От 1 до 10 години затвор и от 20 000 лв. до 100 000 лв. за всеки, който произвежда нелегално алкохол и цигари. Това предвижда проект за изменения в Наказателния кодекс, внесен от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателя на правната комисия Данаил Кирилов и колегите им Обединени патриоти Емил Димитров и Христиан Митев.

Те предлагат в чл. 234 НК да се създаде нова алинея, която гласи: „Който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без да притежава лиценз, удостоверение или регистрация, когато това се изисква с нормативен акт, се наказва с лишаване от свобода от една до десет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева, както и с лишаване от права по чл. 37, ал, l, т. 7“.

От 8 на 10 години се завишава и максималното наказание за квалифицираните случаи на разпространение на цигари и алкохол без бандерол. Депутатите предлагат и да се предвидят до 3 години лишаване от свобода за всеки, „който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, материали или оръдия, както и технически съоръжения, за които знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол, алкохолни напитки и тютюневи изделия“.

Искане за промяна в чл. 234 от НК направи преди две седмици главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушване в парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. В действащия НК с от 1 до 6 години затвора се наказва само продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол, но не и производството им.

„Законът не предвижда наказуемост за самото производство. Този детайл е колкото смехотворен, толкова и реален“, каза тогава Цацаров и допълни, че трябва да бъде криминализирано и приготовлението. Според него наказанията за нелегално производство на акцизни стоки трябва да е и по-високо от това за разпространението и държането им.

Също по предложение на обвинител №1 ГЕРБ и Обединени патриоти предвиждат регистрационен режим за притежателите на машини и съоръжения, които са необходими за производство на цигари. Това става с промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. В него се записва, че Министерството на икономиката ще води регистър на „лицата, които извършват внос, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне, предлагане или възстановяване/рециклиране на машини и/или съоръжения за производство на тютюневи изделия“. Който не се впише в него, е заплашен с от 500 лв. до 5000 лв. глоба.

„Внесеното предложение за изменение и допълнение на чл. 234 от НК си поставя за цел, както въвеждане на правна възможност за търсене на наказателна отговорност на лицата, произвеждащи и разпространяващи нелегално акцизни стоки, така и създаване на механизъм за превенция на това нелегално производство. Престъпленията по чл. 234 от НК, обикновено се извършват скрито, което от своя страна налага по активна оперативно-издирвателна и разследваща дейност. Специализацията и професионализацията на извършителите на стопански престъпления им помагат да се  възползват от юридическите празноти и липсата на достатъчна оперативна информация в съответната контролираща администрация“, обясняват депутатите от управляващото мнозинство в мотивите към законопроекта.

Те посочват, че досега някак в страни е оставал проблемът с технологичното оборудване за нелегалното производство на акцизни стоки. И определят контрола върху производството, продажбата и ползването на съоръжения за дестилация на алкохол като недостатъчно ефективен, а за този за машините за производство за цигари, че въобще липсва. „Като най-рисково технологично оборудване за производство на акцизни стоки практиката е доказала оборудването за производство на цигари и етилов алкохол (ракия)“, пишат вносителите.

Като в мотивите им е направен специален коментар за домашните казани за ракия. „Производството и употребата на ракия в България е с традиции доста по-големи от тези на производството на цигари и всеизвестен факт е, че във всеки трети или четвърти дом е наличен казан за изваряване на ракия. Произведеният домашен алкохол, предназначен за семейна консумация, няма такова негативно въздействие върху бюджета, каквото би имало незаконната му продажба. Освен простите казани за производство на домашна ракия, в България се произвеждат и/или продават мини дестилационни колони, с които обемът на дестилирания алкохол нараства значително. Съвсем естествено, произведеното голямо количество алкохол предполага неговата продажба, а не домашна консумация. Именно тези отрицателни прояви със сравнително висока степен на обществена опасност, както от гледна точка на фиска, така и за защита живота и здравето на хората, налагат въвеждането на мерки на държавна принуда“, заявяват депутатите.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 октомври 2018 12:15
Гост

Добре е да се направи-най-вече за цигарите и нелегалния внос на спирт. Но дано не се опорочи, като започнат да ровят в плевнята и на тавана и каквото намерят, отделено за консумация, да се решат, че е за разпространение. Някой си пазят ракията от рождението на децата-специално сварена и наречана, за да я сложат на сватбата им. Традиция!

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2018 22:42
Гост

Цацаров е абсолютно прав. Законът трябва да предвижда наказуемост за производството.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2018 20:06
Гост

Отдавна трябваше да се предвидят по-строги санкции за нелегалното производство на цигари и алкохол. Освен, че са особено вредни за здравето и подпомагат сивата икономика.

Анчо
Анчо
09 октомври 2018 20:01
Гост

НК се нуждае от още много промени. Най вече за сроковете на ефективните юрисъди.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2018 19:58
Гост

Би било добре да одобрят проекта. Предложенията са съвсем разумни.