От третия опит Съдийската колегия успя да избере председател на Административен съд-Бургас. Кадровиците единодушно подкрепиха за поста единствения кандидат – Чавдар Димитров, който е и съдия в АдмС-Бургас.

От април 2017 г. временен ръководител на АдмС-Бургас е съдията от Върховния административен съд Панайот Генков. Той беше и един от кандидатите за председател на съда в Бургас при втората процедура, но по време на изслушването си от Съдийската колегия се отказа от надпреварата.

Днес Чавдар Димитров изрази надежда, че промяната в Административнопроцесуалния кодекс, с която данъчните дела вече се гледат от всички административни съдилища, ще доведе до намаляване на натовареността със 7 до 10%. Той поясни, че най-сериозен проблем с колегите му срещат през лятото, когато натовареността надхвърля тази на Административен съд София-град.

Чавдар Димитров заяви още, че председателят трябва да бъде защитник на позицията на магистратите, на съда и на системата като цяло. Той следва да застава първи пред тях, а не зад тях, а ако бъде подкрепен и от общото събрание, тогава ефектът ще е по-голям, каза още Димитров.

По време на дебата председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков категорично заяви, че ще подкрепи кандидата за поста. „Ако е имало някакво напрежение в колектива, то е защото този съд дълго време беше забравен“, заяви Чолаков.

 Цветинка Пашкунова каза, че също ще подкрепи Димитров, а колегията трябва да вземе отговорно решение и да обезпечи ръководството този съд. Тя добави, че кандидатът е показал, че е коректен, почтен и честен в отношенията си с колегите, има опит в европейски институции и познава европейските стандарти.

Боряна Димитрова беше следващата, която категорично заяви, че ще подкрепи Димитров. Тя уточни, че го познава лично и че го определи като перфектен съдия. „Нямам грам съмнение в професионалните и нравствените качества на колегата. Той има чувство за принадлежност към колектива и това ще бъде онова нещо, което ще го накара и ще му помогне да изпълни заложеното в концепцията“, заяви тя.

„Аз също ще подкрепя колегата и ще го направя убедено дори и само заради днешното му представяне пред нас. Съдия Димитров е кандидат, който навлезе във всяка една тема, ясно осъзнавайки, че тя може да бъде спорна. Не би загърбил проблем и би имал смелостта да го реши и точно от такива административни ръководители имаме нужда“, заяви на свой ред Красимир Шекерджиев.

Даниела Марчева отбеляза, че Чавдар Димитров е способен да носи отговорност, а Атанаска Дишева, че той единодушно е бил подкрепен от колегите си за поста.

И районният съд в Лом вече има председател

Съдийската колегия избра единодушно и председател на районния съд в Лом. И този път кандидатът бе само един – Албена Миронова, която бе подкрепена за поста от колегите си от съда.

Основният проблем там е голямата натовареност и дефицитът на кадри. Оказва се, че съдиите там са само трима, а броят на делата е над средния за страната.

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че районният съд в Лом е бил пренебрегнат за сметка на по-големите, но това не означава, че малките съдилища си нямат проблеми.

Цветинка Пашкунова отбеляза, че чест прави на съдия Миронова, че при тази кризисна ситуация, която е от август 2018 г. – състав от само трима съдии, тя е имала куража да вземе решението да се кандидатира за председател и да се опита да се справи с проблемите, които съществуват.

Там няма съдии, които да работят. Колегата търси алтернативни способи за справяне със ситуацията, в която РС-Лом се намира – чрез медиация и специализация. Убедена съм, че тя ще прояви необходимата отговорност да се справи с проблемите, които съществуват, а ние трябва да помогнем“, заяви още Пашкунова.

Вероника Имова добави, че проблемите в Лом са и проблеми на Съдийската колегия. „Трябва кадрово да обезпечим съда. Но виждате, че въпреки кадровите дефицити, качеството на работа е добро“, заключи Имова.

С 14 гласа „за“ СК на ВСС избра Албена Миронова за председател на районния съд в Лом.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
30 октомври 2018 11:31
Гост

Защо ли нямаше много кандидати за този пост.

Минко
Минко
30 октомври 2018 11:08
Гост

Е имах си аз да не е единидушно.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2018 11:09
Гост

Сагата щеше да продължи с четвърти опит.

Минувач
Минувач
30 октомври 2018 11:07
Гост

Честито!