Втора подсъдима по делата, свързани със столичната „Топлофикация“ и бившия ѝ шеф Валентин Димитров, е починала преди края на съдебната сага.

Става дума за бившата служителка в дружеството Лина Абланска, която 10 години беше подсъдима с Димитров и шефката на фирма „Шибър“ Мая Стоилова по голямото дело за присвояване на близо 4,5 млн. лева от „Топлофикация“-София. Процесът днес отново е на първа инстанция и Софийският градски съд (СГС) го е прекратил по отношение на Абланска, след като е бил уведомен, че жената е починала.

Другото неприключило още на първа инстанция дело срещу Валентин Димитров е за пране на пари и данъчни престъпления. По него подсъдима с бившия шеф на „Топлофикация – София“ беше и майка му Цеца Димитрова, но делото срещу нея беше прекратено след смъртта ѝ през 2011 г.

Според прокуратурата присвояването, за което до смъртта си подсъдима беше Абланска, е ставало като парите от „Топлофикация“ са превеждани на „Шибър“ в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части.

Разследването по това дело започна през 2006 г., когато Димитров беше арестуван, а обвинителният акт беше внесен за пръв път в СГС през 2008 г. Първоначално Димитров дори беше осъден на 14 години затвор. Абланска и Стоилова също бяха осъдени на първа инстанция, а единствените оправдани бяха Емил Антонов и Георги Рогачев. През 2012 г. Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими, след като прие, че няма заобикаляне на ЗОП при сключените договори с „Шибър“, защото имало договорености на държавата с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и със Световната банка (СБ), а търговете са били проведени по правила на банките. Година по-късно Върховният касационен съд върна делото на САС, като се мотивира, че разплащането е ставало с пари на „Топлофикация“, а не на чуждите банки, което автоматично означава, че е трябвало да се спази ЗОП.

Докладчик по делото във ВКС беше Севдалин Мавров, който сега е член на Висшия съдебен съвет. Тогава той подписа решението с особено мнение, защото според него делото трябваше да продължи само срещу Димитров, тъй като единствено той е възлагал поръчки по ЗОП.

След като делото се върна в САС, той го прекрати и го върна на прокуратурата, тъй като обвинението било неясно, нелогично, непълно и неточно и още първостепенният съд е трябвало да върне обвинителния акт.

В следващите две години прокуратурата направи още 3 опита да вкара делото в съда, но той все го връщаше заради процесуални нарушения. През април м.г. апелативните съдии отмениха поредното определение за прекратяване на делото и процесът тръгна отново в СГС, но подсъдими бяха вече само Димитров, Абланска и Стоилова.

Бившият шеф на „Топлофикация“-София беше осъден на три инстанции само в делото за безстопанственост, по което вече изтърпя наказанието си от 3 години затвор. В началото на годината пък беше окончателно оправдан по делото за валутни престъпления.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
30 октомври 2018 10:34
Гост

Типичен случай в наше село!

Минувач
Минувач
30 октомври 2018 10:11
Гост

Това дело нещо ми е много мътно. И като че ли умишлено се бавеше.

Мунчо
Мунчо
30 октомври 2018 10:06
Гост

Теябваше САС да оставят в сила решението.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2018 10:01
Гост

На Вальо Топлото всеки път му се разминава.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2018 9:59
Гост

До кога ще се рочи това дело!