За по-малко от една седмица главният прокурор Иван Гешев е поканен за втори път да се яви в парламентарна комисия. В петък той беше в тази по превенция и противодействие на корупцията, а днес Комисията по конституционни правни въпроси обяви, че в четвъртък ще проведе „Обсъждане, с участието на главния прокурор, прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи на основание чл. 25 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“.

Заседанието на правната комисия с участието на Иван Гешев е насрочено дни след като Конституционният съд отхвърли искането му да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко веднъж на три месеца от правната комисия и възможността Народното събрание да дава препоръки по представените от него доклади, а той да отчита как ги е изпълнил.

Както „Лекс“ писа, в решението си КС посочи, че предвидената честота на обсъждане – най-малко веднъж на три месеца, цели да подчертае вниманието, което парламентът отделя на работата на прокуратурата и разследващите и на борбата с престъпността, а не да създаде някаква своеобразна форма на контрол над прокуратурата. И посочи, че правилникът задължава правната комисия да кани главния прокурор, когато ще разглежда въпроси, свързани с дейността на държавното обвинение, но той участва в обсъжданията при желание от негова страна, без да може да бъде задължаван да присъства. И напомни, че парламентът не може да изисква от главния прокурор доклад по конкретни дела.

Разпоредбата от правилника на НС, която регламентира регулярното изслушване на главния прокурор, цели „обмен на информация относно конкретни криминологични фактори и заплахи за правовия ред, както и относно потребността от законодателни решения, свързани с ресурсната обезпеченост на прокуратурата и разследващите органи“, обясни още КС. Като изрично подчерта, че прокуратурата като част от съдебната власт не е изолирана и самодостатъчна, а е отчетна и е най-логично да става пред националната представителна институция – парламентът (повече виж тук).

Тема на последното идване на главния прокурор в парламента бяха думи на председателстващия комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски. Той заяви, че петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“, показва, че те са били манипулирани. Евродепутатът се позова на информация, която му е предоставена от българската прокуратура, че не може да се установи дали парите и кюлчетата на снимките и видеото са автентични. Пред антикорупционната парламентарна комисия Иван Гешев отказа да коментира конкретното разследване и многократно се позова на решенията на КС. На финала на изслушването му депутатката от ДБ Антоанета Цонева го попита кога ще подаде оставка, а той заяви, че няма да я подаде (повече виж тук).

52
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат без каскет
Адвокат без каскет
19 юли 2022 11:58
Гост

Толкова му е писнало на целия български народ от престъпника с каскета, особено на нас юристите…

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 21:42
Гост

рубли, рубли ….

Адвокат
Адвокат
19 юли 2022 8:10
Гост

Дотолкова им е писнало на съдиите и прокурорите, поне в София, от постоянните, рефлектиращи върху тях, политически сътресения, че е осезаема погнусата им когато става въпрос за съдебна реформа, а на членовете на ССБ се гледа като на вредни за съдилищата

съдия от СРС
съдия от СРС
19 юли 2022 11:32
Гост

Те членовете на ССБ по принцип са си вредни заради несполучливата мозъчна операция, довела съзнанието им до невиждани висоти на грешна посока. Останалите съдии с право ги наказаха на изборите за ВСС

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 18:28
Гост

От интервю на Нидал Алгафари-„Двата стълба в обществото през следващите години ще са тези на главния прокурор и на президента“. Смятам ,че това казва всичко .

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 17:49
Гост

гостодин Гешев, идете на риба и не им обръщайте внимание. Те не ви извикаха в НС да приемат доклада за дейността на прокуратурата, а ви разкарват като панаирджийска мечка. Да дойдат в Съдебната палата,като толкова искат да ви видят. Хората оценяват това което правите за тях и много ви уважават за мъжеството което проявявате.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 21:45
Гост

Како Сийке, недостатъчно екзалтирано! Следващия път по-сериозно с хвалбите, че да не му се накриви на шефа каскета

Анонимен
Анонимен
19 юли 2022 6:48
Гост

Аз не съм кака Сийка,но ти със сигурност си от ДБ. На изборите за членове на ВСС стана ясно какво мислят редовите магистрати за вашите протежета.

Кви сте вие да ме викате да ви отговарям!!!
Кви сте вие да ме викате да ви отговарям!!!
18 юли 2022 17:08
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 16:07
Гост

Човека е в отпуска ве! Стига сте го тормозили

Ха ха
Ха ха
18 юли 2022 19:38
Гост

Шамандура ли го играе отпускара? За това става без никакво съмнение!

