От петия опит Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) избра шеф на Апелативната специализирана прокуратура (АСП). През следващите пет години тя ще се ръководи от следователя от Националната следствена служба Ивайло Ангелов, който беше и единствен кандидат за поста.

Длъжността е свободна от март 2018 г., когато Даниела Попова подаде оставка.

При първата процедура се явиха двама кандидати – тогавашният градски прокурор на София Емилия Русинова и следователят Бойко Атанасов. След две поредни отлагания поради заболяване на Русинова, тя в крайна сметка се отказа от участие, а Атанасов не събра нито един глас в своя подкрепа.

При втората процедура кандидати нямаше.

В третата се явиха зам.-шефът на АСП Николай Найденов, обвинителят от Специализираната прокуратура Росен Радев и съдията от Специализирания наказателен съд Пламен Евгениев. На по-късен етап Найденов се отказа, а Прокурорската колегия не хареса останалите двама кандидати и обяви нова процедура.

При четвъртия опит документи подаде обвинителят Димитър Петров, който до 13 май 2020 г. беше шеф на Специализираната прокуратура, когато подаде оставка от ръководния пост. Няколко месеца по-късно поиска да оглави АСП, но седмица преди избора – на 19 ноември м.г. се отказа.

Така се стигна до петата процедура, в която участва само Ивайло Ангелов. Той започва работа в съдебната система през 2000 г. като следовател в Плевен. Година по-късно става прокурор първо в районната, а после в окръжната прокуратура в града. От 2015 г. е следовател в НСлС.

Днешният избор премина под знака на нагласите на депутати за закриването на спецправосъдието.

По време на изслушването си Ивайло Ангелов заяви, че специализираните прокуратури не трябва да се закриват, а да се реформират. Той обясни, че на обществеността трябва да се обяснява защо те трябва да останат, да се каже за успехите в борбата с организираната престъпност, трафика на хора и органи и др. „Хората трябва да разберат, че дейността на специализираните органи е далеч по важна от това, което те подозират“, каза Ангелов.

Той добави, че трябва да се дава и информация на медиите и на неправителствените организации за работата на спецпрокуратурите, за да може критиката да бъде конструктивна и обективна.

По повод същинската работа на спецпрокуратурата, Ивайло Ангелов заяви, че трябва да се спазват стандартите за разследване и да не се повдигат обвинения в началото му, а чак, когато се съберат достатъчно доказателства. Той обеща да следи за сроковете за разследване по дела, по които има наложени тежки мерки за неотклонение или пък хората стоят прекалено дълго обвинени, без да има движение по досъдебното производство.

Ангелов заяви, че ще работи и за по-добра комуникация с МВР, нещо, което е било „разбито през последните месеци заради напрегнатата политическа обстановка“.

Евгени Иванов заяви, че познава Ангелов и е с много добри впечатления от него. „Професионалист в истинския смисъл на думата. Разумен човек е, истински прокурор. Мястото, към което е вперил взор, няма да го затрудни и ще успее да даде всичко от себе си и ще използва опита си да помогне на Апелативната специализирана прокуратура да продължи да работи по-добре. Концепцията му е много разумна и практически ориентирана, без гръмки слова и неизпълними обещания“, каза Иванов.

Калина Чапкънова започна изказването си с нагласите на някои политици за закриването на спецправосъдието. По думите ѝ дейността на спецпрокуратурите се оценява противоречиво. „Всяка една структура сигурно допуска някакви слабости, но най-добрият начин е да се реформира, а не да се закрива. И съм с убеждението, че ще има разум от страна на тези, от които зависи и тези структури ще се запазят“, каза Чапкънова. Тя също заяви, че е впечатлена от концепцията на Ивайло Ангелов. „Определено има виждания за работата на АСП и добре е осъзнал кои са слабостите. Направиха ми впечатления целите, които си поставя – за намаляване на значителния брой върнати дела за допълнително разследване, големият процент оправдателни присъди, продължителното разследване, обърнал е внимание и на стандартите за разследване и времето за повдигане на обвинение. Има доста добри теоретични познания, които може да приложи като ръководител на АСП“, каза Чапкънова.

Светлана Бошнакова се присъедини към думите ѝ. Тя сподели, че първоначално била скептична, но когато прочела концепцията, променила позицията си. „Излага проблеми и предлага решения“, каза Бошнакова за кандидата.

И главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще подкрепи Ангелов. „Лесно е да си кандидат за ръководител на структура, която се намира в стандартна ситуация. АСП не е такава, Специализираната прокуратура не е такава. Знаете за политическите атаки срещу тях. Да се кандидатираш за ръководител на АСП означава, че имаш характер и качества и целта не е само кариерно развитие. Вярвам на г-н Ангелов, че целта и мотивите му са да помогне за работата на тези структури и съм сигурен, че ще го направи, тъй като политическите атаки не почиват на юридически основания. И в този момент е хубаво и желателно АСП да има ръководител, който най-малкото да помогне за сплотяването на екипа и за намаляване на демотивацията“, каза главният прокурор.

Ивайло Ангелов беше единодушно избран за шеф на АСП, а след това Иван Гешев му каза: „Ще ви е трудно, но ще ви е и интересно. Виждам, че сте човек, който харесва предизвикателствата и преценявате, че тези структури са полезни за страната“.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гешев е радост
Гешев е радост
04 ноември 2021 11:32
Гост

Престъпната шайка на Радев се опитаха се да вземат трактора и виноохладителя за 3 хил. лева на главния каскет, а сега и това!

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2021 7:46
Гост

Ще закрият спецовете когато цъфнат налъмите.

А после какво следва....
А после какво следва....
03 ноември 2021 19:12
Гост

Цялата ПК на ВСС са за освидетелстване! Ръсят се глупости на килограм! На всички и най-вече на тях е ясно, че СП и АСП ще бъдат закрити и те нищо не могат да направят! Друг е въпроса, че целта на кадруването в каскетурата е просто да се наслагат и налагат верни пионки на всички важни за мафията, места и нива в този уж орган на съдебна власт, които после да изпълняват това което им се каже! Обаче само с пешки шах не се играе, но то и на Каскета и на тези зад него мисленето не им е силата!

Кирил
Кирил
03 ноември 2021 17:50
Гост

Тия спецове няма ли да ги закриват вече.

.....
.....
03 ноември 2021 23:41
Гост

Нема как да стане баце,колкото и да ти се иска.

Съдия
Съдия
03 ноември 2021 17:29
Гост

Вече започвам да мисля, че действително специализираната прокуратура е много важна, щом такъв натиск има за закриването й.Аз като обикновен човек не смятам, че трябва да се съобразяват финансовите интереси на Хаджигенов, Дончева и ред други адвокати, които имат основателни причини да рият

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2021 17:36
Гост

Така е.

Кики
Кики
03 ноември 2021 17:51
Гост

Особено Дончева.

Мики
Мики
03 ноември 2021 16:45
Гост

Разгеле!

Закривай!
Закривай!
03 ноември 2021 15:32
Гост

Когато кочината се разпада, кандидати за главната роля няма.

Лазар
Лазар
03 ноември 2021 17:54
Гост

Те плъховете първи напускат кораба.

waistermajn
waistermajn
03 ноември 2021 14:48
Гост

Мислех, че са забравили за Даниела Попова и подадената от нея оставка

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2021 14:47
Гост

Честито. Да е живи и здрав и безпроблемна работа

Владетел
Владетел
03 ноември 2021 14:47
Гост

Мисля, че точно в този случай е време да се каже – „Време беше“

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2021 14:47
Гост

Удачно е и „Сетила се Мара да се побара“

Филип
Филип
03 ноември 2021 17:55
Гост

Най накрая. Доживяхме.

Латинец
Латинец
03 ноември 2021 14:47
Гост

Страхотно постижение.

Ananieva
Ananieva
03 ноември 2021 14:46
Гост

Ами то щом 3 години си седи овакантен поста – да си беше останал и в бъдеще така. Малко пари да спестите на клетия данъкплатец

Стефка Хр.
Стефка Хр.
03 ноември 2021 14:45
Гост

Длъжността е свободна от март 2018 г., когато Даниела Попова подаде оставка.

ФАМОЗНО!

Alkazaba
Alkazaba
03 ноември 2021 14:45
Гост

Определено голям подивг. Да почерпят бе.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2021 14:45
Гост

Абе нещо клетото ВСС не ми вдъхва доверие напоследък

Абагард
Абагард
03 ноември 2021 14:46
Гост

Затова покрай протестите против Гешев се поиска оставката и на ВСС