От утре до 15 февруари включително ще се приемат документи в конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи. Решенията на двете колегии на Висшия съдебен съвет – Съдийската и Прокурорската, за обявяването им бяха обнародвани в Държавен вестник днес.

39 са местата за младши съдии. Най-много са в Софийския градски съд – 12, четири са във Варна, три в Пловдив, по две са в Бургас, Пазарджик и Софийския окръжен съд и по едно в окръжните съдилища в Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Бройките за младшите прокурори са 29 и са разпределени по следния начин – 12 в Софийската районна прокуратура, три в РП-Варна, по две в районните прокуратури в Благоевград и Пловдив и по една в Кюстендил, Ихтиман, Ботевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Русе, Бургас и Сливен.

24 са местата за младшите следователи в следните отдели към окръжни прокуратури – 7 в спецпрокуратурата, две в Пловдив и по едно в Софийската градска прокуратура, както и в Благоевград, Монтана, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян, Плевен, Ловеч, Варна, Шумен, Търговище, Бургас, Сливен и във Военно-окръжната прокуратура в София.

Конкурсите се провеждат на два етапа – писмен и устен изпит.

Писменият за младшите съдии е на 16 април, за младшите прокурори – на 17 април, а за младшите следователи – на 30 април. Всички те ще се проведат в сградата на „Интер Експо Център“.

Заявленията на кандидатите за участие в конкурсите ще се приемат само по пощата чрез лицензиран пощенски оператор с известние за обратна разписка в деловодството на Висшия съдебен съвет или по електронен път с или по електронен път с квалифициран електронен подпис на имейл vss@vss.justice.bg. Документи, подадени след срока, няма да се разглеждат.

Ако заявлението е пратено по пощата, определяща ще е датата на пощенското клеймо, а чрез обратната разписка кандидатите ще получат информация, че документите им са получили входящ номер в деловодството на ВСС. Участниците в конкурсите трябва да посочат актуален телефонен номер, за да има обратна връзка с тях в случай на нередовни или непълни документи в хода на проверката.

Към заявлението за участие в конкурса, кандидатите трябва да приложат и: подробна автобиография, подписана от кандидата; нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право“; завършилите висше образование в чуждестранно висше учебно заведение представят диплома, легализирана и призната от МОН и приравнена към шестобалната система; нотариално заверено копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, че кандидатът не страда от психическо заболяване; нотариално заверено копие от трудова или служебна книжка или друг документ, който удостоверява стажа по чл. 164 от ЗСВ; попълнен въпросник по образец, изготвен от СК на ВСС във връзка с притежаваните нравствени качества; мотивационно писмо; други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

От ВСС днес уточниха, че дипломата за висше образование, удостоверението за придобита юридическа правоспособност и трудова/служебна и/или осигурителна книжка, които изискват нотариална заверка, трябва да бъдат представени с оригиналните заверки при участие в един от обявените конкурси, а в случай на участие в повече от един се представя копие на същите за всеки следващ конкурс.

На писмения изпит, който е анонимен, се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретическите знания, чрез решаване на казус в съответния правен отрасъл, както и знанията по право на Европейския съюз и в областта на правата на човека чрез тест.

До втория етап – устния изпит, се допускат кандидатите, получили оценка не по-ниска от много добър „4,50“ на казуса и не по-ниска от много добър „4,50“ на теста.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цвети
Цвети
02 февруари 2022 21:01
Гост

Някой има ли идея кога ше пуснат конспект ?

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2022 16:58
Гост

Само не разбрах Спецпрокуратурата, като я закрият, какво правим с тези седем бройки за младши следователи, обявени за там. То тоя орган ще е закрит, преди да са излезли резултатите и публикувано класирането. Голяма недомислица от страна на Прокурорската колегия.

предположение
предположение
01 февруари 2022 17:13
Гост

Според мен- лицата да бъдат пратени към Силистра, Толбухин,Разград и тн. От никъде не следва,че преназначаването трябва да е на жълтите павета.

Бахнев
Бахнев
01 февруари 2022 16:31
Гост

Учете кандидат- прокурорите, че тая година в една от комисиите разбрах, че ще подбутнат Чинова….яко двойки ще паднат.

О, Боже, смили се над нас
О, Боже, смили се над нас
01 февруари 2022 16:43
Гост

Тази дърт – ачка няма ли вече да я пенсионират, над 70 години е, била е асистент по наказателно-процесуално право на баща ми, който е завършил през 75-та година ЮФ. Представи си, близо 50 г. къртовски академичен труд.