Анонимеен
Анонимеен
18 юли 2022 15:59
Гост

Идват избори, сега ще се надпреварват кой ще „громи“ главния прокурор, че не си изпълниха предизборните обещания и сега ще замазват положението с прокуратурата, хаха това бългасркия политик е странна работа, 7 месеца пълно бездействие, сега клякат за 22 закона, аама в четвъртърк се караха 3-ти март ли или 24-и да бъде национален празник. Трагедия са всичките.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 17:04
Гост

Каскета влезе в предизборен режим още преди Тиквата. Вместо да го прати там, където му е мястото, той се опитва да го оневини публично с помощта на някаква измислена експетиза, която обаче упорито крие от всички ни, защото знае, че ще лъснат пълните му манипулации.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 15:52
Гост

Някой ще си тръгне преди Гешев. Стига „исторически компромиси“.

НЕ МОЖЕ ТАКА
НЕ МОЖЕ ТАКА
18 юли 2022 14:43
Гост

Това с петорната експертиза, е върхът на излагацията на българската прокуратура, ПАДЕНИЕ НАПРАВО за една ПРАВОВА държава. И вие искате обществото да има доверие в правоохранителните органи, в съдебната система….друг път!

:))))))
:))))))
18 юли 2022 14:24
Гост

В Историята на българската прокуратура трябва да има един отделен том САМО за Иван Гешев, такъв уникат прокурор… в негативния смисъл на думата от 1944 г. до 2019 г. НЕ сме имали

Вили
Вили
18 юли 2022 14:27
Гост

Ужас! Аз мислех, че по-зле от Филчев не може. Но той поне не беше толкова малоумен и откровено нагъл.

:))))))
:))))))
18 юли 2022 14:31
Гост

Не знам защо всички толкова пуФтят срещу Никола Филчев, но той е и професор по нак. право, учен, писал трудове, книги, а и в миналото много години е бил съдия. Прочете му по-старите трудове и ще видите за какво става въпрос

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 14:39
Гост

НИКОЛА ФИЛЧЕВ е хитър човек, на светлинни години от Гешев, и дума да не става за сравнение. Беше дълги години и върховен съдия във ВКС. Вярно, че е малко консервативен, комунистически тип човек, но с него като цяло лесно се разговаря, пък да не говорим за разностранните му интереси, освен от право, той се интересува много и от химия, физика, математика, психология….

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 16:10
Гост

Напълно съгласен-намерете решенията, по които е бил докладчик във ВС и ги прочетете…а и трудът му по наказателно законотворчество е изключителен. Всякакви слухове има около личността му като гл.прокурор, но като съдия и теоретик по нак.право е сред най-добрите.

Вихър
Вихър
18 юли 2022 14:15
Гост

То Гешев какво да им говори, като ония гледат като теле в зеле, хем депутатите са правнонеграмотни, хем се бутат измежду шамарите. Оксиморон се получава.

Тъп, по-тъп, каскет
Тъп, по-тъп, каскет
18 юли 2022 14:25
Гост

По-тъп и празен поглед от този на каскета няма. Даже някой път си забравя опорните точки, които Сийка Милева му е писала и казва, че няма да обяснява повече, който иска да прочете.

----------
----------
18 юли 2022 14:11
Гост

Редовите прокурори НЕ са подчинени на главния прокурор, те са подчинени единствено само на административния им ръководител. Главният прокурор просто следи дейността на цялото държавно обвинение. Това не ви е социализма, преди 89-та година, където Главният прокурор беше, тогава Иван Вачков, господар на всички прокурори – колеше, бесеше, уволняваше, назначаваше, повишаваше и преместваше прокурорите. Сега всичко от ВСС зависи.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 14:24
Гост

Де юре не са подчинени. Де факто всички знаем как стои въпроса. И той изобщо не стои така.

Димоп
Димоп
18 юли 2022 14:09
Гост

Въобще не ме учудва експертизата, че снимките на Боко са били манипулирани.

Борисова
Борисова
18 юли 2022 14:10
Гост

Иронията ви е неуместна. Смятате ли, че е толкова тъп, та да си държи кюлчетата в къщи? Той е от стара коза яре.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 14:11
Гост

Манипулирани другия път! Защо престъпния каскет я крие тази експертиза и по поръчка избирателно я дава само на някой, който се опитва да лъска имиджа на престъпната тиква?

