След над четири часа спорове Висшият съдебен съвет не успя днес да реши какво да прави с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) след 1 януари 2021 г. Единственото, което реши днес, е да удължи до 31 декември срока, в който системата няма да се използва от съдилищата.

Пленумът на ВСС ще се събере отново на 17 декември и тогава ще мисли как точно да процедира с ЕИСС.

През септември съветът реши системата да бъде внедрена навсякъде, както е по график, а от 18 септември до 10 декември да спре да се използва, с изключение на 17-те пилотни съдилища и онези, които искат да работят с нея. Решението беше следствие на многото становища от магистрати от цялата страна, в които те изразиха недоволство от ЕИСС и настояха за нейното спиране или бързо преработване.

Същевременно съветът създаде работна група, в която освен кадровици, влязоха по петима съдии от Върховния касационен съд, от районите на апелативните съдилища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, на Военно-апелативния съд, от Апелативния специализиран наказателен съд, от СГС и от СРС.

Те се разделиха на подгрупи по нива – районно, окръжно, апелативно и ВКС, като всяка от тях изготви доклади с десетки конкретни предложения за преработка на системата. Фирмата-разработчик „Информационно обслужване“ до 10 декември трябваше да е извършила доработките и да ги е тествала в пилотните съдилища. Едва тогава ЕИСС може отново да бъде внедрена.

Заради това днес Пленумът трябваше да реши как ще се развият нещата с използването на системата. Но отложи решението за след седмица.

Засега предложенията за рестарт на системата са две.

Първото е на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който предлага ЕИСС да започне отново да работи от 1 януари 2021 г. във всички съдилища, без административните като до 30 юни 2021 г. съдилищата, които изразят желание (с изключение на 17-те пилотни), да могат да използват едновременно ЕИСС и старите си деловодни програми.

През тези шест месеца деловодните системи да са основни, а ЕИСС да работи в тестова среда. Онези съдилища, които решат да работят едновременно и с двете системи, трябва да заявят желанието си за това до 29 декември 2020 г.

Шефът на ВАС обясни днес, че предлага този вариант от опита, който има с въвеждането на Единната деловодна информационна система в административните съдилища. Тя беше одобрена от ВСС преди три години, но на практика беше неработеща. От около две години Георги Чолаков се опитва да я „съживи“, като през последните месеци тя вече се използва в тестова среда наред със сегашната деловодна система на ВАС. Системата е въведена пилотно в три административни съдилища от август.

Второто предложение е на Боряна Димитрова и то е системата да бъде отново „включена“, но поетапно. Димитрова предложи следния график – от 1 януари в ЕИСС да се въвеждат само заповедните производства и делата по дежурства. След два месеца да започне въвеждането на всички граждански дела, след още два месеца – на всички търговски и след още два месеца – на всички наказателни производства. Така на 1 юли 2021 г. системата ще стартира изцяло като по този начин ще бъде спазен и Законът за съдебната власт.

Според Димитрова с поетапното „пускане“ на ЕИСС съдиите ще имат време да свикнат с нея, да видят дали има и други недостатъци, а „Информационно обслужване“ ще може постепенно да отстранява проблемите.

А що се отнася до Върховния касационен съд, Димитрова предложи да се даде шестмесечен гратисен срок, в който да работят основно със сегашната си деловодна система, а с ЕИСС – в тестова среда.

Атанаска Дишева подкрепи идеята за поетапно въвеждане по видове дела, но според нея по-добре е от всяка материя да се определи кръг от дела, които да се работят в ЕИСС. Т.е. от 1 януари да започне образуването на определени групи граждански, определен кръг търговски и някои наказателни дела, след още малко време видовете дела да се разширят и така докато вече всички производства се образуват в ЕИСС.

С отлагането на решението за „пускането“ на системата, се даде време на Съдийската колегия да изготви и план на действие за това кои дела първо да бъдат въвеждани в нея.

Срещу двете предложения имаше възражения.

Гергана Мутафова заяви, че когато ЕИСС работи в тестова среда, тя няма да има връзка с всички други публични системи и регистри, с които е интегрирана. Става дума за системата за случайно разпределение на делата, системата за противодействие на престъпността, Единния портал на електронно правосъдие и др. Съдиите трябва да са наясно какво ще стане, ако изберат вариант да използват ЕИСС в тестова среда, заяви Мутафова.

Друго съображение, изтъкнато от Боряна Димитрова, беше, че по този начин ще има двойно вкарване на делата – в старата система и в ЕИСС. А не всички съдилища имат достатъчно служители, които да правят това.

Освен това, продължи Димитрова, все още няма решение по въпроса какво става с делата, които не могат да са достояние за всички – например тези за осиновяване.

В заседанието участва и изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. Първоначално той се противопостави на идеята за поетапно „пускане“ на ЕИСС, защото тя е централизирана. После обаче каза, че това е възможно, но все пак било по-добре системата да заработи не по видове дела, а по апелативни райони. Той няколко пъти заяви, че апелативните съдилища в Бургас, Пловдив и Велико Търново искат да работят с ЕИСС, на което му опонира Атанаска Дишева, че напротив, Бургас и Пловдив имат сериозни възражения срещу системата, въпреки доработките.

Дишева поиска да научи дали модулът за натовареност в ЕИСС работи, защото по информация на съдии, това не е така. Филипов нападна съдиите, които са споделили недоволство от модула на натовареност и заяви това са магистрати, които са четири-пет месеца са ползвали системата по-малко от пръстите на едната му ръка. Тук Дишева отново се намеси като контрира, че става дума за съдии от окръжния съд във Варна, който е пилотен и от началото на юли постоянно използват ЕИСС.

