Пандемията от коронавирус докара много ограничения и неудобства на границите, които неминуемо се отразиха и на пътникопотока, но едно остана незасегнато от COVID-19 и новата реалност – чуждата на немалко гранични полицаи отговорност за реда, пропускането на очевидно привилегировани шофьори да минават без да чакат на опашка и благосклонното отношение към наглостта на някои водачи.

Повечето хора, които са висели на километричните опашки на ГКПП „Кулата-Промахон“, са виждали как от време на време някои автомобили минават без да чакат и то със съдействието на гранични полицаи. Набива се на очи и бездействието към други шофьори, които пререждат останалите.

Едва ли става въпрос за корупция за конкретно минаване. Но със сигурност става дума за връзки между минаващите и граничните полицаи, базирани на трайни „бизнес“ отношения, а често и поради близки лични отношения. И в двата случая има неизпълнение на служебни задължения по спазване на реда за преминаване на границата.

Гръцките полицаи не се занимават с това кой откъде минава – всичко се прави от българските. Гърците извършват единствено последваща проверка и то само на документите.

Често минавам границата и всеки път съм свидетел на подобни изпълнения. Така например, докато чаках в неделя сутринта, 23 август, две коли с българска регистрация прередиха опашката – едната беше „Мерцедес“, а другата „Ауди S6“. Разбира се, примерите могат да са безкрайни и се увеличават почасово.

Правителството и правоохранителните органи искат да демонстрират повишено спазване на законността и реда в държавата. За изнервените чакащи с часове на границата, неспазването на реда е особено болезнено и дразнещо. Не е ли време съответните контролни структури в МВР и Гранична полиция да вземат мерки и да не допускат подобни просташки и нагли изпълнения. Възцаряването на законността би трябвало да започне във всички направления, а не само примерно в правораздаването. Дали се спазва законът в дадена държава, най-лесно се вижда още на граничните пунктове.

Прави силно впечатление и че никой на „Кулата“ не се грижи за подреждането на колоните от превозни средства. Така „хитреци“ се нареждат първо на колоната на камионите и след това пререждат останалите, включвайки се по-напред в опашката за автомобили.

Когато се отваря ново гише за проверка, коли хаотично се втурват към него и цялото движение се забавя.

Същевременно шофьорите са свидетели на това как на българския граничен пункт се разхождат немалко бездействащи гранични полицаи.

Иначе много от тях са натоварени и специално през летните месеци би следвало да получават значително допълнително възнаграждение. Но едновременно с това е време да се сложи край на безредието и наглите прояви на границата.

За съжаление подобно е положението на всички български гранични пунктове. А толкова малко усилия и елементарен контрол са необходими, за да се оправят нещата и на хората да бъде спестено поне това неудобство.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Серафим
Серафим
26 август 2020 12:24
Гост

А, сефте Минке! То къде ли не е така? Много е дразнещо обаче да си в такава ситуация пред лекарски кабинет.

Спиро
Спиро
26 август 2020 12:23
Гост

Ако питате Гешев, всичко е в ред в държавата ни.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 10:26
Гост

Не стига, че човек виси с часове, но продажните полицаи пускат коли на техни хора да минават без ред, което е вбесянащо – само в България това може да се види. Никой не контролира и баналното предреждане.

Кирил Н.
Кирил Н.
26 август 2020 8:38
Гост

Дори и Гранична полиция показва на заминаващите защо заминават. Защото не искат такова отношение не само на границата, но и по хотелите, в ресторантите, при концесионерите и т.н.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 8:42
Гост

По принцип съм съгласен. Но сега се вече ще се замисля дали да от скоча до Гърция заради маските на плажа

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 8:31
Гост

Толкова ли е трудно да се създаде някакъв ред и да се следи за спазването му. Всяко лято трафикът към Гърция е много тежък. Независимо от пандемията и мерките в Гърция, хората и тази година отиват там на почивка. Какво толкова им пречи да организират трафика?

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 8:31
Гост

Мързела им пречи

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 8:25
Гост

Аз си мислех, че опашките намаляха, а то не било така. Не се учудвам на описаната ситуация. За съжаление не само на границата служители на МВР правят услуги на разни хора. За това и хората са на улицата, протестират срещу корупцията

123
123
26 август 2020 8:37
Гост

Това е народопсихологията. Така е било и така ще бъде.

До 123
До 123
26 август 2020 8:40
Гост

Народопсихология е и всеки да си трае за нарушенята. В конкретния случай не знам как се е развила ситуацията, но като видиш нещо такова, нормалното е да подадеш сигнал поне на полицаите.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 8:44
Гост

И като подадеш, те ще се вземат в ръце? Много се съмнявам

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 9:05
Гост

Това не трябва да ни отказва. Защо да ги оставяме да дерибействат. Трябва да отстояваме правата си и да искаме полицаите да си изпълнят задълженията си

Мария
Мария
26 август 2020 12:21
Гост

Сигнал до полицията срещу колегите им? Чакай ти да вземат мерки.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 9:02
Гост

Предполагам, че имаш предвид както полицаите, така и тарикатите 😉

Димо
Димо
26 август 2020 12:20
Гост

Ганьо си е Ганьо. Този манталитет у някои българи няма да се изкорени никога.