Да бъдат предприети действия по отстраняването на европейския делегиран прокурор Вероника Трифонова, на директора на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев и на служители на МВР. Такава препоръка отправя временната комисия за полицейското насилие при протестите миналата година в доклада за дейността си, обяви днес председателят ѝ Николай Хаджигенов от „Изправи се, БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ).

Той обясни, че препоръката за Вероника Трифонова е отправена към Висшия съдебен съвет и Европейската прокуратура. Хаджигенов добави, че комисията препоръчва не само отстраняването, но и разследване на шефа на НСО ген. Тонев заради унищожени записи за действията на МВР спрямо протестиращи срещу кабинета на Бойко Борисов. В доклада, приет днес от комисията, се казва още, че има данни за над 900 подслушвания на участници в протестите миналата година.

За първи път името на Вероника Трифонова беше спомена от служебния вътрешен министър Бойко Рашков на извънредното заседание на парламента на 17 август, свикано от председателя на НС Ива Митева по повод разпространените от временната комисия кадри от охранителните камери на Министерския съвет, на които се виждат брутални действия на МВР спрямо протестиращи граждани.

От трибуната в пленарна зала Рашков заяви, че районна прокурорка от София, избрана за европейски делегиран прокурор, е прекратила преписката за полицейско насилие след протестите на 10 юли миналата година. Бойко Рашков каза още, че след като МВР е изпратило материалите на Софийската районната прокуратура, Вероника Трифонова не е предприела нищо. „Преписката е прекратена. Нямаме данни за образувано наказателно производство срещу полицаите. Прокурорът е член на Европейската прокуратура вече, след този случай, може би има някаква връзка, не мога да твърдя, но е там. Благодарила на „Вътрешна сигурност“ за перфектно свършената дейност. Справила се е прекрасно като е прекратила производството. Дано не съм прав, че така си е заслужила мястото на европейски делегиран прокурор“, каза тогава Рашков.

В своя позиция по повод изказването на вътрешния министър, прокурор Вероника Трифонова заяви, че е наблюдавала преписката за полицейско насилие над Евгени Марчев, Цветелина Цветкова и още един от битите младежи. Тя обясни, че на 13 ноември м.г. е образувала досъдебно производство за нанесена лека телесна повреда на Марчев, което е възложила на следствения отдел към градската прокуратура и то още продължава. За останалите двама тя постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление спрямо тях. „Отделно от това следва да се посочи, че в хода на извършената проверка тези лица са отказали да се явят, както в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор с оглед даване на сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Двамата са отказали и писмено да дадат обяснения. Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили“, заяви прокурор Трифонова (виж повече тук).

В отговор на изявлението ѝ, адвокатът и депутат от ИБГНИ Николай Хаджигенов каза, че лично е посъветвал младежите като техен адвокат да не дават показания и това била негова стратегия.

Провали се второто четене на промените в ЗНСО

Поради отсъствието на депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Изправи се, БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ) се провали заседанието на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, на което трябваше да бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за Националната служба за охрана (НСО).

То беше насрочено за днес от 11 часа, но поради липсата на народните представители от трите групи, не се събра кворум и така останалите членове на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения се разотидоха.

В дневния ред фигурираше само една точка, а именно обсъждане на второ гласуване на проекта на „Има такъв народ“ (ИТН) за промени в ЗНСО, с които се предвижда главният прокурор да няма лична охрана от НСО, освен ако няма данни за „конкретна застрашеност“ и „усложнена среда за сигурност“. За него, както и за конституционните съдии, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд се предвижда да имат специализиран транспорт.

ИТН предлага още заместник-председателите на Народното събрание, членовете на Министерския съвет и кметът на София да останат без охрана, защото има достатъчен ресурс в тези ведомства и те могат да поемат защитата.

Също така се предлага за бившите министри, депутатите, председател на парламента, премиер и президент да нямат лична охрана от НСО, освен ако няма конкретна заплаха. За тях е предвиден специализиран транспорт, но за срок от 6 месеца след освобождаването им от длъжност, а не за четири години, както е сега.

Аналогични промени предлагаха и от ИБГНИ. Но при хаотично обсъждането на проектите на първо четене в пленарна зала преди две седмици, съпроводено със скандали, техният проект не събра необходимия брой гласове и само този на ИТН успя да мине (повече виж тук и тук).

По повод проваленото заседание председателят на комисията за контрол над спецслужбите Светлин Стоянов заяви пред БНР: „Не се получи, защото според мен има хора, които защитават интересите на бившия министър-председател, на главния прокурор и на президента“.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ обясни, че не е присъствал на заседанието, защото по същото време е бил на заседание на временната комисия за полицейското насилие. „Предупредих председателя на тази комисия, че най-вероятно ще закъснея и няма да мога да дойда. Както виждате, почти 20 минути ми отне. Аз изрично го предупредих, че ще дойда максимално бързо. За съжаление максимално бързо се оказа 20 минути“, каза Хаджигенов.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
13 септември 2021 15:53
Гост

Хаджигенов бил адвокат на битите младежи, бил ги „посъветвал“ да не дават обяснения, било стратегия, а сега предлага наказание за прокурора, който образувал ДП за престъпление срещу битите,които са дали обяснения и отказал да образува за тези,които не са дали обяснения.Бойко Рашков-друг стратег твърди,че изобщо няма ДП. „Стратегията“ е ясна, целта също. Да влезе „истината“, моля.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 13:54
Гост

Много глупаво. По кой ред ще стане? Тези са много далеч от правото.