Шефът на „Информационно обслужване“ упрекна и ВКС, че не използва системата, но същевременно настоява за допълнителни функционалности.

Всъщност от няколко месеца е ясно, че ЕИСС не е съобразена със спецификата на работата на ВКС и работна група от върховни съдии беше изготвила подробен доклад какво се иска от разработчика. Но днес стана ясно, че редица предложения на ВКС за доработки и отстраняване на недостатъци не са били осъществени от „Информационно обслужване“, въпреки проведените няколко срещи между магистрати и представители на фирмата. „Върховният касационен съд не е сред пилотните съдилища при въвеждането на ЕИСС. Затова с новата система досега не са обработвани касационни дела – наказателни, граждански и търговски; не са тествани модулите при определяне на смесените 5-членни състави между ВКС и ВАС, модулите за търсене и справки, както и други от разработените функционалности. За разлика от пилотните съдилища, които покриват повечето звена на съдебната система – районни, окръжни и апелативни. ЕИСС не е въвеждана за работа на ниво касационна инстанция, поради което работната група от представители на ВКС счита, че е възможно да възникнат в бъдеще проблеми от недостатъци, неточности, пропуски и дефекти и други несъответствия със заложените в проекта на ВСС изисквания. Оставаме с разбирането, че при недостатъци, неточности, пропуски и дефекти и други несъответствия, които препятстват изпълнението на задачите, отговорността следва да бъде поета от договорените страни по проекта – възложител и изпълнител“, изтъкват от работната група на ВКС в доклад до Висшия съдебен съвет във връзка с работата на „Информационно обслужване“ по ЕИСС.

И добавят: „Същевременно работната група на ВКС многократно отправя покани към представителите на „Информационно обслужване“ за посещение на техни експерти на място в съда, но всички покани бяха отклонени. С оглед настъпилата епидемична обстановка и при така съществуващите обстоятелства при стартиране на ЕИСС оставаме без реално присъствено съдействие на място от тяхна страна при действителното пускане на ЕИСС в реална експлоатация. Работната група от представители на ВКС изразява становище, че новата ЕИСС следва да заработи във ВКС в тестова среда, паралелно с ползваната деловодна система АСУД, за да проверим за други неоткрити по момента проблеми при нейното функциониране“.

Какво ще бъде крайното решение за ЕИСС, вероятно ще се разбере след седмица.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
10 декември 2020 21:45
Гост

ЕИСС все повече започва да заприличва на Skynet да видим само кога ще е денят на страшния съд и колко колеги от високонатоварените съдилища ще изтрещят централно

prostaci
prostaci
10 декември 2020 19:06
Гост

Тия от ВСС не разбраха ли, че малоумната им деловодна система е пълен боклук и не става за чеп за зеле? Какво само отлагат и мъдруват? Нищо сътворено от герберските подлоги от „Информационно обслужване“ не става за каквото и да било. Всеки взел там някакъв рушвет по законен път и се чудят как да продължат пъкленото си дело.
Плащайте си неустойките и санкциите и почвайте отначало, като включите отрано магистратите при изготвянето на нова, единна деловодна система за всички съдилища.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 21:22
Гост

оплачи се на тези, които писаха техническото задание – Калпакчиев и сие!

Реалист
Реалист
10 декември 2020 17:14
Гост

По-добре с тефтер, отколкото с „новата система“

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 21:20
Гост

ти и без това си на пишеща машина или на съдебните помощници им пищят ушите, докато си в кръчмата!

Нали се облажи Имова
Нали се облажи Имова
10 декември 2020 14:08
Гост

Работи като на баба им Вероника чакръка, толкова я доработиха.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 12:00
Гост

Добре че има във ВСС някой, който мисли разумно

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 11:40
Гост

Ще бъде добре съдилищата да използват и старите си деловодни програми.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 11:41
Гост

Да, за всеки случай.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2020 22:43
Гост

То на нас не ни стига времето да обработим делата в ЕИСС та камо ли да го правим и в старата.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 11:37
Гост

Много бъгава система се оказа. А дадоха маса пари за нея.

Серафим
Серафим
10 декември 2020 10:37
Гост

Успех им желая

Urvich
Urvich
10 декември 2020 10:37
Гост

Страшен вой се надигна лятото за тая система. Да видим сега как ще е и отстранени ли са поне част от проблемите с нея

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 11:38
Гост

Е, тегава история. Изключително трудно е да се работи с нея.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 10:36
Гост

Белким до 01.01.2022 да почне да работи и извън тестова среда

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 10:36
Гост

Чудесно. Време е да се случат нещата, че се излагат вече

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 10:35
Гост

Според мен тази дата е твърде скоро. Нямаше да е ако бяха седнали да я оправят лятото, ама те до Октомври само обсъждаха как да стане ремонта и

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 10:35
Гост

Бе той хубаво предлага ма дали ще стане е друга тема

Englishman
Englishman
10 декември 2020 10:35
Гост

Те оправиха ли я ?

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 11:39
Гост

Не естествено. Постоянно доработват, че дава доста грешки.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 10:34
Гост

Крайно време е да заработи.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 10:34
Гост

А дано. Да няма спънки и в това

Анонимен
Анонимен
10 декември 2020 10:33
Гост

Ми време му е