От утре започва приемът на документи на кандидатите за участие в конкурса за повишаване в апелативните съдилища. Той бе обявен от Съдийската колегия на 24 април.

Местата са общо 17. В гражданските отделения свободните са 10 – пет в Софийския апелативен съд, четири във Велико Търново и едно в Бургас.

В търговските отделения свободните места са пет – три в САС и две в Пловдив.

А в наказателните отделения пък има само две свободни щатни бройки – по една във Варна и Бургас.

Кандидатите могат да подават документи до 22 май включително. Ако не могат да се явят лично, тогава упълномощен техен представител може да подаде документите за конкурса в администрацията на Висшия съдебен съвет.

Към заявлението за участие всеки желаещ трябва да подаде още служебна бележка по образец, издадена от административния ръководител, която да удостоверява общия юридически стаж, прослуженото време на заеманата длъжност (т.нар. уседналост), както и стажът в съответната система на органите на съдебната власт. Освен това трябва да бъде представена и кадрова справка от ръководителя, съпроводена с информация за резултатите от проверките на по-горестоящите органи на съдебната власт, на Инспектората към ВСС и справка за разгледаните и приключените от кандидата дела и преписки през последните три години от дейността му, както и копие от три акта, изготвени от кандидата през последните три години от дейността му, по избрани от него разгледани и приключени дела и преписки. Може да бъдат представени и други документи по желание на кандидата, които да са свързани с притежаваните професионални и нравствени качества.

Същевременно днес беше обявено класирането на участниците в конкурса за първоначално назначаване в районните прокуратури. Свободните места там са 15.

Класираните кандидати имат срок от три дни, в които лично или чрез упълномощен представител да подадат във ВСС заявление, в което да кажат на коя от посочените предварително желани позиции ще встъпят. Същевременно те имат и 7-дневен срок, в който да подадат декларация за имотното си състояние, произхода на средства и наличието на частен интерес. Този документ се подава пред етичната комисия към Прокурорската колегия.

Кандидатите за участие в конкурса за първоначално назначаване бяха 860, а 152 от тях бяха допуснати до устния изпит.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
09 май 2018 8:17
Гост

Успех! Дано да се назначат стойностни хора.

5-ко
5-ко
09 май 2018 8:19
Гост

Много ситна цедка на конкурса.

Анонимен
Анонимен
08 май 2018 17:59
Гост

Наказателните дела намаляват, но при гражданските и търговските е нещо страшно. Дано някой да не обжалва конкурса и пак да чакаме новите попълнения една година

Прокурор
Прокурор
08 май 2018 18:02
Гост

Ще, ще, винаги така става