Военноокръжната прокуратура в Сливен не откри престъпления в действията на служителите на Националната служба за охрана (НСО) на плажа в Росенец през юли. Тогава държавните охранители на лидера на ДПС Ахмед Доган избутаха съпредседателя на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов и сподвижниците му в морето, след като те бяха пристигнали на брега с лодка.

Случаят доведе до оставката на шефа на НСО Красимир Станчев и уволнения на част от замесените, начело с ръководителя им Румен Атанасов, но стана и повод за продължаващите над 100 дни антиправителствени протести.

За отказа на прокуратурата да започне разследване съобщи общинският съветник от ДБ в Бургас Димитър Найденов, който беше с Христо Иванов на плажа в Росенец. Заедно с Иво Мирчев от „Да, България“ те снимаха действията на охранителите от НСО, които тогава така и не се легитимираха.

От постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство на полк. Байчо Кулев от военната прокуратура в Сливен става ясно, че според Иванов, Мирчев и Найденов, непознатите за тях мъже трябва да бъдат разследвани за хулиганство и за нанесени леки телесни повреди.

Полковник Кулев обаче стига до извод, че никой от охранителите не е извършил престъпление. Относно репликата на служителя Калин Гаджев, че ще им спука лодката, прокурорът пише, че тя не може да се окачестви като закана с убийство, а само като закана с престъпление, за което пострадалите могат да съдят извършителите.

От постановлението става ясно още, че охраната от НСО на Доган е била назначена на 20 декември м.г. А през юли екипът е бил командирован за 8 дни на Росенец.

В излъчения от Христо Иванов тогава клип се видя, че охранителите многократно са приканвани да се легитимират, но те категорично отказаха и настояваха единствено дошлите да напуснат брега, защото бил частна собственост. След като Иванов и сподвижниците му отказаха, охранителите ги избутаха в морето, а Гаджев взе и носения от тях национален флаг и го изхвърли, което доведе до още негативни реакции.

В постановлението на прокурор Кулев се казва, че имотът е земеделска територия, „с начин за трайно ползване „За курортен хотел, почивен дом“. В кадастралната карта като собственик е посочена държавата, но акт за държавна собственост не е съставян“.

Според него в конкретния случай действията на служителите на НСО не могат да бъдат окачествени като непристойни или грубо нарушаващи обществения ред, като те само са изпълнявали задълженията си по охрана на Доган и не са имали хулигански мотив. Прокурорът приема, че охранителите не са знаели, че имотът е държавен, макар Иванов да им е заявявал, че има документи за това.

„В случая, действията на служителите на НСО били за предотвратяване навлизането на лица в охраняемия обект. Ръководителят на екипа е взел това решение, изхождайки от неправилната представа, че бреговата ивица е част от имота… Въз основа на тази своя неправилна представа подп. Атанасов разпоредил предприемането на действия за недопускането на лица в обекта. Тези действия обаче не били груби и не изразявали неуважение към обществото“, се казва в постановлението, в което се подчертава, че избутването на мъжете в морето не е било съпроводено с използване на груба сила или помощни средства.

Прокурор Кулев пише още, че по време на инцидента са допуснати закононарушения от охранителите, като най-сериозното от тях е, че многократно са отказали да се легитимират, но за това са подведени под дисциплинарна отговорност.

„Това е тяхно задължение съгласно изричната разпоредба на чл.28 от Закона за НСО. Това, съчетано с факта, че всички те са били облечени с цивилно облекло (тениски и къси панталони), създавало предпоставки за инциденти, тъй като гражданите не могли да ги възприемат като длъжностни лица. Целта на легитимацията е да се удостовери длъжностното качество на лицето, за да може да изисква от останалите да изпълняват неговите разпореждания. Като не спазили това изискване, служителите на НСО допуснали грубо нарушение“, се казва в постановлението. За да бъдат разследвани охранителите за длъжностно престъпление обаче трябва да са настъпили и вредни последици. Според прокурор Кулев такива няма, защото целта на Христо Иванов е била да даде гласност на незаконни действия на политическия елит и тя е била изцяло постигната.

„В конкретния случай няма настъпили вредни последици. Видно от изявленията на Христо Иванов неговата цел била да направи политическо изявление, като даде гласност пред обществото за някои проблеми в държавата и незаконни действия на лица от политическия елит на държавата. Тези цели са били изпълнени в пълен обем“, пише прокурорът.

В хода на преписката не са били събрани доказателства и някой от охранителите да е нанесъл телесна повреда на политиците.

