41 магистрати от Софийския районен съд (СРС) и Софийския апелативен съд (САС) подкрепиха колегите си от Софийския градски съд (СГС), които обявиха избора на Алексей Трифонов за шеф на СГС за немотивиран и непрозрачен.

В подписката, депозирана във Висшия съдебен съвет, са участвали 14 магистрати от САС и 27 от СРС. В придружаващото я писмо се казва, че в двете институции има съдии, които не са запознати със съдържанието на писмото, защото не е бил осъществен контакт с тях и, съответно, не са имали възможност да формират становище. Въпреки това, са решили да я внесат във ВСС заради динамиката на събитията, свързани с избора на председател на градския съд.

На 27 ноември 2018 г. Съдийската колегия избра Трифонов за председател на Софийския градски съд. Той получи 9 гласа в своя полза, а опонентът му – Евгени Георгиев, който беше номиниран за поста от общото събрание на СГС, събра четири гласа.

Георгиев обжалва решението пред Върховния административен съд, като един от основните му аргументи е, че ВСС не е зачел волята на съдии от СГС, които, освен че го номинираха, при изслушването на двамата кандидати, изразиха подкрепа именно за него. Делото е насрочено за 26 февруари.

На 3 декември магистратите от СГС се събраха на своеобразно общо събрание, след което излязоха с позиция, че не са съгласни с начина, по който СК на ВСС е взела решението за назначаването на ръководител на градския съд. И заявиха, че намират решението за немотивирано и непрозрачно.

Сега техни колеги от апелативния и районния съд излязоха с подписка в подкрепа на позицията им. А под динамика на събитията имат предвид становището на мнозинството в СК на ВСС отпреди две седмици – да поиска от Върховния административен съд предварително изпълнение на решението за избора на Алексей Трифонов за шеф на градския съд.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не съм съгласен
Не съм съгласен
02 февруари 2019 20:49
Гост

В тая държава има закони, които трябва де се спазват. Мнението на сформираната групичка от фенове е без правна стойност, понеже същите не са кандидати за поста, съответно заинтересовани лица при оспорване на избора. Гия „магистрати“ трябва да са учили, че мнението на улицата няма особено значение при решаването на спора.

Ханко Брат
Ханко Брат
31 януари 2019 18:04
Гост

Интересно какво точно ги засяга СРС и САС кой ще е адм.ръководител на СГС?
Защо е тази истерия?! Не разбирам.
Явно това е целият членски състав на ССБ. Група по интереси, основно кариерни. Позицията на адм.ръководител е важна за тях именно заради кариерното израстване, те така са се обединили /нищо, че помежду си не се харесват/. ССБ няма нито една общополезна кауза през последните 10-15 години, която да касае истинските проблеми в съдебната система. Викат само когато се касае за началници и то когато не са техни хора.

Шоу
Шоу
31 януари 2019 18:29
Гост

ССБ е класическа партийна организация по месторабота. Плюе „мафията“ , но самата тя се превърна в мафия. Ако им уйдисва решенията на ВСС са правилни , конкурсите са честни и всичко е точно. Топалов да не е избран за председател на СГС от извънземните ? Попколева да не е сложена и.ф. от Вселенския патриарх ? Съдиите от САС да не са повишени от арменския поп ? Обаче ако ВСС не им играе по свирката …..става страшно . ВСС не спазва „самоуправлението“ , конкурсите са „опорочени“ и „нелегитимни“. Без да обиждам клоуните в цирка , но това са тотални смешници .

Шоу
Шоу
31 януари 2019 16:34
Гост

„Шоуто на Евгени Георгиев“ продължава и става все по-безсмислено . А съдиите , които го подкрепят /остриета на ССБ и водещи им се по акъла / ще кажа следното : „Когато се бориш срещу някого…внимавай да не станеш като него“. Прави ли ви впечатление как гласовете за Евгени Георгиев се стопяват ? В България има няколко хиляди магистрати , а във ВСС отиват подписки от 20-30 души . Не е сериозно .

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 14:13
Гост

За един съд е много важно да има ръководител. Иначе е възможно да настъпи хаос.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2019 14:04
Гост

Просто са на страната на Евгени Георгиев. СК много ясно се мотивира за избора си.

Запознат
Запознат
31 януари 2019 14:14
Гост

Колкото и да рови Георгиев, явно не разбира, че нещата нямат връщане назад. А и той определено е неподходящ за поста.