Hmmm
Hmmm
01 февруари 2022 16:51
Гост

Спокс, те преподавателите в тия комисии нямат особена роля, гледат каквато оценка пишат съдиите/прокурорите/следователите…..такава и те пишат

Моите отговори на въпросника
Моите отговори на въпросника
01 февруари 2022 12:59
Гост

В Ъ П Р О С Н И К за притежаваните нравствени качества от кандидатите, участващи в конкурсите за младши съдии и за първоначално назначаване в органите на съдебната власт (приет с решение по протокол № 5/01.02.2017 г. на Съдийската колегия на ВСС) 1. Ще се ръководите ли единствено от вътрешното си убеждение и закона при постановяване на съдебните актове? НЕ 2. Бихте ли се подали на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представители, на която и да е друга власт – публична или частна, вътрешна или външна за съдебната система?ДА 3. Бихте ли допуснали поведение, което може… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
01 февруари 2022 13:16
Гост

И- какво се случи след Вашите отговори- абсолютно нищо, защото нямате качеството “кандидат за конкурса“, нали така;0 Тогава- какъв е смисъла да публикувате Вашите отговори или казвате- съгласно технологията “прозорецът на Овертон“, така се подбужда т. нар. “обществена дискусия“ с цел реализацията на целта на определени НПО-та;0 Подходът на нпо-то ви е грешен- масово юристите сме доста по-умни от вас и доста по-умни от това, което се опитвате да внушите…

Браво!
Браво!
01 февруари 2022 17:15
Гост

Идеален си за съдия, а още по-добре за прокурор!

Били
Били
01 февруари 2022 12:40
Гост

Критериите се занижават. Това не е добре.

Софи
Софи
01 февруари 2022 12:42
Гост

Въобще не ме учудва този факт. Като зная колко дипломирани юристи бълват всяка година университетите. Просто не е реално.

Днес е далеч по-трудно отпеди 20 г.!
Днес е далеч по-трудно отпеди 20 г.!
01 февруари 2022 17:23
Гост

Броят на завършващите юристи е далеч по-малко в сравнение с преди 20 г. И юридическите факултети са по-малко, и дори в СУ-вече няма платено обучение и випуски от по 600 завършващи-редовно , задочно, платено. Че в края на 90-те години имаше випуск-редовно, задочно и платено обучение от 700 завършили. И критериите НЕ се занижават, а завишават. Примеиа: Преди 20 г се ставаше адвокат-без изпит, с подаване на молбичка, при несравнимо ниска такса(днес е 4000 лв, поправете ме ако греша!). А държавните изпити бяха три, днес са ШЕСТ-писмената и устната фаза са си отделни държавни изпити. Преди 20 г нямаше писмена… Покажи целия коментар »

Anonimen
Anonimen
01 февруари 2022 12:32
Гост

Успех!

Филипов
Филипов
01 февруари 2022 12:31
Гост

Добре е, че са предвидили повече бройки за Софийския градски съд.

Папо
Папо
01 февруари 2022 12:15
Гост

Вълнувам се да видя какво ще измъдрят сега.

Владислав
Владислав
01 февруари 2022 12:14
Гост

Ами добре де, ще пишетъе какво е станало, като минат изпитите. Сега какво да му коментира човек на това и какво да я правим тази информация. Дай да видим кой ще се назначи и класира, тогава е интересното.

Рори
Рори
01 февруари 2022 12:43
Гост

Информацията никога не е излишна.

Божев
Божев
01 февруари 2022 12:14
Гост

Ама защо се дават държавни пари на Интер Експо Център? Това е частна компания.

Начев
Начев
01 февруари 2022 12:14
Гост

И аз това се питам от години.

Manolev
Manolev
01 февруари 2022 12:15
Гост

Тия са голяма работа. Цяла метро станция е кръстена на тях. А това си е частна компания, която не е много по-различна от редица други. За мен и тук може да става дума за корупция.

Тихомир
Тихомир
01 февруари 2022 12:34
Гост

Пълнят гушата на някой техен човек.

Сън не спал да чака пред кантората за заверка
Сън не спал да чака пред кантората за заверка
01 февруари 2022 12:13
Гост

Поздрав за всички, които вече трескаво подготвят документите: https://youtube.com/watch?v=xZTgcx2W50I

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2022 12:13
Гост

Естественно, че в Софийския градски съд ще са най-много.

Мики
Мики
01 февруари 2022 12:36
Гост

Безспорно там имат нужда от нови попълнения.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2022 12:12
Гост

Желая успех на всички.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2022 12:12
Гост

Дано приемат качествени хора.

Трендафил
Трендафил
01 февруари 2022 12:13
Гост

За тази цел трябва да кандидатстват качествени хора.

Симо
Симо
01 февруари 2022 12:37
Гост

А, без съмнение ще има връзкари и тук.

Леменски
Леменски
01 февруари 2022 12:12
Гост

Успех