаме този Борисов. Той така може да си управлява до Борисов 15.

Кольо
Кольо
24 юли 2020 11:27
Гост

Същото положение. Тези рокади не виждам как ще помогнат.

Демире
Демире
24 юли 2020 11:26
Гост

Не ни чака читава участ. Не

Иванов
Иванов
24 юли 2020 11:26
Гост

Прибързва се с махането на някой министри, но ней се

Mitko
Mitko
24 юли 2020 11:54
Гост

А остави Данаил Кирилов. Егати пародията.

Kalinka
Kalinka
24 юли 2020 11:26
Гост

Пълна каша става

Филипа
Филипа
24 юли 2020 11:25
Гост

Аз мисля, че зора е Гешев и министъра на правосъдието да се махнат

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 11:25
Гост

Ми аз не мисля, че тези промени ще направят разлика. Да си слага Дончев за министър председател и да се приклчюва

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 11:24
Гост

Смятам, че не се справя целия кабинет

Златимир
Златимир
24 юли 2020 11:24
Гост

Тия промени са пълна пародия. Особено на туризма. С какво да се справи Ангелкова. Тя, че е нелепа е нелепа, ама какво може да направи? Нищо

Ananieva
Ananieva
24 юли 2020 11:23
Гост

Подкрепям промените в кабинета

Стаматова
Стаматова
24 юли 2020 11:23
Гост

Категорично се карат ис е държат така, сякаш имат основно образование

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 11:23
Гост

Да бе, разбирам, че го дразнят, ма Борисов как пък един път не се реши да присъства. Това си е неуважение към депутати избрани от хора, които не са от ГЕРБ

Сеня
Сеня
24 юли 2020 11:29
Гост

Много му пука. Достатъчно е дебелокож.