Охранителят Даниел Тасев, който беше открит мъртъв в шахта в бившия Партиен дом, не е бил на поста си по време на дежурството. Това обясни пред бТВ Филип Чипев – собственик на фирмата „Дефанс консулт“, която охранява обекта, където се извършват ремонтни дейности.

25-годишният Тасев отишъл на работа в петък вечерта и след това бил в неизвестност едно денонощие. Близките му подали сигнал в полицията в събота, след което им се обадили от фирмата и им обяснили, че е станал инцидент и младият мъж е паднал в шахта.

Според работодателя на Тасев, починалият е бил един от най-добрите служители на фирмата, но във фаталната нощ по неизяснени причини е напуснал поста си, за да говори със служител на Националната служба за охрана (НСО). Роднините на починалия обаче се притесняват от липсата на информация до момента. Собственикът на фирмата също каза, че иска да разбере какво се е случило.

„Това е обект под специална охрана на НСО. Достъп имат само трима охранители с предварително одобрен специален достъп. Нямаме официална информация от нито една институция. От 19 ч. до 21,30 ч. не е бил на работното си място, бил е при охраната от НСО и са разговаряли там. Какво е правил там, ние не можем да знаем“, каза собственикът Филип Чипев. Той обясни, че задълженията по охраната били от 19 ч. до 7 ч. и така служителите не се засичали.

Шахтата, в която е намерено тялото на Тасев, била извън обсега на камерите и от видеонаблюдението също не може да се получи повече информация за смъртта му. От МВР работят по хипотезата за трудова злополука.

От прокуратурата съобщиха, че по случая е започнало разследване, което е възложено на следовател и той вече е извършил оглед. Първоначалната версия е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие. Назначена е съдебно-медицинска експертиза за установяване причината на смъртта на Тасев. Ще бъде проверено и спазването на трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата.

Охранителната фирма „Дефанс консулт” е свързана със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова. Собственикът Чипев е баща на внуците ѝ, обясни самият той, а съпругът на Петрова е негов пълномощник. Шефът на фирмата обаче е категоричен, че дружеството няма общо с изпълнителя на реконструкцията на сградата, който е избран с обществена поръчка и след това е наел охрана.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
09 юли 2018 12:45
Гост

Тази история е като черна дупка. Не е възможно цяло денонощие никой да не мине покрай шахтата.

Учуден
Учуден
09 юли 2018 12:18
Гост

Голяма мистерия. И колко да е голяма тази шахта? Не е ли обезопасена?

Anonimen
Anonimen
09 юли 2018 12:19
Гост

Дали е нещастен случай или престъпление?

Анонимен
Анонимен
09 юли 2018 12:15
Гост

Бог да прости момчето и да даде сили на родителите и близките.