Гешев е позор
Гешев е позор
18 юли 2022 14:07
Гост

Каквото и да го питат, наглия и плиткоумен каскет за пореден път ще изрецитира (или прочете) опорните точки, писани му от кака Сийка:
1. Нямам право да разкривам информация по конкретни производства (но ако трябва да опраскам някой, ако ще и президента, веднага свиквам пресконференция и чета секретни данни)
2. Нямам разрешение от наблюдаващ прокурор да разкривам такава информация (щото той изобщо не ми е подчинен, хо-хо-хо)
3. Въпросите са политическа атака срещу независимостта на прокуратурата

Андреев
Андреев
18 юли 2022 15:56
Гост

Обичайния му репертоар, чак се изтърка вече, а има още 4 години да го повтаря като развален грамофон хаха.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юли 2022 10:00
Гост

Решение № 6 от 2017 г. по к. д. № 15/2016 г.
Диспозитив:
„Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство.“

Кой е в нарушение в този случай, Гешев или НС?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 юли 2022 14:03
Гост

Хайде сега отворковците да кажат какво щеше да стане, ако КС се бяха подхлъзнали да задължат главния прокурор да се явява на изслушвания в парламента. Политиците ги бива само в едно- да рушат държавността с подмолните си хватки, задоволяващи само и единствено егото им и целящи пропагандиране на популистиките им идеи.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 14:13
Гост

То само с популизъм чекмеджета и чували не се пълнят. Яки кражби си имаше за милиарди по времето на Борисов.

Арнолд
Арнолд
18 юли 2022 13:57
Гост

Цоневата Антоанета от ДеБа, която активно плащаше на случайно хора да правят протести срещу предишния главен прокурор – Сотир Цацаров, сега отново плаща протестите срещу сегашния гл. прокурор – Иван Гешев. Докога, бе Цонева Антоането?!

Народът е против Гешев
Народът е против Гешев
18 юли 2022 14:09
Гост

Целият народ протестираше по улиците срещу Тиквата и Каскета. А в подкрепа на последния при избирането му за главен прокурор Недялко с мегафона беше докарал едни момчета с анцузи и татуировки.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 18:01
Гост

народът не е против Гешев. Акот ти и още няколко фена на ДБ сте против него, време е да разберете,че не сте цяла България и не може да говорите от нейно име. То това ще се види и на предсрочните избори.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 21:48
Гост

Няма нормален юрист или обикновен българин, който да подкрепя простия каскет. Само шепа калинки и подчинени. Затова одобрението му е 3%.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юли 2022 10:01
Гост

Откога главният прокурор трябва да зависи от подкрепа или одобрение извън ВСС?!?! Боже какви глупости се говорят от ДБ тролове.

Стефка
Стефка
18 юли 2022 13:56
Гост

Ми да вземе да отиде… само, дето не ми е ясно какво ще поризтече от това. Сигурно пак ще им препоръча да прочетат Конституцията и някой друг закон, ще заяви, че няма да подаде оставка и ще си тръгне….

Зоолог любител
Зоолог любител
18 юли 2022 13:54
Гост

Искат да уловят златната рибка, за да им изпълни три желания, но пропускат факта, че в блатото вирее само жабата, обаче оная жаба, която не се превръща в красив принц, след като я целунеш

Стамат
Стамат
18 юли 2022 13:52
Гост

Решили са пак да си правят предизборна кампания на гърба на прокуратурата

Анонимен
Анонимен
18 юли 2022 14:15
Гост

По-скоро прокуратурата се опита да излъска имиджа на Борисов предизборно. Но както стана ясно само ГЕРБ-лели се хванаха на пуснатата от Гешев партенка с петорната експертиза.

Черната овца
Черната овца
18 юли 2022 13:52
Гост

Голям смях!

Онс
Онс
18 юли 2022 13:51
Гост

Па стига вейке, пукнахте му душинката на Гешев.

Николай
Николай
18 юли 2022 13:51
Гост

Той пък няма да дойде

Асенов
Асенов
18 юли 2022 14:06
Гост

Нищо чудно. Достатъчно нагъл е.

Филип
Филип
18 юли 2022 13:50
Гост

Нека го викат, ама с тая честота малко ми бие на тормоз

Мади
Мади
18 юли 2022 13:49
Гост

Ще му накривят каскета като викат

Депутат
Депутат
18 юли 2022 13:48
Гост

Сутрин, обед и вечер трябва да го викат. А ако пак ще го питат за петорната експертиза, даже шест пъти дневно

МаринКа
МаринКа
18 юли 2022 13:47
Гост

Сигурно го викат, за да го пита пак Цонева дали ще подаде оставка

Клара Маркова
Клара Маркова
18 юли 2022 13:46
Гост

Веднъж на три месеца може да не се приема като вмешателство в работата на ПРБ, ама два пъти седмично…

Birdy
Birdy
18 юли 2022 13:39
Гост

Ама, защо му дишате във врата така, ех, значи….

Гери
Гери
18 юли 2022 14:07
Гост

Движението е поезно. Нека ходи човекът.