За пореден път Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отложи обявяването на конкурси за преместване и за първоначално назначаване в окръжните съдилища. За разлика от предходния път, когато някои членове на колегията поискаха да се приложат справките за натовареност на съответните съдилища, сега това стана заради висящи дела пред Върховния административен съд (ВАС).

На днешното заседание Комисията по атестирането и конкурсите беше внесла предложение за обявяване на свободните места в окръжните съдилища, разпределението им в трите вида конкурси – за повишаване, преместване и външен, и обявяване на двата последни.

Зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев посочи, че има 37 свободни места в окръжни съдилища, 10 ще бъдат освободени поради пенсиониране на магистрати и осем се пазят за магистрати, които в момента имат висящи дела пред ВАС и пред Съдийската колегия за проведени процедури по §6 от наредбата за конкурсите във връзка с чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, според който в 9-месечен срок от приключване на конкурс, при освободена бройка, може да бъде повишен магистрат, класиран под чертата.

Преди десетина дни ВАС окончателно отмени §6 от наредбата, който предвиждаше възможност за повишаване на магистрати по конкурс, приключил по стария ред, преди измененията в ЗСВ от август 2016 г.

Сега ВАС трябва да възобнови няколко дела, които бяха спрени поради изчакване на делото за §6 от наредбата. Шекерджиев обясни, че става дума за шестима магистрати, които имат висящи производства, а други две бройки по принцип са свободни, но се пазят именно за приключване на процедурата по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, но пред Съдийската колегия, която ги спря до окончателното решение на ВАС.

Драгомир Кояджиков обаче поиска отлагане, защото липсват данни за натовареността по отделения. Като посочи, че има съдилища, в които осем магистрати имали 23 първоинстанционни решения и 21 въззивни за година и попита защо ще се обявява конкурс за толкова слабо натоварени органи.

Атанаска Дишева му обясни, че в тези съдилища не могат да сформират състави и имат нужда от хора, а и местата са налични, т.е. въобще не е необходимо откриване на нови бройки.

Красимир Шекерджиев се ядоса и заяви, че обявяването на тези конкурси се отложило веднъж заради данни за натовареност, после пък за три години назад се искали справки, сега се излагат други аргументи. Той напомни, че конкурс за окръжните съдилища не е обявяван от 2016 г., а този състав на СК на ВСС обещава такъв от юли 2018 г. Шекерджиев заяви, че за него това е шиканиране на конкурсите.

Предложението на Кояджиков беше отхвърлено, но се стигна до отлагане по други съображения.

Най-напред мнозинството реши, че всички тези осем бройки по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ трябва да бъдат изключени от общия списък със свободните места, защото е редно да се изчакат решенията на съда. В тази връзка председателят на ВАС Георги Чолаков съобщи, че е издал заповед и всички тези дела са насрочени в извънредни заседания на 28 февруари като целта е те да приключат по-бързо.

С тяхното изключване обаче колегията нямаше как да обяви конкурси за преместване и за първоначално назначаване в търговските отделения, защото свободните места падат под 10.

Затова тя реши да отложи всичко до произнасянето на ВАС, за да може евентуално да включи и тези осем бройки към общия списък със свободните места.

А от конкурса за преместване пък зависи и колко бройки ще бъдат обявени за повишаване, защото идеята е да се види дали ще има кандидати да се прехвърлят на работа в друг равен по степен съд. Ако няма, тогава местата за преместване ще бъдат обявени за повишаване.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Доктора
Доктора
05 февруари 2019 17:08
Гост

Ясно е защо се отлага – за да навъртят нашите хора 3-годишната уседналост или необходимия стаж…

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:35
Гост

И сега ще чакаме ВАС да възобнови няколко дела! Голяма сага с тези конкурси.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:33
Гост

При 37 свободни места в окръжни съдилища, вместо да задвижат конкурса, те се бавят. А натовареността на колегите?

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:30
Гост

Липсата на данни за натовареността по отделения е сериозна пречка за обявяването на конкурси.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2019 15:32
Гост

Прав е Красимир Шекерджиев. Само си търсят поводи.