Парламентът ще извика главния прокурор Иван Гешев, за да представи доклад за свършеното от прокуратурата от началото на годината, като според председателката на Народното събрание най-вероятно е той да бъде изслушан в края на септември или в средата на октомври.

През юли депутатите поискаха доклад от главният прокурор за дейността на държавното обвинение откакто той го ръководи, което би представлявало отчет за работата на прокуратурата от началото на годината, тъй като Гешев встъпи като главен прокурор в края на декември м.г.

Днес депутатът от БСП Антон Кутев напомни, че парламентът е гласувал за представянето на такъв доклад и настоя председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да влезе в правомощията си и да извика Гешев.

„Влезте в правомощията си да докарате възможно най-бързо главния прокурор, защото това е едно от нещата, заради които хората стоят на улицата. Моля ви с тази процедура да направите всичко възможно следващата седмица дали за 6-месечие, дали за 8-месечие, да дойде в Народното събрание и да изнесе доклада, за който всички ние сме гласували. Това е ваша отговорност“, заяви Кутев, а Караянчева му отговори, че ще уведоми главния прокурор, но посочи, че едва ли той ще може да обобщи в доклад и свършеното през август, защото месецът е изтекъл само преди десетина дни, като по-вероятно е това да се случи в края на септември или средата на октомври.

„Не пречи да го поканим да дойде да разкаже какво се случило до юни месец“, уточни Караянчева, а Кутев репликира, че прокуратурата не би могла да лови престъпници, ако няма капацитет да изготви в кратки срокове доклад за дейността си през август.

Искането за представяне на доклад от главния прокурор беше на БСП, като тогава те очакваха той да бъде внесен тъкмо през септември. Депутатите подкрепиха предложението, като се позоваха и на Конституцията, която предвижда, че „Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“.

Според правилника на парламента, подобен доклад на главния прокурор се обсъжда по същия ред, по който и годишните доклади за дейността на съдилищата, прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Това означава, че когато Иван Гешев внесе доклада си, до 3 дни председателят на парламента трябва да го разпредели на правната комисия, а тя да го обсъди до 15 дни и да представи становището си. Правилата изискват и докладът да бъде включен в дневния ред на Народното събрание в едномесечен срок от внасянето му и да бъде разгледан не по-късно от три месеца.

При обсъждането главният прокурор може да направи изложение до 10 минути пред пленарната зала. После депутатите правят изказвания, в които могат да задават и въпроси към обвинител №1, който е длъжен да им отговори. При обсъждането на доклада народните представители може да поставят и въпроси, постъпили писмено от граждани, институции и неправителствени организации във връзка с доклада.

През юли Иван Гешев изпрати писмо до Караянчева, в което обясни, че данните за дейността на прокуратурите се обобщават на тримесечия и още през август ще има обобщената информация за първото полугодие на 2020 г.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
тъпчо
тъпчо
15 септември 2020 9:14
Гост

статистиката е като бикините….скрива това което всички искаме да видим….

Детелина
Детелина
12 септември 2020 9:21
Гост

За какви разследвания говорите,да не би да е намаляла битовата престъпност,той преследва само неудобните на мафията,за това е назначен за главен прокурор.Оставка,съд и доживотен затвор за гнусния каскет,това очаквам,не ме интересуват измислените му доклади,да се маха от позицията която окопира,достатъчно се излагаме с него и хунтата която го назначи и която той защитава с голямо усърдие.Цял свят казва че България е корумпирана а това не е честно,не България а мафията на върха и каскета крадат и са корумпирани до мозъка на костите си

Питър
Питър
11 септември 2020 17:43
Гост

Е, какво като данните за дейността на прокуратурите се обобщават на тримесечия? Не може ли да направи извънредна справка?

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 14:22
Гост

Хайде, пък да публикуват доклада на сайта после.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 14:21
Гост

Прокуратурата не би могла да лови престъпници заради шефа си.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 14:20
Гост

В доклада със сигурност ще отбележи селският туризъм.

Ники
Ники
11 септември 2020 14:22
Гост

Да не мислите, че той ще си пише доклада.

Борчо
Борчо
11 септември 2020 17:45
Гост

И успешната борба с битовата престъпност.

123
123
11 септември 2020 13:48
Гост

Значи скоро да чакаме и гавазите от Бюрото за охрана да млатят протестиращи пред Партийния дом.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 13:45
Гост

Гешев може да е всякакъв, но шест или дори осем месеца за някакви реални резултати са малко.

Петрова
Петрова
11 септември 2020 13:46
Гост

А, не си прав. Проблемът с Гешев е, че за отрицателно време натвори чутовни глупости и беззакония.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 13:44
Гост

Напълно излишен популизъм без никакви последствия за когото и да било.

Пижо
Пижо
11 септември 2020 13:42
Гост

Егати глупостите.

Бисер
Бисер
11 септември 2020 14:23
Гост

Не е глупост да се търси отчет от главния.

Чичо Сам
Чичо Сам
11 септември 2020 13:42
Гост

Другарят Кутев кога избира Пеевски, кога тръгна да играе контра на главния прокурор…На такива навремето им викаха ветропоказатели, ако трябваше да е по-уважително.

Божидар
Божидар
11 септември 2020 21:12
Гост

Може и да не е толкова официозно. Например-ИБРИКЧИЯ.

безсмилици
безсмилици
11 септември 2020 13:41
Гост

Това ще е поредната бутафория. Гешев ще обясни успехите си, може да прожектира и снимки на обрани баби, ГЕРБ и ДПС ще ръкопляскат. И всичко ще свърши

Бунтар
Бунтар
11 септември 2020 13:48
Гост

Затова да поискаме да се отчете пред протестиращите!

Наблюдател
Наблюдател
11 септември 2020 13:38
Гост

Кутев, Кутев, ти колко въпроса си задал на главния прокурор, когато ти е представял доклад?

Джанго
Джанго
11 септември 2020 13:40
Гост

Сега се е наострил да анализира 2354 преписки, 854 новообразувани дела, от които 458 приключени и 231 внесени с акт в съда.

Адвокат
Адвокат
11 септември 2020 13:37
Гост

Направо му накривихте каскетя.