„От записа не се вижда те да са използвали ненужно грубо сила, да ритат или удрят някое от гражданските лица. Използвайки ръцете и телата си, те ги избутали във водата. Не се вижда как някое от тези им действия може да причини телесна повреда. В обясненията си лицата също не потвърждават да са били бити или удряни от служителите на НСО“, заключва прокурор Кулев.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Българин
Българин
23 октомври 2020 10:42
Гост

Пълна пародия! Доган бей в ролята на феодал, завзел пачре земя, която принадлежи на всички българи, и шайка гавази, за които конституция и закони не значат нищо, а единственото важно е интересът на господаря им. И когато някой дръзне да развали рахата на господаря им, неговите придворни глашатаи на щат в кафявите му медии, вкупов ревват какъв долен гяур, а не борец за свобода, е тоз мискинин!

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 19:08
Гост

Пародията е че точно бивш правосъден министър в правителство на ГЕРБ сега го играе борец за свобода, антикорупция и законност.

Преиграване
Преиграване
22 октомври 2020 19:27
Гост

Хайде стига сте го правили този гербаджийски детонатор на герой.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 14:28
Гост

Във всички държави има мафия, в България обаче мафията си има държава. Има си и ПРИКРИВАтура, която според случая може да бъде активирана като ПОРЪЧКОратура. Има си и кафяви медии, които не сочат беззаконията на мафията в лицето на Доган сарай, а се опитват да омаловажат и омаскарят тези, които се борят срещу мафията, като Христо Иванов например.

Име
Име
22 октомври 2020 19:18
Гост

Христо Иванов ли се бори срещу мафията? Кога почна да се бори, Тиквата като го изрита от министерския му пост ли, или когато му даде едни пари, да се прави на циркаджия на плажа Росенец и да отвлича вниманието от герберастката мафия и от искането да се махат всякакви Тикви и Каскети?

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 20:40
Гост

Хайде сега, кьорфишеци. Христо Иванов си беше министър при гербавите, сега ще се прави на борец срещу тях. Че и герой го изкараха. Обикновен посредственик, който играе за герб, и разсейва простеста встрани. Едно по едно- първо се маха тиквата, с него цялото правителство и каскета, и като се прочисти и администрацията (особено силовата), тогава се насочват нещата и към плажа и сараите. Ама не- хората искат тиквата и каскета да изчезват сега, обаче бай изпаднал Христо взема едни парички от гербавите и прави насочване в друга посока, на Росенец плажа бе! Че и му осигуряват показност и ореолче. И… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 18:04
Гост

Прокурорът е мотивирал отказа си с това, че действията на НСО са били последствие от „незаконни действия на лица от политическия елит на държавата“. След като прокурорът има достатъчно доказателства, за тези незаконни действия, защо прокуратурата не е повдигнала обвинение/я за тях? Инцидентно, „незаконни действия“ от страна на „политическия елит“ могат да се подведат по повече от един състав от НК. Къде са действията на прокуратурата?

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 17:21
Гост

Смешна ситуация и смешни охранители, смешен Доган, жалък Христов, нелепа държава

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 17:21
Гост

Каквото и да си говорим мафията управлява страната

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 17:21
Гост

Е как ще са направили. Нали ако са направили, следващия дето доближи зарайте, те няма да могат да го спрат

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
22 октомври 2020 1:28
Гост

Следващият да носи извадка от кадастъра, че имотът е държавна собственост. И копие от Държавен вестник, показващ, че 100-метровата крайбрежна ивица е държавна собственост.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 17:20
Гост

Охранителите са пазени от закона и от гЕРБ и Доган

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 17:20
Гост

Хайде хайде. Този не ми е никак лицеприятен и не знам защо протестиращите го приеха за лице на протестите

Чукча
Чукча
21 октомври 2020 19:00
Гост

Кой казал че са го приели ?
Аз не съм го приел например. Нито отровното трио и пр.
Той се присламчи .А и всеки има право да се присламчва.
Плямпало е, но и без такива не може.
Онзи ден изплю камъчето.
Иска да е премиер.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 17:20
Гост

И в ГЕРБ има неадекватници и тотлани келеши, но и този ако си мисли, че е алтернатива, с контактите си с Маджо

анонимен
анонимен
21 октомври 2020 17:22
Гост

контакти с Маджо …. (double facepalm)

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 17:19
Гост

Абе и тоя Хрисо Иванов е такава шушумига. Всичко дето го прави е с цел ПР и то се видя, сега партията му е в избираеми и влизащи позиции за Парламента

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 17:19
Гост

Категорично е сигурно, че не са извършили нищо. Нали са спасявали бетона на Доган

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 17:18
Гост

Ама разбира се