Само преди седмица заложих на неоптимистичната прогноза, че следващата противоепидемична мярка (можете да си я припомните тук), която очаква българите, е Гърция да затвори границата. От днес Гърция не допуска преминаване през всичките ГКПП с България, а ограничи потока от влизащи на територията ѝ през един единствен пункт – „Кулата-Промахон“. Доста недвусмислено предупреждение каква ще е следващата стъпка, ако ситуацията в България не се промени. „Според развитието на епидемиологичната обстановка, свързана с коронавируса, компетентните гръцки власти ще разгледат възможността да се отворят и други гранични пунктове в бъдеще“, ретранслира съобщението от посолството на Гърция у нас българското външно министерство.

И ако то е напълно разбираемо за хилядите българи, които искат да почиват на Бяло море това лято и те си го превеждат като дълги опашки по границата, засега изглежда напълно игнорирано на държавно ниво. А посланието е изключително ясно – положението с коронавируса в България се влошава и Гърция се опитва да канализира трафика през един пункт и да засили проследяването му чрез доста подробни декларации, които изисква 48 часа преди пътуване. И не, това няма да пренасочи българите, предпочитащи бялото море, към черното, не и при ескалация на заразата.

Но стига за гърците. Тяхната логика е ясна.

Същото обаче не може да се каже за българските власти. Вчера премиерът Бойко Борисов събра щаба само за да бъде обявено за пореден път, че нови мерки за ограничаване на разпространението на вируса няма да има. След това и здравният министър Кирил Ананиев издаде нови четири заповеди – същите като старите.

Вместо нови мерки срещу дифузията на COVID-19, премиерът разпореди засилване на капацитета на болниците с легла за интензивно лечение. Ако пренесем тази логика на полето на тясната специалност на Борисов – противопожарната безопасност, тя означава, ако стърнищата до селото горят, вместо населението дружно да отиде да гаси пожара, да стои и да чака по къщите си хитро запасено с бинтове и мехлеми, за да лекува очакваните изгаряния.

Подобна картина е не просто нелогична. Тя е зловеща.

Тя обаче се допълва от друг сюжет, който ще се разиграе още тази вечер и я вкарва директно в полето на абсурда. 12 000 души ще се съберат на националния стадион „Васил Левски“ за финала за Купата на България по футбол. При над 100 новозаразени всеки ден през последните седмици се разчита на хиляди хора, изпълнени с полярни емоции – все пак победителят от мача може да е само един, да спазват здравословна дистанция…

И това, при положение че целият свят знае, че два футболни мача в Италия и в Англия бяха повратната точка, след която разпространението на заразата от COVID-19 в тези държави стана на практика неудържимо. При положение че след 30 години чакане „Ливърпул“ взе титлата в Англия, но обяви, че ще празнува чак догодина, защото не иска да рискува живота и здравето на стотиците си хиляди привърженици. Някой у нас реши, че тази саможертва за Купата на България си струва.

Това е лицемерие, възкликна вчера един от водещите специалисти по белодробни болести у нас проф. Коста Костов. По-страшно е. Направо е паралогично, както определяше някои въпроси на журналисти проф. Венцислав Мутафчийски в зората на пресконференциите на щаба.

Паралогичността (от гр. παρά ‘извън’ + λόγος ‘дума, понятие, мисъл’) всъщност е понятие, с което борави психиатрията. За хората в това състояние се казва, че възприемат своите измислени, а не доказани, решения като най-значимата и релевантна информация, докато логическото разсъждение считат за глупост.

Звучи ли ви познато?

Докато разсъждавате дали управляващите, които отказват да въведат мерки срещу разпространението на вируса при 158 нови заразени днес, се нуждаят от консултация при психиатър или проблемът им е на друго ниво, припомням пакета от примерни мерки, които „Лекс“ публикува на 11 юни (за тях можете да прочетете тук), но още не са въведени. Те няма да се отразят на икономиката, а изискват най-вече ефективен, реален контрол на прости правила.

