От днес започва обучение на съдии и служители за доработките в Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Това обяви Вероника Имова на днешното заседание на Съдийската колегия.

Обученията ще бъдат два пъти в седмицата – вторник и четвъртък от 14 часа. Те ще са достъпни в рубрика „Новини“ в ЕИСС чрез Zoom. Платформата позволява до 100 души да участват едновременно в онлайн обучението, т.е. за седмица ще може да бъдат обучени 200 души. Обученията ще се записват и ще са достъпни до един месец след края им, който се предвижда да бъде на 4 декември.

Фирмата разработчик „Информационно обслужване“ ще обясни на съдиите и служителите всички нови функционалности, оптимизации и доработки, както и ще бъдат обсъдени грешките, които се получават при използването на ЕИСС.

След внедряването на системата в съдилищата, което започна поетапно през лятото на тази година, във ВСС започнаха да постъпват становища от съдилища от цялата страна, в които изразяват недоволство от ЕИСС и настояваха за нейното спиране или бързо преработване.

Заради нарастващото напрежение в системата, през септември ВСС реши тя да бъде внедрена навсякъде, както е по график, а от 18 септември да спре да се използва, с изключение от 17-те пилотни съдилища и онези, които искат да работят с нея.

Същевременно съветът създаде работна група, в която освен кадровици, влязоха по петима съдии от Върховния касационен съд, от районите на апелативните съдилища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, на Военно-апелативния съд, от Апелативния специализиран наказателен съд, от СГС и от СРС.

Те се разделиха на подгрупи по нива – районно, окръжно, апелативно и ВКС, като всяка от тях изготви доклади с конкретни предложения, които вече са приети от ВСС. Фирмата-разработчик „Информационно обслужване“ до 10 декември трябва да е извършила доработките, да ги е тествала в пилотните съдилища и едва тогава ЕИСС ще заработи навсякъде.

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 12:14
Гост

От лятото до сега-само се мотаят. С тази система е невъзможно да се работи.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 12:13
Гост

Много полезна инициатива.

Пароле
Пароле
17 ноември 2020 11:55
Гост

Системата е БЕЗУМНА . Направена е от човек , който нищо не разбира от съдийска работа с основната цел да се „вземат едни пари“ . Поправяне няма , има пренаписване , но едва ли ще стане . Да , с нея „може да се работи „…то и с вързани крака и ръце „след обучение“ може да се плува , но кому е нужно ? Едно „минаване на доклад“ ако преди е отнемало 1 час , вече отнема 3 часа . Очите ти изтичат , грешките не могат да се поправят дори без да си подписал „акта“ . Напрягаш се за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 12:54
Гост

Мини на пешеща машина. И без това едва ли си пишеш делата. На съдебните помощници им пушат главите.

Пароле
Пароле
17 ноември 2020 13:05
Гост

То ЕИСС е по-зле от пишеща машина . На пишещата машина сядаш и пишеш директно . Като не ти харесва късаш листа и почваш отначало . В ЕИСС сядаш и почваш да си играеш по едни прозорчета , които хем си приличат , хем не съвсем . Губиш маса време и….нищо . Като сбъркаш нещо ….системата запаметява , че си влизал и си се опитвал да пишеш нещо , което дори не си подписал . Защо ? Защото е писана от идиоти ! Твърдо съм ЗА да има електронна система , но ако тя помага и улеснява нещата . Като… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 17:55
Гост

Само тотален хипстър може да напише такива неща, защото на системата отдавна не са нужни 28-30 клика, за да публикуваш съдебен акт, ама ти няма откъде да го знаеш, защото отдавна не си писал такива. Показва го познанието ти върху системата. Не знам айти специалист ли си , за да твърдиш, че е писана от идиоти, но техническото задание е програмирано и зададено от съдии от предишния ВСС. Да, за да вземат някой лев, безспорно! Относно влизането – отдавна с едно влизане може да се правят много неща, вкл. да качваш актове и не е нужно да влизаш и излизаш… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 14:28
Гост

Най-после да чуем един откровен милиционер. Какво те интересува, драги, кой кога ходи на работа и защо смяташ, че да работиш дистанционно е нещо лошо. По-важното е, защо смяташ, че е нормално за съдия да се държи като гнусен копой, който ще следи кой, кога идва на работа и кога си пише актовете. Важният въпрос за съдията е какво е написал и защо го е написал точно така, а за отговорът на този въпрос е ирелевантно местоположението му към момента на постановяване на акта. А за ЕИСС ще кажа като човек, на комуто се налага да се бори с тази… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2020 14:30
Гост

„комуто“, не „на комуто“

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 18:29
Гост

С това мрънкане силно ми приличаш на Мая Манолова! Да не си ти, ма Майче?

Симеон
Симеон
17 ноември 2020 11:26
Гост

Е, колко пъти ще се правят обучения?

Щерев
Щерев
17 ноември 2020 11:27
Гост

Не е толкова лесно да се работи с тази система. А бе, те да си оправят бъговете, пък хората все ще се обучат.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 11:07
Гост

Добре е, че започва обучение, но за съжаление ще е дистанционно и е доста закъсняло.

Симо
Симо
17 ноември 2020 11:21
Гост

Няма начин да не е дистанционно при тази ситуация.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 10:20
Гост

Успех им желая на всички участници. Да се обучат и да станат добри

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 10:20
Гост

Супер новини. Успех.

Серафим
Серафим
17 ноември 2020 10:20
Гост

Еми добре. Така ще е, всичко ще е онлайн

Asparuhov
Asparuhov
17 ноември 2020 10:19
Гост

Супер

Живко
Живко
17 ноември 2020 10:18
Гост

Супер е, че успяват онлайн да се справят

Феронкели
Феронкели
17 ноември 2020 10:18
Гост

Добре е, че са се ориентирали към мобилните приложения, че има малко Ковид

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 10:18
Гост

Много се вълня. Имам позната, която ще се възползва от тази платрформа чрез ЗУМ. Надявам се да се справи

Димитриева
Димитриева
17 ноември 2020 10:19
Гост

По рождение ли сте толкова тъпа или е от въздуха?

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2020 10:17
Гост

Очаквам..