Десислав
Десислав
13 септември 2021 13:33
Гост

Поредното заседание, на което не се събра кворум! Тези хора май бийкотират промените?

Димитър
Димитър
14 септември 2021 1:20
Гост

И слава богу,че протестърите за нищо не стават (ли за чеп за зеле 🙂 )

KilleER
KilleER
13 септември 2021 13:25
Гост

Излагация. И то най-вече на Манолова. Защото е обществена тайна, че ГЕРБ играе с ДПС по райони и хич не се крият. Само лидерите им се нападат. Но иначе са си дупе и гащи. И е тъпо да се смята, че гласувайки за ГЕРБ ние ще спрем ДПС и турците в страната. Псевдо патриотичните нагласи. Ама ГЕРБ си работи с ДПС както им е кеф.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 13:24
Гост

Самият факт, че в Парламента влиза партия, която е съставена от Мая Манолова и Татяна Дончева (закелти бесепарки и комунистки до преди няколко години) говори много. А същата тази партия се води за „партия на промяната“. Какво да говорим не за тях, а за овците, които ги избират. За тези хора какво да говорим.

Геро
Геро
13 септември 2021 13:22
Гост

След тези си действия, Вероника Трифонова как има очи да се кандидатира за европейски делегиран прокурор?

Жаки
Жаки
13 септември 2021 13:22
Гост

Наглост до безобразие. Не се учудвам въобще.

Димчо
Димчо
13 септември 2021 13:21
Гост

И това ми било правова държава! Подслушвания, насилие, унищожаване на преписка.

Бориславова
Бориславова
13 септември 2021 13:20
Гост

Манолова винаги е била идиотка. Беше и зор само да се намъкне в тоя парламент и нищо повече.

Михаил
Михаил
13 септември 2021 13:34
Гост

То поне да беше за красота 🙂

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 13:20
Гост

Такъв батак забъркаха точно Слави и Христо Иванов, че не ми се говори дори.

Манов
Манов
13 септември 2021 13:19
Гост

Няма какво да се каже. Положението е фамозно. Тези няма да се разберат за каквито и да било промени,от което печели само Гешев и ГЕРБ.

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
13 септември 2021 13:19
Гост

И какво излиза? Ние вече за третите избори през тази година не знаем кой с кого играе и с кого не. Партиите на промяната са три, но не ме убедиха, че не работят с партиите на статуквото.

Красимир
Красимир
13 септември 2021 13:19
Гост

Как така е прекратила преписката за полицейско насилие след протестите на 10 юли? Това е противозаконно.

Spiro
Spiro
13 септември 2021 13:20
Гост

Да си носи последствията. По-лошото е оба1е, че е противочовешко.

Englishman
Englishman
13 септември 2021 13:18
Гост

За последните два месеца започнах да се убеждавам, че нито Слави, нито Иванов, нито Манолова могат да са лице на промяната. Нещо повече – някак си прозира това, че сякаш задкулисно работят я с ДПС, я с БСП, я с ГЕРБ.

AnimalMan
AnimalMan
13 септември 2021 13:17
Гост

На Манолова защо ги няма депутатите?

Нешев
Нешев
13 септември 2021 13:21
Гост

Дали не работи зад кадър с БСП или ГЕРБ, а? Дали не сяда някъде по скрити кафенета и скрити офиси да си говори с тоя или оня от ГЕРБ? Дали е лице на промяната тя?

waistermajn
waistermajn
13 септември 2021 13:23
Гост

Защото лидерката на това съкращение е креслива лъжкиня. Обикаляше с онзи Вапцаров да обяснява колко е вредна и колко не бива да се прави сградата Златен век в София. Оказа се, че съда я намира за законна, че няма проблем да се строи и да не говорим, че на така наречените и „протести“ имаше по 10 човека, като повечето дори не са от Лозенец. И това говорим се случваше през 2018 някъде. Когато се гласеше за кметския стол в столицата. Тя крещи лъжи и когато водещ на предаване я зачекне с конкретни и директни въпроси – Манолова почва да се… Покажи целия коментар »

Anonimen
Anonimen
13 септември 2021 13:17
Гост

Шефът на НСО, ген. Тонев унищожил записи за действията на МВР спрямо протестиращи срещу кабинета на Бойко Борисов! Не с еучудвам въобще. Бойко и там е пуснал пипала.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 13:14
Гост

Дотам се заблатиха, че тозиХаджигенов стана ключов фактор при обсъждането на един или друг закон. Истинските големи юристи от едно време-повечето за жалост покоиници цъкат с език отгоре сигурно!!!