Родителите на ученици до 12-годишна възраст да имат право на отпуск, когато детето им, класът му или училището е поставено под карантина. Това предлагат да се регламентира с промени в Закона за здравето, Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда депутати от четирите партии в управляващата коалиция (пълния текст на законопроекта виж тук).

В момента отпуск поради временна неработоспособност могат да ползват само родителите, чието дете е „върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето“. Училищата обаче не е са детски заведения и така майките и бащите на ученици нямат това право.

„Следователно при карантина в училището или в съответния клас, здравото дете се връща от училище в къщи, но родителите на деца до 12-годишна възраст в тези случаи нямат право на отпуск поради временна неработоспособност, поради законодателна празнота в Закона за здравето, която е съответно пренесена в Кодекса на труда и в Кодекса за социалното осигуряване“, пишат вносителите на законопроекта.

Това обаче означава, че дете до 12-годишна възраст остава без надзор и грижа, а това е нарушение на Закона за закрила на детето, което се наказва с от 1000 лв. до 5000 лв. глоба.

Затова сега депутатите, начело със Силви Петров от ИТН, предлагат в ЗЗ и КСО да се предвиди, че временната неработоспособност е и „гледане на здраво дете до 12- годишна възраст, върнато от детско заведение или училище, поради карантина на заведението или на училището, или на отделна група или клас в него, или поради карантина на детето“. А за да се регламентира правото на отпуск, се правят и съответните промени в Кодекса на труда и в Кодекса за социалното осигуряване.

Предвидено е промените да влязат в сила от 1 юли 2022 г., за да може да бъдат осигурени средства при предстоящата актуализация на бюджета.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бисер
Бисер
12 май 2022 13:17
Гост

Тези промени, които предлагат ми се виждат доста разумни.

Мики
Мики
12 май 2022 13:17
Гост

Би било добре да ги приемат, че знае ли се сега дали няма да има нова вълна на тази пандемия.

Анонимен
Анонимен
12 май 2022 13:16
Гост

Определено има законодателна празнота в Закона за здравето.

Денис
Денис
12 май 2022 11:29
Гост

„Следователно при карантина в училището или в съответния клас, здравото дете се връща от училище в къщи, но родителите на деца до 12-годишна възраст в тези случаи нямат право на отпуск поради временна неработоспособност, поради законодателна празнота в Закона за здравето, която е съответно пренесена в Кодекса на труда и в Кодекса за социалното осигуряване“ И след промените не е ясно колко ще имат право, защото работодателя винаги може да се фръцне. А като знам какви сатрапи за заплата от 1000 лв се подвизават, като „работодатели“ или дори се имат за лидери… не ми се мисли. Да се мисли и… Покажи целия коментар »

Лалапаша
Лалапаша
12 май 2022 11:28
Гост

Определено идиотско е да не ожеш да идеш на работа заради настинки и ковид, но няма как. Работодателите да се съобразят.

Ники
Ники
12 май 2022 13:19
Гост

Е, хубава работа! И на тях може да се случи. Никой не е застрахован всъщност.

Кирилова
Кирилова
12 май 2022 11:25
Гост

Предложението е добро и е от полза за родителите. Както е добре, че ще се направят програми, по които студентите ще могат да учат в чужбина и после да се връщат и да работят тук 3 години. Но понеже имаме продажници и мафиоти, може да свалят тази власт и да дойде друга после.

Радослава
Радослава
12 май 2022 11:25
Гост

Явно пак трябва да се подготвяме за сурова зима с ковид, а ?

Лозан
Лозан
12 май 2022 13:20
Гост

Дано да не е така.

Нешко
Нешко
12 май 2022 11:24
Гост

Още ли има Ковид?

Павлова
Павлова
12 май 2022 11:24
Гост

А за деца в ясла? Там ако дететео ходи 2 седмици плътно на ясла е чудо. Може да ядигнете банкет. Редовно са си по домовете и един родител трябва да седи у дома да гледа дете. С дете на 2 или 3 годинки е невъзможно да работиш, докато го гледаш от къщата си. Ама някой чиновник седнал, помислил, измислил, че детето на 2 вече е годно да ходи на ясла и родителя да се върне на работа и чиста работа. Да де ама то до първи клас не е годно да ходи на нищо. Може да се опитва за да… Покажи целия коментар »

Пепи
Пепи
12 май 2022 13:21
Гост

Така е за съжаление. И за това майките с малки деца са в неравностойно положение.

Темеронски
Темеронски
12 май 2022 11:22
Гост

Нищо ново под слънцето. Дано се приеме!

Реболевски
Реболевски
12 май 2022 11:21
Гост

Ще започнат тия „работодатели“, по-скоро „робовладетели“, да руптаят, че нямат служители и как държавата трябва да почне да им дава пари. Сега нали всички лай**мети излязоха да протестират. Преди не смееха, че Бойко щеше да се ядоса. Понеже сега има демокрация и всички искат пари от държавата.

Нина
Нина
12 май 2022 11:27
Гост

Нали виждате, че на смешния протест на превозвачите ще излезе сега и КРИБ да го подкрепя. А кой е в КРИБ? Домусчиев. Това е милиардер, който иска и мрънка за държавна помощ. Не мрънка за помощ обаче, мрънка да си се върне Бойко Бориосв да си му купува имоти и оня да му дава сделки за милиони. Е това е. И тия дето се водят синдикат на превозвачите са също гъсти с ГЕРБ. Мафиотско – Държавната сигурност и методите им пак са в действие.

Албертино
Албертино
12 май 2022 11:20
Гост

Да бе, вие регламентирате някакви неща с промени в закона, но когато се заврът в офисчетата, когато нещата опрат до служител и работник, знаете ли колко точно работници си търсят правата? И от кого? Кой ще седне да ги защитава? Работодателя често плаща рушвети или така си е натаманил нещата, че даже не можеш да го хванеш, че има служители, които са изтерзавани по някакъв начин. Примерно аз работих и този уикенд, пари за тази работа не се плащат допълнително, но няма и на кой да се обадиш.

Анонимен
Анонимен
12 май 2022 11:19
Гост

Добра им е социалната програма на новите. С реформата на правосъдието обаче изостват. А всички чакаме да видим „отпуска“ в който ще излезе Гешев докато го разследва независим магистрат.

Михаил
Михаил
12 май 2022 13:23
Гост

Явно това ще се случи при новия ВСС.