  • В супермаркетите, магазините и всички затворени помещения да се налагат глоби и на управителите, и на персонала, който обслужва хора без правилно поставени маски, вкл. на носа.
  • Да има истински, а не на хартия, контрол за спазването на дистанция от поне метър и половина в закритите пространства. Контролните органи да изпращат хора за проверка по места.
  • В асансьорите да няма повече от един човек на 2 кв.м.
  • Мачовете да са без публика, а държавата да подпомогне финансово клубовете.
  • Учрежденията и фирмите да върнат дистанционната работа, където това е възможно.
  • Възрастните хора да пазаруват в определени часове.
  • Да се въведе много по-стриктна изолация на старческите домове.
  • Моловете да работят, но да се следи стриктно хората да са с маски и да спазват отстояния и да се налагат санкции на управата им при неспазването на тази мярка.
  • В ресторантите реално да се спазва дистанция, а сервитьорите и продавачите на храна да носят маските и на носовете си и да си сменят ръкавиците след всяко сервиране и плащане – ръкавиците не са скъпи.
  • Да се затворят баровете и дискотеките на закрито извън курортните комплекси. Хората в този тип заведения са на сантиметри разстояние, а държавата да окаже помощ на фирмите-собственици на такива заведения.
  • Всяка година през лятото детските градини почти спират да работят – сега ли беше моментът да се отварят? Децата почти не боледуват, но пренасят заразата. Не е времето сега и за летните училища. При грип спират занятията, а сега се организират зелени училища с десетки деца.
  • Да не се водят, че са открити помещения тези, които плътно са затворени с прозрачни прегради и в тях да важат отстоянията като в закрити помещения.
  • Проверяващите да бъдат проверявани, защото ефективен контрол няма.
  • Не е най-страшното нещо на света, ако няма масови културни мероприятия на закрито през лятото, а помощта за хората на културата не е най-голямото разходно перо в държавния бюджет.
  • Поне в здравните заведения и в държавните учреждения да се въведат и пасивно защитаващите маски FFP3.
  • Да се въведат ограничения на полетите и от средно рискови държави.
  • В самолетите за България да се допускат пътници само ако поне 4 дни преди това имат отрицателен PCR тест.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
run 3
run 3
01 март 2024 9:03
Гост

I’m glad you took the time to talk about this because I love learning more about it. If you have the time and the knowledge, would you mind adding run 3 more information to your blog? I find it to be very helpful.

MyAARPMedicare
MyAARPMedicare
12 август 2023 10:09
Гост

This is really nice thanks for sharing. https://www.myaarpmedicare.dev/

mybkexperience
mybkexperience
10 юни 2023 12:39
Гост

Thanks for the information… https://www.mybkexperience.one/

Hope
Hope
16 септември 2022 10:06
Гост

Great article! I realized these are my favorite kinds of GI articles. Enough news and reviews, more stuff like this! Let the writers get creative!

https://www.bookiemarket.net/

choiceadvantage
choiceadvantage
10 август 2022 7:56
Гост

I appreciate the information and advice you have shared.
https://www.choiceadvantage.ltd/

adamdennis
adamdennis
13 юни 2022 14:27
Гост

Whataburger’s breakfast menu with prices isn’t that big, particularly when you relate it to other fast-food chains like Panera Bread and McDonald’s. But we have to admit that it’s one of the best we have tried.
https://whataburger-breakfast-menu.info/

Иванка
Иванка
01 юли 2020 21:17
Гост

Описаните мерки са пълен смях. Писал ги е някой който няма грам мозък.

Горки
Горки
01 юли 2020 22:28
Гост

Авторката си въобразява , че е възможно една държава и народ да е „на нокти“ години наред . Е , няма как да стане . В полицията също работят живи хора , и там са грохнали от опитите за полицейска държава . Натрупано е огромно количество извънреден труд , полицаите са на предела , особено в София . Исканията за „реален контрол“ също изискват ресурс и пари , които трябва да се изработят в реалната икономика . Въобще утопичния вой за повече полицейщина и карантина без край издава или политическа демагогия , или липса на житейски опит и ориентация в… Покажи целия коментар »

LSSAH
LSSAH
01 юли 2020 14:07
Гост

Добре правят хората, че пътуват малко да разтоварят. Аз чакам да мине малоумщината с магистратските изпити (през юли!!!) и заминавам.

Михаил
Михаил
01 юли 2020 11:36
Гост

Тясната специалност на Борисов – противопожарната безопасност. Тази жена уцели десятката просто.

Мики
Мики
01 юли 2020 11:37
Гост

Струва ми се, че в последно време въобще не е адекватен.

