Обвиненият в присвояване на близо 2 млн. лева кмет на Созопол Панайот Рейзи вече не е член на ГЕРБ.

От управляващата партия съобщиха, че той подава оставка и като кмет, но самият Рейзи отрече това. Вчера Специализираният наказателен съд отстрани Рейзи от поста, а от ГЕРБ посочват, че той е съобщил за оттеглянето си в присъствието на премиера Бойко Борисов и на зам.-председателя на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов.

„Това свое решение той аргументира с желанието си да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него. Панайот Рейзи посочи, че с този свой личен акт иска отново да покаже високия морален стандарт в ПП ГЕРБ, според който представителите на партията в законодателната, изпълнителната и местната власт напускат своите постове дори само заради съмнения за нарушения на закона“, се казва в съобщението на партията.

Само преди седмица обаче Рейзи демонстрира различно виждане за морала и каза, че няма как да попречи на разследването и няма причина дори да бъде отстраняван от поста. Тогава той говори и за планове за нов мандат.

„Ще се кандидатирам пак наесен, защото съм сигурен, че в България има здраво и мислещо правосъдие“, бяха думите на Рейзи. Днес той поясни, че е подал оставка само като председател на ГЕРБ в Созопол, но не и като кмет.

„Няма как да подам като кмет на този етап! Подал съм си оставката от партията. По този начин се различавам от партията. Постоянно атакуват всички мои досегашни съпартийци, когато се издънят, че по този начин създаваме черно петно на партията. Затова аз реших да си подам оставката от председател на структурата в Созопол, а за кмет, на този етап, няма за какво да я подавам, защото аз съм преценил, че вина нямам за това, за което в момента съм в досъдебно производство“, каза Рейзи пред БНР.

Той е обвинен, че в съучастие с двама души, между които и главният счетоводител на Созопол Златка Мусева са присвоили парите от общината, като с подправени документи са плащали пари за ремонти на човек, който нямал връзка с фирмите, които са ги извършвали.

Вчера спецсъдът отстрани Рейзи и Мусева от длъжност, за да не пречат на разследването. Ако вината им се докаже в съда, те могат да бъдат наказани с от 10 до 20 години затвор и конфискация на имущество.

Панайот Рейзи започна кариерата си в местната власт в Созопол в края на 90-те години на миналия век като заместник-кмет, а след това беше и шеф на общинския съвет. За пръв път беше избран за кмет през 2007 г. с подкрепата на ГЕРБ.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наглец
Наглец
10 април 2019 9:32
Гост

Този без Герб няма шанс за нов мандат. Обаче си е оплел нещата и сега ще си докраде до края на мандата.

А Пеевски, кога?
А Пеевски, кога?
09 април 2019 13:40
Гост

Вместо да напускат и да се крият в миши дупки, да вземат да си поемат отговорностите от престъпленията, които вършат.

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 13:38
Гост

Как така изведнъж смени рязко позицията си? Съвсем скоро се гласеше за нов мандат, което си е абсолютна наглост между другото.

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 13:36
Гост

Явно Бойко ги е стегнал и наистина мери с еднакъв аршин.