Още трима души, у които са открити близо 500 000 лева, са задържани във връзка с разследването срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви за данъчни престъпления и пране на пари, съобщиха от Специализираната прокуратура.

От там уточняват, че вчера в Бургас полицията е спряла за проверка джип, в който имало трима пътници. У единия от тях били намерени над 298 000 лева, изтеглени от банка и сложени в хартиен плик. Въпросният човек е пряко свързан с управлението на захарния завод „Кристал“ в Пловдив, който е собственост на фамилията Арабаджиеви и се разследва във връзка с досъдебното производство срещу тях.

В друг пътник пък били намерени още 200 000 лева.

И тримата са задържани за 24 часа, парите и джипът са иззети. „Установява се тяхната съпричастност в евентуална престъпна дейност и участие в разкритата организирана престъпна група за усвояване на неследващ се ДДС, в тома число от фиктивни сделки на захарния завод в Пловдив“, уточняват от спецпрокуратурата.

По повод това разследване, днес главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти в парламента, че са предприети всички действия по реда на международната правна помощ за установяване на местонахождението на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Двамата бяха обявени за издирване от Интерпол и с Европейска заповед за арест веднага след акцията на държавното обвинение в хотелите, тяхна собственост, „Маринела“ и „Марица“ в края на август. Тогава се знаеше, че са на почивка във Франция, но след операцията вече били в неизвестност, което наложило и издирването им.

Вчера адвокатът на малкия им син Вълчо – Илиян Василев, заяви, че двамата ще се приберат в България доброволно до няколко дни.

По повод тези думи на защитника днес Цацаров заяви, че прокуратурата не е пощенска станция, за да получи потвърждение на това. „Прокуратурата не приема уведомления, казани пред микрофони. При цялото ми уважение към позицията на защитата, не бих могъл да работя с голословни твърдения. Колкото повече този колега излага пред микрофоните твърдения, които според него са правни, толкова по-добра услуга върши на държавното обвинение“, заяви още Цацаров.

Политиците да не се упражняват на темата „Своге“, грозно е

Главният прокурор коментира и разследването на трагедията край Своге, където при катастрофа с автобус загинаха 17 души, както и изказвания на политици по темата.

Призивът ми към всички и към тези, които се упражняват на темата „Своге“, е, че ще си свършим работата, но не използвайте това за политически цели. Това не е красиво, грозно е. С риск да засегна някого, ще кажа – беше изтървана фраза, която звучеше така: „Убихте 17 човека“. Много е лесно да се раздават присъди в зала. Ще цитирам политик, който в предаване на една от двете основни телевизии, каза: „Не се прави политически рейтинг върху трупове“, заяви Цацаров. Думите, които цитира главният прокурор, бяха произнесени от лидера на БСП Корнелия Нинова в пленарна зала миналата седмица, когато депутатите спориха защо от дневния ред на Народното събрание е „изпаднал“ проект за промени на закона за пътищата.

Цацаров отказа да коментира оставките на министрите на транспорта, вътрешните работи и благоустройството във връзка с инцидента. Заяви, че това не е редно, защото съдебната власт не може да има отношение към тях.

Но добави, че го притеснява използването на случая в Своге за цели, които са встрани както от целите на разследването, така и от скръбта на хората.

Чух всякакви оценки. Такива от типа, че едва ли не министерските оставки следва да бъдат преценявани и приемани едва след решаването на въпроса за виновността – не бива да се хвърля такава спекула в пространството. Чух още една спекула – че нещата едва ли не са кристално ясни и няма какво да разследваме. Било ясно, че шофьорът бил превишил скоростта и е отвлякъл вниманието си. Работим с пълна интензивност по всички версии Да се обявява предварително политически, че виновникът е ясен и това е само шофьорът и да се обвързва преценка на министерски оставки може би е политически целесъобразно и коректно, но не е редно“, коментира Цацаров. Макар да не спомена имена, този, който обяви шофьора за виновен, беше вицепремиерът „патриот“ Валери Симеонов. Изказването му беше по повод поисканите от премиера Бойко Борисов и получени оставки на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.

Иначе главният прокурор заяви, че в петък трябва да бъдат назначени двете основни експертизи – на асфалтовите проби и за качеството на мантинелата. Ще се изследва дали иззетите материали отговарят на стандартите и ще се преценява съответствието на пробите от пътната настилка с рецептата на асфалтова смес, особено елементи, свързани с наличието на варовик или варовикови смеси в тях, стана ясно от думите на Цацаров.

И още: „Това, че експертизите ще бъдат назначени в петък, се дължи на необходимостта от осигуряване на абсолютно безпристрастни експерти и място за изследване. Най-вероятно асфалтовите проби ще бъдат изследвани в австрийска лаборатория, а тези от мантинелата от Института по металознание към БАН“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Моньо
Моньо
12 септември 2018 16:19
Гост

А защо нямаше показност като при Иванчева? Да броят, да описват?

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
12 септември 2018 16:08
Регистриран

Главният е частично прав-за мъката, за „не е редно“ и пр.,защото преди всичко е Човек със златна звезда на челото.Но…не е прав да обяснява защо експертизите са се забавили и къде ще е………….Това точно съждение извличам от лекциите по НПК и НК-докато не приключи едно досъдебно производство с влязла в сила….никой не може да прави коментарии, освен по Човешките теми-правните все още не са установени от съд?!?!?!пОЛИТИЦИТЕ МОГАТ ДА ХОРТУВАТ ВСИЧКО-то е тяхно право.Но не и да НАС, Юристите-НИЕ знаем тежестта на словото-то е най-силната енергия на планетата Земя.Изпращам Ви цялата си професионална обич.Впрочем, г-жа НИНОВА е преди всичко ДАМА,… Покажи целия коментар »

Анна
Анна
12 септември 2018 15:23
Гост

Абсолютно съм съгласна с Цацаров. Политиците не за първи път си правят рейтинг на чужд гръб.

Сметка
Сметка
12 септември 2018 14:35
Гост

Това е било най-скъпият джип, който вчера се е движел по българските пътища 🙂 Явно някой пее отвътре.

Банкер
Банкер
12 септември 2018 14:37
Гост

Сега обвиняемите ще кажат, че теглят пари от банки, защото гарантираният влог е само до 197 000 лева, а с това несигурно международно положение какво да правят? Никой копче не може да им каже.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2018 15:20
Гост

Как така спряха точно този джип? Някой ги е накиснал.