Горки
Горки
01 юли 2020 11:05
Гост

Очевидно си отгледахме фенове на антисвободата , които до откат ще твърдят , че трябва да живеем затворени години наред и ще крещят като Касандри …..“не ни слушате , не ни слушате“ . Ами няма как да стане , защото ни храни икономиката , а не Мутафчийски . „Затварянето“ работи ако е пълно и повсеместно , по възможност в цяла Европа и само за месец-два . Няма никакъв смисъл полиция да бие хора по улиците , че нямат маски , а тълпи от сънародници мургави и немургави да щъкат из рискови държави , да живеят по фургони и общежития ,… Покажи целия коментар »

Simeon
Simeon
01 юли 2020 10:49
Гост

Много избързаха с отхлабването на мерките. Сега ние ще си понесем последствията.

Николов
Николов
01 юли 2020 9:17
Гост

Трагичното бъдеще на един народ…

H\smen
H\smen
01 юли 2020 9:17
Гост

Айде стига с тая Гърция бе да ви се погърчее дъто па дано

Георг
Георг
01 юли 2020 10:51
Гост

Не така с лошо. А и човек отиде ли веднъж там, забравя за нашето Черноморие.

Шуревски
Шуревски
01 юли 2020 9:16
Гост

Няма да е оправим скоро. Кога ще пуснат тая тъпата ваксина бе

Харалампи
Харалампи
01 юли 2020 9:16
Гост

Трагедия сме като организаия, но сме по-голяма трагедия като спазване на противоепидемиологични мерки

Filipa
Filipa
01 юли 2020 9:15
Гост

Леглата се увеличават, защото българина забрави, че има вирус. Надявам се от октомври пак всички у дома и така.

Дениз
Дениз
01 юли 2020 9:15
Гост

Нищо. Ще нападнат Турция скоро.

Filipa
Filipa
01 юли 2020 9:15
Гост

Да де те щото Турците са прости и ще отворят границата на тъпи българи и румънци.

Daniela
Daniela
01 юли 2020 9:14
Гост

Съгражданите дето обичат хотелите и 4-5 звезди над логото на хотела, да не ходят на северното ни черноморие. Там няма ниощо за тях. Нека се бутат на юг, ма понеже на юг не ги обслужват да ходят в Гърция.

:))
:))
01 юли 2020 9:14
Гост

Това е атентат срещу стабилността. Радев е пуснал Троянски кон в главата на Борисов, за да го свали от власт.

Ananieva
Ananieva
01 юли 2020 9:13
Гост

Ма аз преди много време казах, че призивите на Ангелкова нямат смисъл. Гърция сама ще затвори границата за плажуващи Българии ще си гледат работата селските пръчки дето на Гърция отиват малко…

Фелпс
Фелпс
01 юли 2020 9:05
Гост

Положението явно е страшно, след като гърците, които разчитат много на нас за туризма си въвеждат ограничения, които ще откажат много хора да отидат при тях. И пак отвън дойдоха адекватните мерки.

Койчо
Койчо
01 юли 2020 9:06
Гост

Нашите мишоци да взимат пример от византийците, а не да позволяват чалготеки, мачове и други опасни работи.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2020 9:02
Гост

Футболният мач с толкова много публика е тотална безотговорност и див популизъм! Ако хората не спазвали дистанция, занапред нямало да допускат публика. А сега какво правим? Нов клъстър в Пловдив, това правят.

Кали
Кали
01 юли 2020 10:55
Гост

Откакто е това ИП нито веднъж не съм видял да проверяват за маски. А хората масово не ползват.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
01 юли 2020 15:03
Гост

Не е безотговорност и див популизъм, уважаеми колега. Това е бизнес интерес, става въпрос за паричкште на богатите. Дилемата 1. богат да фалира от рестрикции заради вируса или 2. хора да се заразят, респ. умрат, е предрешена в полза на втория вариант. Старши лейтенант Борисов, от когото имам преки впечатления още като курсов ръководител на трети факултет ПО в т.нар. от хората Симеоново, е железен с дъх на метал. Той има две крилати фрази: едната е, че такъв му е матрияла /и тук е абсолютно прав/, а втората е, че имаме РЯДКОТО щастие да ни управлява /тук приема на имодиум… Покажи целия коментар »

парапожарникар
парапожарникар
01 юли 2020 9:00
Гост

Хаха, това с паралогичността е тотална находка! 1:1 Борисов

Samira
Samira
05 август 2022 9:26
Гост

Thanks for that amazing.

https://www.myinsite.org/

wacab18211
wacab18211
13 март 2023 7:59
Гост