Единодушно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра Ангел Момчилов за председател на Административен съд-Кърджали. В момента той е шеф на районния съд в града.

Другият кандидат беше Иван Йорданов, който дълги години беше административен ръководител на РС-Крумовград, а от четири години е редови съдия там.

Това е третата процедура за избор на шеф на АдмС-Кърджали. Двамата участваха и първите две, но тогава нито един от тях не успя да събере необходимия брой гласове.

В подкрепа на Ангел Момчилов се изказаха председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, както и Атанаска Дишева, която отбеляза, че опонентът му няма познания в областта на административното право, не познава и касационната работа по делата.

Олга Керелска попита шефа на ВАС защо никой от административния съд в Кърджали не се кандидатира за поста. Чолаков отговори, че там работят трима съдии, един от които е Виктор Атанасов, вече два мандата шеф на този съд без право на трети. Останалите две съдийки в откровен разговор му казали, че не искат да се занимават с административна дейност.

Чолаков обаче маркира и друг проблем. В АдмС-Кърджали няма свободна бройка, на която да встъпи Виктор Атанасов. Затова ще се наложи разкриването на нова такава, а докато това стане новоизбраният ръководител не може пък да поеме поста.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любопитко
Любопитко
23 октомври 2018 12:33
Гост

Как така и двамата са участвали в две поредни процедури и чак сега избират председател. Може би кадровиците са разбрали, че няма да има повече желаещи. А и пък беше крайно време да се приключи с тази сага.

Георги
Георги
23 октомври 2018 12:35
Гост

Може би Ангел Момчилов е придобил познания в областта на административното право и вече е опознал касационната работа по делата.

Колега
Колега
23 октомври 2018 12:26
Гост

Познавам лично Ангел Момчилов. Той заслужава този пост, защото притежава високи нравствени и професионални качества.

Anonimen
Anonimen
23 октомври 2018 12:09
Гост

Pozdravlenia.